חלק מהזוגות היהודיים שמתכננים להתגרש ודאי נתקלו במונח "גט לחומרא", זה מונח משמעותי מאוד שיש להבינו ולקחת בחשבון אם הוא עשוי לגעת אליכם. במאמר הזה נסביר את דרך הגירושים המקובלת, את המונח "גט לחומרא" ומתי הוא נדרש, וניתן המלצות רלוונטיות.
מהו גט לחומרא?
גט לחומרא הוא מונח הלכתי, שמתאר גט שניתן ליתר ביטחון, כאשר יש ספק כלשהו לגבי עצם כשרות הנישואים או הליך הגירושים. הגט הזה ניתן על מנת להסיר את הספק.
גירושים בישראל:
בישראל בתי הדין הדתיים (רבני, שרעי, נוצרי ודרוזי) הם בעלי הסמכות הבלעדיים בענייני אישות נישואים וגירושים. יתר על כן, בשנת 1953 נחקק "חוק שיפוט בתי הדין הרבניים" שעיגן את הסמכות הבלעדית של בית הדין הרבני לשפוט בענייני נישואים וגירושים של זוגות יהודיים. כלומר, בני זוג ששניהם שייכים לדת היהודית, שמעוניינים להתגרש חייבים לעשות זאת דרך בית הדין הרבני. בענייני חלוקת הרכוש, המשמורת, המזונות, ניתן לדון בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה ועל כך מחליטים בעת פתיחת תיק גירושים. ניתן לפתוח תיק גירושים חד צדדי או לחילופין לערוך הסכם של גירושים בהסכמה ולהגישו לבית הדין הרבני לאישור. על כל פנים, שלב "עשיית הגט" יכול להיעשות רק בבית הדין הרבני.
מהו גט?
"גט" הוא תעודה משפטית הלכתית, שניתנת לבני זוג שהתגרשו כדת וכדית בבית הדין הרבני. במסגרת מתן הגט נערך טקס במסגרתו המסמך נמסר לאישה על ידי הבעל, ובכך נערך הטקס הרשמי לגירושים.עו"ד עודד וולף
מהו גט מעיקר הדין ?
ברוב המקרים - הגט שניתן הוא גט מעיקר הדין, כלומר, שגרתי ובסיסי. גט זה ניתן במקרים בהם בני הזוג התחתנו כדת משה וישראל, ערכו כתובה והחליטו להתגרש באמצעות פתיחת תיק גירושים ברבנות.עו"ד עודד וולף
באילו מקרים בית הדין הרבני יעדיף גט לחומרא?
- במקרה של נישואים אזרחיים שנעשו מחוץ לגבולות הארץ, על פי דין של מדינה זרה.
- במקרה של נישואים של בני זוג בחו"ל לפני עלייתם ארצה.
- במקרה של נישואים אזרחיים במסגרתם יש ספק לגבי יהדותו של אחד מבני הזוג.
- במקרה של נישואים רפורמיים אשר אינם מוכרים על פי ההלכה.
- במקרה בו בני הזוג התגרשו בהסכמה אך המשיכו להתגורר יחד תחת אותה קורת גג יכול להיות ספק לגבי זה שהאישה עדיין נחשבת נשואה לבעל על פי ההלכה.
- במקרה שבו גבר אמר לאישה "הרי את מקודשת לי", בנוכחות של שני עדים, הקידושים עשויים להיות בעלי תוקף דתי.
בחלק מהמקרים, נישואים אזרחיים לא נחשבים כלל כנישואים מבחינת בית הדין הרבני, והוא יוכל לקבוע כי לפי ההלכה בני הזוג אינם נשואים כלל. כך למשל במידה ואחד מבני הזוג אינו יהודי או אם מדובר בנישואים של קרובי משפחה שאינם מותרים על פי ההלכה. במקרים אלו, התרת הנישואים תיעשה בבית המשפט לענייני משפחה ולא בבית הדין הרבני.
סרבנות גט
בנישואים שהתקיימו על פי ההלכה ניתן לראות מקרים שונים של סרבנות גט. לעיתים הבעל מסרב לתת את הגט, לעיתים האישה מסרבת לקבלו, ובחלק מהמקרים אחד מבני הזוג מגיש בקשה לשלום בית.
גט לחומרא מתנהל באופן דומה לגט רגיל מבחינת התוקף ההלכתי והסידור שלו. יחד עם זאת, הוא גט שקל יותר למימוש. בנוסף, במקרה של גט לחומרא, בית הדין לא מכיר בבקשה לשלום בית, אלא מחייב לתת את הגט באופן מיידי. במידה ואחד מבני הזוג מסרב לכך, בית הדין הרבני יכול להכריז עליו כסרבן גט.
לסיכום
בני זוג יהודיים המעוניינים להתגרש, ייאלצו לעשות זאת דרך בית הדין הרבני, גם אם נישאו בנישואים אזרחיים וגם אם נישאו כדת משה וישראל. ברוב המקרים, יינתן גט מעיקר הדין. עם זאת, במקרים מסויימים, כאשר יש ספק לגבי הנישואים או לגבי יהדותו של אחד מבני הזוג – יינתן גט לחומרא. על כל פנים, על מנת להבין את התהליך ואת הנגיעה שלו אליכם כבני זוג, רצוי מאוד להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה, שידע להבין מכם את הסיטואציה לעומקה ולהפנות אתכם להגיש את הבקשה המתאימה לכם ביותר.