בקשה לצו ירושה היא הבקשה הרשמית אשר מוגשת על ידי היורשים לרשם לענייני ירושה (או לחילופין לבית הדין הדתי), לקבלת צו ירושה המהווה אסמכתא אל מול גורמים שונים ומוסדות המדינה, לזכויות היורשים בעיזבון. צו הירושה מהווה הצהרה הנוגעת לזהות היורשים ולחלקו של כל יורש בעיזבון על פי דין. הצו אינו כולל פירוט של העיזבון.
חוק הירושה, תשכ"ה-1965 מסדיר, בין השאר, את זכויות הירושה של נפטר אשר לא הותיר אחריו צוואה המבטאת את רצונו בכל הנוגע לעיזבון אשר הותיר אחריו. החוק מתייחס לסדר הירושה ולהליך הבירוקרטי הנדרש לצורך חלוקת העיזבון.
- בקשה לצו ירושה - בשורה התחתונה
- בקשה לצו ירושה נועדה להסדיר את חלוקת העיזבון של נפטר שלא הותיר אחריו צוואה, בהתאם לחוק הירושה.
- ההליך כולל הגשת בקשה לרשם לענייני ירושה, פרסום הודעה לציבור ומתן אפשרות להתנגדויות, כאשר בהיעדר התנגדויות, הצו צפוי להתקבל תוך כ-40 ימים.
- במקרים פשוטים, ניתן להגיש את הבקשה באופן עצמאי; עם זאת, כאשר קיימים גורמים מורכבים מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני ירושה.
- ליווי מקצועי יכול להבטיח תהליך חלק, למנוע סכסוכים עתידיים ולשמור על זכויותיכם, במיוחד כאשר קיימים גורמים מורכבים או יחסים משפחתיים מסובכים.
מי רשאי להגיש בקשה לצו ירושה?
הגשת הבקשה פתוחה בפני כל בעל עניין בעיזבון ורואה בעצמו זכאי לירושת המנוח.
יחד עם זאת, ככל ולא קיימת צוואה, זכויות הירושה על פי דין עומדות על פי סדר הקדימות והחלוקה לבן/בת הזוג, לצאצאי הנפטר ולנכדיו, להורי הנפטר ולאחיו.
במרבית המקרים הבקשה תוגש על ידי בני משפחה מקרבה ראשונה הזכאים לירושת המנוח על פי דין, יחד עם זאת ייתכנו מקרים בהם הבקשה תוגש על ידי נושים המבקשים לגבות את חובות המנוח באמצעות הירושה, או על ידי מנהל עיזבון ממונה.
צו הירושה יאושר בהתאם למעמד המבקשים על פי דין, ובהעדר התנגדויות מטעם בעלי עניין ו/או בני משפחה אחרים.
הגשת בקשת צו ירושה - הסבר
הראשונים בסדר הירושה על פי החוק (בן/בת זוג, ילדים, הורים) רשאים להגיש את הבקשה באופן מקוון.
בעלי עניין אחרים, לרבות בני משפחה אחרים המעוניינים להגיש את הבקשה, יוכלו לעשות זאת במשרדי רשם הירושות בלבד.
במידה ומדובר בבקשת יורשים על פי דין, ללא מורכבויות ו/או צפי להתנגדויות, ניתן להגיש את הבקשה באופן עצמאי, בהגשה מקוונת פשוטה, בצירוף המסמכים נדרשים:
- תעודת פטירה של המנוח/בעל העיזבון. אם המנוח בעל אזרחות ישראלית ונפטר בארץ, אין צורך בתעודת פטירה.
- תעודות זהות של היורשים המצוינים בבקשה.
- תצהיר של מגיש הבקשה על מסירת הודעה בכתב ליורשים הנוספים.
- תשלום אגרת פרסום
הליך הטיפול בבקשה לצו ירושה
עם קליטת הבקשה, באחריות רשם הירושות לבצע אימות למסמכים ולמידע המפורט, ולפרסם את דבר הבקשה: זהות הנפטר וזהות מגישי הבקשה והיורשים המיועדים, באתר רשם הירושות ובעיתונות. מטרת הפרסום היא שקיפות ומתן אפשרות לבעלי עניין אשר רואים את עצמם כבעלי זכויות בעיזבון להגיש התנגדות ולתבוע את זכויותיהם לכאורה, בטרם אישור הצו ומימוש העיזבון.
התנגדויות לצו ירושה עשויות להתבסס על קיומה של צוואה המביעה את רצון הנפטר שהיורשים עלפי חוק לא היו מודעים אליה או התעלמו מקיומה במכוון, טענה לקיומם של בעלי זכויות ירושה שלא נכללו בבקשה – דוגמת: ילדים מנישואים קודמים של המנוח או ילדי המנוח מחוץ לנישואין.
ככל ולא עלו התנגדויות לצוואה צו הירושה צפוי להיות מאושר ולהתקבל בתוך 40 ימים ממועד הגשת הבקשה.
במידה ועלו התנגדויות לצוואה, הבקשה לצו ירושה תידחה והסכסוך יועבר לטיפול בית המשפט.
מתי נכון לפנות לעורך דין לצורך הפקת צו ירושה?
ככלל, כאשר מדובר ביורשי המנוח על פי דין, המסכימים על אופן החלוקה המוגדר בחוק, ואינם צופים התנגדויות לצוואה, ניתן לבצע את ההליך באופן עצמאי ללא צורך בליווי משפטי.
במקרים מורכבים, דוגמת:
- חשד לקיומה של צוואה שלא נמצאה.
- מחלוקת בין היורשים.
- המנוח רשום ברשומות כנשוי אולם חי בנפרד מבן/בת הזוג.
- אחד או יותר מן היורשים מעוניין לוותר על זכויותיו בירושה ולהסתלק מן העיזבון.
- יחסים משפחתיים מורכבים: ניכור בין המנוח לאחד או יותר מצאצאיו.
- חשש מהתנגדויות לצו הירושה על ידי בעלי עניין: נושים, מקורבים אחרים.
- עיזבון מורכב לחלוקה.
- צורך בהמשך טיפול לאחר קבלת הצו: מכירת דירת ירושה משותפת למספר יורשים, חלוקת זכויות בעסק/חברה.
לפני שמגישים בקשה: למה חשוב לטפל במחלוקות מבעוד מועד?
חשוב לדעת כי במידה וקיים חשד סביר להתנגדויות לצו הירושה, נכון להימנע מהגשת הבקשה, להתייעץ עם גורמים מקצועיים לבחינת הנסיבות, הזכויות והאפשרויות, ולהסדיר את המחלוקת הצפויה מבעוד מועד.
טיפול מוקדם ומקצועי יוביל לרוב לתוצאות משפטיות טובות יותר ולהליך יעיל ומהיר יותר, אל מול הגשת הבקשה מתוך תקווה שבעלי העניין לא יגישו את ההתנגדות, או במטרה להתמודד עם ההתנגדות לאחר שזו תגיע לפתחו של רשם הירושות והצוואות.
הרשם אינו מהווה סמכות משפטית כי אם מוסד בירוקרטי לצרכי רישום והסדרת זכויות, וככל שצפויה מחלוקת בין יורשים, נכון להסדירה מראש.
יכול לעניין אותך גם: איתור צוואה שהופקדה