- מזונות ילדים ביטוח לאומי - בשורה התחתונה
- במקרה של אי תשלום מזונות על ידי ההורה החייב, ניתן לפנות לביטוח הלאומי לצורך גביית התשלומים.
- המוסד לביטוח לאומי משלם את המזונות ישירות להורה הזכאי, ולאחר מכן גובה את הסכום מההורה החייב.
- גובה התשלום נקבע בהתאם לצו המזונות, תוך התחשבות במגבלות ובקריטריונים של ביטוח לאומי.
- ליווי עורך דין מקצועי מסייע בהגשת הבקשה, ובהתמודדות עם תהליכי הגבייה והבירוקרטיה.
אחד מהסעיפים החשובים בכל הסכם גירושים הוא סעיף מזונות ילדים. אלא שגם לאחר שנקבעו מזונות ילדים, לא תמיד אלה משולמים חודש בחודשו, אם בשל קשיים כלכליים של האב או של האם (במקרה שהילד נמצא עם אביו והאם חויבה בתשלום מזונות) ואם בשל סרבנות*.
עבור מרבית הנשים הגרושות כספי המזונות הם הכנסה הכרחית כדי שיוכלו לספק לילדים את הצרכים שלכם. על מנת שהילדים לא יפגעו במקרה שהאב לא עומד בתשלום המזונות, אישה יכולה לקבל את מזונותיה מהביטוח הלאומי.
חוק המזונות הישראלי קובע שהורה חייב לספק לילדיו הקטינים את צרכם. כאשר ההורים מתגרשים הם יכולים לקבוע ביניהם את סכום המזונות, או בהעדר הסכמה לפנות לערכאה משפטית (בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה) שיקבע את גובה המזונות.
בילדים מתחת גיל 6 חובת המזונות מוטלת על האב, ואילו כשמדובר בילדים גדולים יותר, החובה יכולה להיות על שני ההורים, בהתאם לגובה ההכנסה שלהם והנסיבות וכן בהתאם לערכאה המשפטית. עם זאת, ברוב המקרים תשלום מזונות ילדים יוטל על האב – אם בשל הדין העברי (לפיו המזונות הם חובת האב בכל גיל), אם בשל פערי שכר ופוטנציאל השתכרות, ואם בשל התחשבות בחלוקת זמני השהות.
אבל מה עושים אם האב מפסיק לשלם את המזונות? במקרה כזה האישה יכולה להגיש תביעה לדמי מזונות ביטוח לאומי. מי זכאית לכך? איך פונים? על כך נפרט במאמר זה.
מזונות ילדים מביטוח לאומי – איך זה עובד?
כל מי שיש בידיו החלטת בית דין או בית משפט למזונות ילדים או מזונות אישה, בין אם זמניים ובין אם קבועים, ושאינו מקבל את המזונות המגיעים לו, יכול לפנות לביטוח לאומי.
ביטוח לאומי ישלם את המזונות לזוכה, ויפנה לחייב כדי לגבות ממנו את המזונות. כך, גם אם ייקח זמן לגבות מן החייב את המזונות, בינתיים הילדים לא יפגעו. הרעיון הוא שביטוח לאומי יכול להתקיים גם אם יש לחייב חוב כלפיו, זאת בניגוד לאישה או לילדים שנפגעים באופן מידי כאשר אינם מקבלים את דמי המזונות. כלומר, החוק נקבע כדי למנוע את הפגיעה בילדים (ובאישה, כשמדובר במזונות אישה) כתוצאה מחובו של האב.
מי זכאי למזונות מהמוסד לביטוח לאומי?
לא כל אישה זכאית למזונות מביטוח לאומי. אז מי זכאית?
- אישה נשואה עם ילד או ילדים
- אישה נשואה שלא יכולה להתפרנס
- אישה שהיא מבוגרת (מעל גיל 60) ותלויה בבעלה
- אישה שיש לה ילד גם אם היא לא נשואה – אם יש פסק דין מזונות לטובת הילד (כלומר, הכוונה למזונות ביטוח לאומי לאם יחידנית כשיש הכרה באב כחייב לשלם מזונות עבור הילד)
- אם ילד חי עם אביו ועל האם הוטלה חובת המזונות
בכל המקרים הללו, אישה זכאית למזונות מביטוח לאומי רק אם החייב לא משלם והכנסתה נמוכה ממה שנקבע בתקנות. עם זאת, אלה אמנם המקרים המרכזיים והנפוצים אך ישנם מקרים נוספים שיכולים להיות זכאים. אם אינכם בטוחים אם אתם זכאים למזונות מהביטוח הלאומי או לא, כדאי שתתייעצו עם עורך דין מומחה למזונות.
מתי ואיך פונים למוסד לביטוח לאומי?
אם החייב במזונות לא משלם את התשלומים שהוא צריך לשלם, והאישה מרוויחה משכורת נמוכה ממה שנקבע בתקנות, האישה יכולה לפנות לביטוח לאומי.
עליה להציג תעודה מזהה ולהגיש תלושי שכר מהחודשים האחרונים, או אישור על הכנסותיה, את פסק הדין העדכני ביותר (שני עותקים) בנוגע למזונות, בין אם כדי לקבל מזונות זמניים מביטוח לאומי ובין אם מזונות קבועים.
אם יש תיק הוצאה לפועל כנגד החייב אז עליה להגיש אישור על סגירתו, וכן תדפיס עו"ש של חשבון הבנק שלה ואישור מהבנק על גובה חסכונות והפקדות. כל אלה מייצרים תמונה שמאפשרת לביטוח לאומי להבין מה מצבה של האישה והאם היא אכן זכאית למזונות מביטוח לאומי.
מזונות לילד שמקבל קצבת נכות
מזונות לילד עם צרכים מיוחדים שמקבל קצבת נכות מביטוח לאומי יכולים להיות מוקד למלחמות בין הורים בתהליך גירושים.
חילוקי דעות יכולים להיות למשל בנוגע לשאלה מי מההורים יקבל את קצבת הנכות של הילד, והאם קצבת הנכות מבטלת את הצורך במזונות.
מבחינת הביטוח הלאומי, במקרה של משמורת מלאה קצבת הנכות של הילד תופנה להורה המשמורן, אלא אם יש מקרה חריג שבו הוחלט אחרת בבית המשפט. במקרה של משמורת משותפת יש להציג לביטוח לאומי החלטת בית משפט שקובעת למי מההורים יש לשלם את קצבת הנכות.
האם קצבת ילד נכה מבטלת את המזונות?
בעוד שקצבת נכות אינה אמורה לבטל את המזונות או לבוא במקומם, יש להדגיש כי כל מקרה לגופו.
ישנם מקרים שבהם בית המשפט יבקש לראות ראיות לשימוש בקצבת הנכות לטובת הילד (למשל, לצורך טיפולים מיוחדים, תרופות, מכשור רפואי וכו'). ישנם מקרים בהם בית המשפט יחליט שהקצבאות בפועל אינן משמשות לצרכי הילד הנכה ולכן נחשבות כחלק מההכנסות המשפחתיות, ובהתאם לכך גם תוכל להיות הפחתה בגובה המזונות לילד. עם זאת, כל מקרה לגופו. מאוד חשוב להתייעץ עם עו"ד לענייני משפחה כדי להציג את הדברים בבית המשפט בצורה שמשקפת את המציאות ולשמור על טובת הילד.
כשמדובר בילד נכה, פגיעה בגובה המזונות בגלל הקצבה יכולה להוות בסופו של דבר פגיעה ברצף טיפולי ונזק להתפתחותו של הילד. לכן חשוב להיעזר באיש מקצוע שמבין את הדקויות ויוכל לעזור לכם לשמור על זכויותיו של הילד.
*השימוש בלשון נקבה לגבי הזוכה ובלשון זכר לגבי החייב נעשה מטעמי נוחות, הכוונה היא לנשים ולגברים בהתאם למקרה.
עורך דין למזונות ילדים וביטוח לאומי – עודד וולף בעל ניסיון רב
- ליווי משפטי במיצוי זכויות מול ביטוח לאומי
- התאמה אישית למקרים של אי-תשלום מזונות
- ניסיון בהתנהלות מול גופים ממשלתיים
- שמירה על יציבות כלכלית עבור הילדים