דף הבית » עורך דין הסכם ממון
עו"ד הסכמי ממון, עודד וולף, מומחה בעריכת הסכם ממון לזוגות לפני נישואים, לזוגות הנכנסים לזוגיות שניה, הסכמי ממון שמותאמים לזוגות בזוגיות שניה עם ילדים ולידועים בציבור.
משרד עו"ד עודד וולף לענייני משפחה מתמחה בעריכת הסכמי ממון להגנה מקסימלית כמו גם עריכת הסכמי נישואים, הסכם חיים משותפים, הסכמי גירושים, ייפוי כוח מתמשך ועוד. הייצוג יכול להיות של אחד מהצדדים או שני הצדדים בהסכמה.
יש עשרות מקרים בהם הסכם ממון שנכתב באופן לא מקצועי מהווה פתח לתביעה לביטולו ועל כך יש לשים את הדעת על מנת שיהיה מקיף ותקף בכל מצב, לכל תקופה ובכל סיטואציה מורכבת ככל שתהיה על מנת למנוע בעתיד צעדים של התנגדות להסכם.
מוזמנים ליצור קשר לשיחת ייעוץ ללא התחייבות ובגובה העיניים.
עורך דין עודד וולף, לשירותכם בכל שאלה, הבהרה בעניין הסכמי ממון.
"עורך דין מקצועי מתחשב ובא לטובת הלקוח. שמח שהכרתי אותו ושכרתי את שירותיו"
לירן שובל
"עו"ד עודד וולף היה מאוד מקצועי, טיפל במקרה שלי במהירות, מקצועיות ועם תוצאות טובות יותר משחשבתי שאפשריות. מומלץ בחום רב!"
יעל עובד
"עורך דין עודד וולף סייע לנו רבות וללא פשרות הפך את הקערה על פיה בדקה ה90 כשכולם המומים ממסוגלותו ויכולת הביצוע לחפש את הצדק בהצלחה גדולה איפה שעורכי דין אחרים הרימו ידיים"
אפרת אברגיל
ניסיון וותק
משרדנו פועל מעל ל-20 שנים בתחום דיני המשפחה ומלווה לקוחות בתיקים מורכבים ומגוונים.
יחס אישי ומקצועי
אנו מעניקים יחס אישי ומסור לכל לקוח, עם זמינות ושקיפות מלאה לאורך כל התהליך המשפטי.
מומחיות בתחום דיני המשפחה
צוות עורכי הדין שלנו מומחים בנושאי גירושין, משמורת ילדים, הסכמי ממון, ירושות וצוואות.
הצלחות מוכחות
המשרד שלנו זוכה להצלחות רבות בתיקים משפטיים מורכבים ומשיג את התוצאות הטובות ביותר עבור לקוחותיו.
עורך דין להסכם ממון – עודד וולף בעל ניסיון רב
הסכם ממון או הסדר ממון הוא הסכם שמעוגן בחוק יחסי ממון בין בני זוג תשל"ג-1973. על פי החוק, בני זוג יכולים להסדיר את יחסי הממון בניהם באמצעות מסמך שאותו עליהם לאשר בבית משפט או בבית דין דתי.
הסכם הממון מתאר את האופן שבו מתחלק הרכוש בין בני הזוג ומסדיר את כל נושא הממון ביניהם, כולל נכסים שהיו להם לפני שהכירו, וכן כל רכוש משותף משנותיהם יחד, ואת חלוקת הרכוש במקרה של פרידה חלילה. בבית המשפט יוודאו שהם ערכו את ההסכם מרצונם החופשי והם מבינים את מחויבותם אליו.
מרגע שההסכם אושר בני הזוג מחויבים אליו משפטית על כל המשתמע מכך. בשל ההשלכות המשפטיות שיש להסכם, חשוב שהוא יערך בצורה בהירה, סדורה ויסודית, שיתייחס לכל ההיבטים שעלולים להיות במחלוקת בהמשך, ושיהיה מנוסח בשפה שלא משתמעת לשני פנים, כדי שלא יהיה בו מקום לפרשנות אם תתגלע בעתיד מחלוקת בין בני הזוג.
כדי לערוך הסכם ממון צריך עו"ד בעל מומחיות וניסיון בעריכת הסכמים מסוג זה. עלות הסכם כזה אינה גבוהה במיוחד, ומדובר בהוצאה כלכלית חכמה במיוחד.
במקרה של פרידה, הסכם ממון שכזה יחסוך הרבה מאוד כסף, זמן ואתגרים רגשיים משום שהוא מסדיר כל נושא שקשור לחלוקת רכוש שעלול היה להיות במחלוקת בשל הפרידה.
כדי לקבל הצעת מחיר מדויקת צריך לבחון את המקרה הפרטי שלכם, מה היחסים ביניכם, מה הנכסים שאתם מביאים והאם יש מורכבות מיוחדת שצריך לתת להן ביטוי בהסכם או לאו וכולי. כל פרט כזה יכול להשפיע על המחיר, ולכן חשוב לפנות לשיחת ייעוץ ראשונית ולקבל הצעה שמתאימה למקרה הפרטי שלכם.
צרו איתנו קשר בדרכים הבאות:
שעות פעילות המשרד הן בימים א'-ה' בשעות: 8:00-18:00
משרד בנס ציונה: דרך הנפת הדגל 7, בניין C, "יובלים", נס ציונה
ישנם הרבה מקרים שבהם טוב לעשות הסכם ממון שיגדיר את יחסי הממון בין בני זוג, אך אפשר לצמצם אותם למספר מקרים קלאסיים: הסכם ממון בין ידועים בציבור, הסכם ממון לפני נישואין והסכם ממון לאחר נישואין.
בכל המקרים הללו מדובר על בני זוג שרוצים להסדיר את יחסי הממון ביניהם במקרה של פרידה שתחייב את חלוקת הרכוש. לרוב מדובר בבני זוג שיש ביניהם פער כלכלי גדול, והם לא מעוניינים שלאחר הפרידה הרכוש יחולק שווה בשווה ביניהם, אלא רוצים שהחלוקה תהיה מותאמת לפער הכלכלי הקיים בין בני הזוג.
הסכם ממון בין ידועים בציבור (מכונה גם הסכם לחיים משותפים, או הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור) מסדיר את חלוקת הרכוש בין בני זוג ידועים בציבור שלא נישאו, במקרה של פרידה וסיום הקשר.
למרות שמדובר בזוג שלא התחתן, ברגע שזוג הוא ידוע בציבור, במקרה של פרידה כל צד יכול לדרוש מחצית מהרכוש של השני, בהתאם לכלל המשפטי לפיו בין בני זוג מתקיימת "חזקת השיתוף". כלל זה קובע שבני זוג שמנהלים חיים משותפים שכוללים גם היבט כלכלי משותף (למשל, ניהול חשבון בנק משותף, או תשלומים משותפים עבור הבית והחשבונות ועוד), יחלקו באופן את הנכסים והרכוש שצברו בזמן שהיו ביחד במקרה של פרידה.
אם זוג מתנהל כידועים בציבור, גר יחד באותו בית, פועל יחד במאמץ כלכלי משותף, ולמרות זאת לא מעוניין להתחייב לחלוקה שווה בנכסים שמצטברים בזמן המשותף במקרה של פרידה – הסכם ממון הוא הפתרון שלהם. ההסכם יבטיח שחלוקת הרכוש במקרה של פרידה תתבצע באופן שבו בני הזוג יבחרו, ולא דווקא שווה בשווה ביניהם. (למאמר המלא על הסכם ממון בין ידועים בציבור)
כאשר זוג מחליט להתחתן, בדרך כלל בני הזוג לא רוצים לחשוב על אפשרות של פרידה ביניהם. התקופה הרומנטית שבה האהבה פורחת, ההכנות לקראת החתונה – כל אלה לא משאירים הרבה מקום למחשבות על הליכי פרידה, חלוקת רכוש והסכם ממון אבל דווקא ברגעים האלה, בהם כל אחד מבני הזוג רוצה שלשני יהיה טוב, רוצה להיות הוגן ונדיב, אלה הרגעים שבהם נכון להסדיר את יחסי הממון בין שני בני הזוג. במקרה של פרידה, ההסכם שהוכן מבעוד מועד יחסוך הרבה כעסים, אנרגיות ולעתים גם כסף רב על דיונים וייצוג בבית משפט.
לא רבים יודעים, אבל הסכם ממון אינו הליך ששמור רק לאנשים לפני החתונה או לזוגות ידועים בציבור. הסכם ממון יכול להיערך גם בין בני זוג שכבר נישאו. הסכם ממון במהלך הנישואים מתאים לזוגות שיש להם פער כלכלי משמעותי, והם רוצים לדעת שבמקרה של פרידה הרכוש שצברו בתקופת הנישואים שלהם לא יתחלק באופן "עיוור" שווה בשווה ביניהם, אלא שהחלוקה תתבצע באופן אחר. למשל, אם אחד מבני הזוג מקים עסק ורוצה שבמקרה של פרידה כל העסק יישאר ברשותו, הסכם ממון יכול להסדיר זאת מבעוד מועד. הסכם ממון שנערך בין בני זוג לאחר הנישואים יכול לחסוך להם הרבה קשיים בהמשך, במקרה של פרידה וגירושים.
הסכם זוגיות הוא כל הסדר שמסדיר את היחסים בין בני הזוג. לרוב הכוונה להסכם שמסדיר את היחסים הכלכליים ביניהם ואת חלוקת הרכוש שיצטבר בתקופת היותם יחד, במקרה של פרידה וסיום הזוגיות.
על פי החוק, הסכם ממון צריך להיערך מתוך רצון חופשי של בני הזוג, בלי כפייה, ומתוך הבנה מלאה של המשמעות של ההסכם לשני בני הזוג. כאשר נוטריון או בית משפט מאשר את הסכם הממון, הוא אף מוודא שאכן שני בני הזוג מודעים להשלכות של ההסכם על כל אחד מהם, ושהם חותמים עליו מרצונם החופשי, בלי לחץ מאף גורם. משום כך, לא פשוט לבטל הסכם ממון.
עם זאת, ישנן כמה סיבות שאפשר לבקש עבורן ביטול ההסכם: אפשר לטעון ל"עילת העושק" לפיה היה פער משמעותי בהבנה, בגיל, בכוח של כל אחד מבני הזוג כאשר הטוען לעושק נמצא על התחתונה כמובן; העושק ניצל את הפער הזה כדי להחתים את בן הזוג הנעשק על הסכם הממון; והתנאים של ההסכם משאירים את הנעשק במצב שהוא בלתי הוגן באופן יוצא דופן (יותר ממה שמקובל).
אם למשל, בן הזוג שרוצה לבטל את ההסכם יציג חוות דעת פסיכיאטרית שתראה שהוא לא היה מסוגל לחתום מתוך שיקול דעת, שלא הבין את המציאות והיה במצוקה נפשית קשה בעת החתימה, ייתכן שניתן יהיה לבטל את ההסכם. עם זאת, צריך להבין שהסכם ממון הוא הסכם מחייב ושקשה מאוד לבטל אותו בדיעבד.
על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, במקרה של פטירה או פרידה, הרכוש המשותף שהצטבר במשך השנים מתחלק שווה בשווה בין בני הזוג. הדבר נכון גם לכל רכוש שחלה עליו חזקת שיתוף, כמו למשל, דירה ששניהם חיו בה במשך השנים, ברור שהייתה כוונת שיתוף בדירה ולכן בעת פרידה יש לחלק את שוויה באופן שווה בין שני בני הזוג. זוג שרוצה שתתקיים חלוקה אחרת במקרה של פרידה, צריך להסדיר את יחסי הממון במפורש באמצעות הסכם ממון.
את ההסכם מאשרים בבית משפט לענייני משפחה או אצל נוטריון כדי לתת לו תוקף. בעת האישור בית המשפט או הנוטריון יוודא ששני בני הזוג מבינים את ההסכם והשלכותיו, וחותמים עליו מתוך רצון חופשי וצלילות הדעת. כאשר מדובר בהסכם שנערך בין בני זוג ידועים בציבור, אפשר לאשר אותו בבית משפט או אצל נוטריון כמו בהסכם ממון לאחר הנישואין, אבל לא חייבים לעשות זאת.
הגנה על רכוש שנצבר לפני החיים המשותפים (נדל"ן, כספים בחשבונות בנק, פנסיה, קרנות השתלמות, אופציות ועוד). התייחסות חד משמעית בהסכם הממון שהנכסים והכספים אינם ניתנים לאיזון תקטין באופן משמעותי עד מוחלט את הסיכוי שבית המשפט יחליט לאזן את הרכוש בין בני הזוג
מומלץ שבהסכם הממון ייקבע חד משמעית ובאופן ברור מהו יום הפרידה / תום היחסים עבור איזון המשאבים. האם זהו המועד בו הודיע אחד מבני הזוג על כוונתו להיפרד? האם זהו יום עזיבת הדירה אותה חלקו יחד? או האם זה היום בו אחד מבני הזוג הגיש תביעה לבית המשפט לסיום הקשר?
חשוב במיוחד: במיוחד בזוגיות שניה ו/או ידועים בציבור, יש חשיבות רבה לעריכת צוואה בנוסף לעריכת הסכם ממון שהרי הסכם ממון מדבר על איזון משאבים בחיים ובמקרה של פטירה אין משמעות להסכם הממון שנכתב. לדוגמא במקרה של נישואין שניים כאשר שני בני הזוג רוצים להוריש את רכושם לילדיהם מהנישואין הראשונים יש לערוך צוואה ולא ניתן לרשום זאת בהסכם הממון.
חשוב ביותר לחתום על הסכם ממון לפני שעוברים לגור בדירה של אחד מבני הזוג. היו מקרים בהם בתי המשפט הקנו זכויות בדירה לבן/בת זוג בשל כספים שהשקיעו בדירה / בשל הבטחות שניתנו בעל פה ועוד. יש להתייחס בהסכם ממון לכך שהדירה היא מחוץ לאיזון המשאבים בכל מצב על מנת להימנע ממצב שכזה.
הסכם ממון אינו רק לזוגות שנשאו. חשוב מאוד לערוך הסכם ממון גם בין ידועים בציבור (מעצם העובדה שכל אחד מהם מגיע עם נקודת פתיחה שונה). חשוב לציין גם שהסכם ממון חייב להיות מאושר ע"י נוטריון או על ידי בית משפט לענייני משפחה.
דגש | הסבר |
---|---|
איזון כספי לפני רכישה | חשוב להימנע ממצבים בהם יש אי-איזון במשאבים של בני הזוג. למשל, אם אחד מהם רכש דירה לבדו לפני הנישואין. |
מועד כניסת ההסכם לתוקף | יש לקבוע האם ההסכם נכנס לתוקף מיידי או רק ביום הפרידה. ברור גם מהו יום הפרידה לצורך הבהרה משפטית. |
חשיבות מסגרת כוללת | ההסכם צריך לכלול גם נושאים כלכליים (כמו נדל"ן) וגם היבטים פסיכולוגיים, חברתיים ומקצועיים. |
התייחסות למערכת המשפט | אם הנושא קשור לצוואות, ירושות או כל הסכם אחר, יש לוודא התאמה משפטית והגנה על הזכויות המשפחתיות. |
שקיפות והוגנות | ההסכם אינו רק מסמך טכני, אלא משקף הבנה הדדית בין בני הזוג ומייצר מנגנון הגיוני לפתור מחלוקות. |
הסכם ממון בין בני זוג נשואים חייב להיות מאושר בבית משפט לענייני משפחה. אם הוא נערך לפני הנישואין (לקראת הנישואין), ניתן לאשרו אצל נוטריון או רשם הנישואין. לעומת זאת, הסכם ממון שנערך בין ידועים בציבור אינו חייב באישור נוטריון או בית משפט, וניתן לערוך אותו אצל עורך דין ללא אישור של גוף רשמי נוסף. בכל המקרים, מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני משפחה שיש לו מומחיות וניסיון בעריכת הסכמי ממון ומכיר את החוק על בוריו. אם ההסכם לא אושר כנדרש על ידי בית משפט או נוטריון, זה עדיין לא אומר שהוא לא מחייב, שכן זהו הסכם הנהנה מהגנות חוק החוזים.
הסכם ממון שנחתם על ידי אחד מבני הזוג בעקבות לחץ נפשי, איומים, או הפחדה אינו תקף. זאת הסיבה שבעת אישור הסכם ממון בבית משפט לענייני משפחה או אצל נוטריון, מוודאים ששני בני הזוג חותמים על ההסכם מרצונם החופשי, ושהם מבינים את ההסכם עצמו ואת המשמעות שלו במקרה של פרידה. אם בבוא היום אחד הצדדים יוכיח שהוא חתם על ההסכם שלא מתוך רצון חופשי – אם בשל איומים והפחדות, אם בשל מצב נפשי שלא אפשר חתימה מודעת והבנה של ההסכם, או סיבה אחת, אזי הסכם הממון יבוטל.
כאשר שני בני זוג נמצאים בקשר משמעותי ביניהם, אם כידועים בציבור, ואם כמי שעומדים להינשא או שכבר נשואים, לפעמים יכול להיות ביניהם פער כלכלי משמעותי. אם הם לא רוצים שהרכוש שהצטבר אצל כל אחד בשנים המשותפות יחולק באופן אוטומטי חצי חצי בין שניהם במקרה של פרידה, חשוב לעשות הסכם ממון שיאפשר הסדרת אופן החלוקה בצורה אחרת, שמקובלת על שני הצדדים. עריכת הסכם ממון מבעוד מועד, כאשר יש אהבה, כבוד ורצון הדדי להיטיב עם השני, יכולה לחסוך הרבה כסף, מתח וקושי במקרה של פרידה. הסכם ממון ימנע מלחמות משפטיות על חלוקת הרכוש, משום שהוא מסדיר את כל נושא הרכוש מלכתחילה, וכל אחד מבני הזוג יודע בדיוק מה מגיע לו ומה לא, בהתאם להסכם הממון שערכו.
הסכם בין ידועים בציבור לא צריך אישור. הסכם בין בני זוג לקראת נישואין יכול לקבל אישור מנוטריון או מרשם הנישואין. הסכם בין בני זוג נשואים צריך את אישורו של בית משפט לענייני משפחה.
הסכם ממון בין בני זוג נשואים או לקראת נישואים צריך לקבל אישור של בית משפט או נוטריון, בהתאם לעניין, ואז הוא נכנס לתוקף. הסכם ממון שלא אושר נמצא בתוקף כל עוד הסטטוס של הזוג הוא ידועים בציבור, והוא לא השתנה. עם זאת, הסכם ממון יכול להיחשב גם לחוזה בהתאם לחוק החוזים, וכך גם אם ההסכם לא קיבל אישור והוא כביכול חסר תוקף, הוא עדיין מחייב.
הסכם ממון שנחתם על ידי אחד מבני הזוג בעקבות לחץ נפשי, איומים, או הפחדה אינו תקף. זאת הסיבה שבעת אישור הסכם ממון בבית משפט לענייני משפחה או אצל נוטריון, מוודאים ששני בני הזוג חותמים על ההסכם מרצונם החופשי, ושהם מבינים את ההסכם עצמו ואת המשמעות שלו במקרה של פרידה. אם בבוא היום אחד הצדדים יוכיח שהוא חתם על ההסכם שלא מתוך רצון חופשי – אם בשל איומים והפחדות, אם בשל מצב נפשי שלא אפשר חתימה מודעת והבנה של ההסכם, או סיבה אחת, אזי הסכם הממון יבוטל.
עורך דין להסכם ממון – עודד וולף בעל ניסיון רב
עורך דין לענייני משפחה – עודד וולף, מוביל בייצוג בהליכי גירושים, ייצוג בענייני מזונות, ייצוג יורשים ומתמחה בעריכת צוואות, ירושות, הסכמי ממון, הסכמי גירושים וייפוי כוח מתמשך.
מעבר לידע והניסיון המקצועי בעולמות המשפט, עו"ד עודד וולף, מביא אתו ראיה אנושית ומקצועית רחבה המייצרת ערך מוסף ומשמעותי לכל לקוחותיו בתחום דיני המשפחה. מוזמנים ליצור קשר לשיחת ייעוץ ללא התחייבות ובגובה העיניים.
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין – עודד וולף
המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ומומלץ להיוועץ עם איש מקצוע מתאים לפני ביצוע כל פעולה.