דף הבית » עורך דין ייפוי כוח מתמשך
במסגרת ייפויי הכוח המתמשך ניתן לקבוע מראש הנחיות והוראות כיצד לנהוג בנו בעניינים אישיים, בריאותיים וברכושנו ביום שבו לא נהיה כשירים וצלולים לקבלת החלטות.
חשוב לדעת: ברירת המחדל היא מינוי אפוטרופוס, הליך בירוקרטי שעלול להסתבך, הליך שחל על כל אדם שלא יחתום מראש על ייפוי כח מתמשך.
החתימה על ייפויי כח מתמשך לא רק רק שמחזירה את השליטה לידיים שלנו, אלא גם מקלה על מיופה הכח שבחרנו, אשר יודע מראש את רצונותינו, ופנוי לדאוג לעניינך הדחופים מבלי צורך בהליכים משפטיים ובפיקוח בירוקרטי של מחלקת האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים.
ייפוי כוח מתמשך הוא זכות שלא כדאי לוותר עליה. חתימה על ייפוי כח מתמשך מבטיחה שמי שיטפל בנו בעת צרה יהיה אדם אשר עליו אנחנו סומכים ואשר נבחר על ידנו מראש.
החתימה על ייפויי הכוח המתמשך מעניקה ביטחון שההחלטות שיתקבלו עבורנו יהיו בהתאם להנחיות שאנחנו קבענו מראש.
מוזמנים ליצור קשר לשיחת ייעוץ, ללא התחייבות ובגובה העיניים.
עו"ד עודד וולף – מוסמך לעריכת מסמכי ייפוי כוח מתמשך.
מוזמנים לשמוע בסרטון בכמה מילים על המהות של ייפוי כוח מתמשך, מדוע כל כך חשוב לעשות אותו בכל גיל (ובוודאי כשמבוגרים) >>
ניסיון וותק
משרדנו פועל מעל ל-20 שנים בתחום דיני המשפחה ומלווה לקוחות בתיקים מורכבים ומגוונים.
יחס אישי ומקצועי
אנו מעניקים יחס אישי ומסור לכל לקוח, עם זמינות ושקיפות מלאה לאורך כל התהליך המשפטי.
מומחיות בתחום דיני המשפחה
צוות עורכי הדין שלנו מומחים בנושאי גירושין, משמורת ילדים, הסכמי ממון, ירושות וצוואות.
הצלחות מוכחות
המשרד שלנו זוכה להצלחות רבות בתיקים משפטיים מורכבים ומשיג את התוצאות הטובות ביותר עבור לקוחותיו.
בכדי לא סתם להמציא דוגמאות, בחרתי ממש להביא דוגמאות מייפוי כוח מתמשך שערכתי לאחרונה (כמובן ללא פרטים מזהים):
דוגמה להנחיות בתחום הרכוש: "מיופי כוחי רשאים לעשות בשמי ובמקומי כל פעולה הנדרשת לתחזוקת דירת המגורים שלי ברחוב ______ הידועה כגוש__, חלקה ____, תת חלקה ___, וכן מוסמכים לטפל בהשכרת הדירה, ככל שלא אתגורר בה (או אני או מי מבני משפחתי) לתקופה ממושכת. לשלם את חשבונות הדירה וכל פעולה נדרשת אחרת לניהול השוטף של משק הבית המשותף."
כאן המטרה היא להשאיר הנחיות מפורטות לטיפול בנכס היקר ביותר שיש לנו, ושיכול להיות שנצטרך להשתמש בכספים שהוא מניב כדי לממן מגורים בדיור מוגן או חלילה סיעודי.
דוגמה להנחיות בעניינים אישיים: "אני סומך/ת על בעלי/אשתי וילדיי כי הם יקבעו את מקום המגורים הכי נכון עבורי, אך יחד עם זאת, אני מביע/ה את רצוני כי ככל שאזדקק לטיפול סיעודי, אני מעדיף/ה להמשיך להתגורר בדירתי, והם ישכרו עבורי מטפל/ת סיעודי/ת, אשר י/תגור איתי 24 שעות ביממה וי/תטפל בי. אני מבקש/ת שיימנעו ככל הניתן מאשפוזי במוסד סיעודי וזאת כל עוד קיימת אפשרות לטפל בי בביתי או בדיור מוגן."
דוגמה בתחום הרפואי: "אני מביע/ה את רצוני בפני מיופי כוחי כי ככל והמשך חיי יהיו תלויים רק בהנשמה מלאכותית או בהנשמה באמצעות מכונה ו/או ככל שאהיה תלוי/ה רק בהזנה מלאכותית – אני מבקש/ת שלא לאשר את הטיפולים הללו."
שנה | מסמכי ייפוי כוח מתמשך |
2018 | 5,500 |
2019 | 14,000 |
2020 | 26,755 |
2021 | 31,046 |
2022 | 40,249 |
2023 | 45,156 |
צרו איתנו קשר בדרכים הבאות:
שעות פעילות המשרד הן בימים א'-ה' בשעות: 8:00-18:00
משרד בנס ציונה: דרך הנפת הדגל 7, בניין C, "יובלים", נס ציונה
כאשר אדם רוצה להיות בטוח שאם יהיה במצב שבו לא יהיה מסוגל לקבל החלטות בעצמו, יהיה מישהו שהוא סומך עליו ויקבל בשבילו החלטות בנושאים מסוימים, הוא צריך לערוך ייפוי כוח מתמשך. ייפוי כוח מתמשך יכול להחליף את הצורך באפוטרופוס לאדם שלא יכול להחליט החלטות עבור עצמו.
מבחינה זו, יש יתרון לייפוי כוח, משום שיש לממנה הרבה יותר אפשרות להשפיע על אופן קבלת ההחלטות ועל תוכנן כאשר הוא עדיין במצב שבו הוא מסוגל לקבל החלטות באופן עצמאי, וכך הוא יכול לדעת שמי שינהל את ענייניו עבורו יעשה זאת בהתאם לרצונותיו שלו.
חלקנו מכירים את המושג ייפוי כוח מהליכים פשוטים כמו איסוף דואר, תרופה בבית מרקחת או הליך בירוקרטי כלשהו שבו מינינו אדם שיעשה את הפעולה עבורנו על ידי טופס או מכתב ייפוי כוח.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, קובע שכל אדם מעל גיל 18 יכול למנות לעצמו אדם אחר שיהיה מיופה כוח שלו, מלבד יוצאי דופן מסוימים (עליהם נפרט בהמשך).
ייפוי כוח מתמשך הוא ייפוי כוח שניתן לתת אדם אחר שיוכל להחליט עבור הממנה החלטות שונות בזמן שהממנה לא יהיה מסוגל לקחת החלטות אלה בעצמו. זוהי חלופה למינוי אפוטרופוס, ויש בה מקום רב יותר לשיקוליו של הממנה, דעותיו ורצונותיו. הממנה יכול להחליט מראש אם מיופה הכוח יקבל סמכות לקבל החלטות על דעתו האישית, או שעליו לקבל החלטות לפי הוראות הממנה מראש, וכן באילו תחומים ייפוי הכוח ניתן ובאילו לא, לאיזו תקופה יינתן ייפוי הכוח ועוד.
ייפוי כוח מתמשך נותן כוח רב בידי האדם מיופה הכוח, וכדי לערוך אותו יש צורך בעורך דין שעבר הכשרה מיוחדת לכך, ויש לו הסמכה מהאפוטרופוס הכללי.
מיופה כוח יכול להיות כל אדם שבחר הממנה, שעומד בכמה כללים. הוא חייב להיות מעל גיל 18, הוא חייב להיות אדם שיש לו יכולת עצמאית להחליט החלטות (ולא, למשל, אדם שמונה עבורו אפוטרופוס, או שלו עצמו יש מיופה כוח מטעמו). הוא גם לא יכול להיות אדם שמטפל בתשלום בממנה, או מישהו שמספק מגורים לממנה (חוץ מאשר אם הוא קרוב משפחה), וזאת מחשש שייפוי הכוח ניתן לו מתוך מצוקה של הממנה, שחושש לאבד את קורת הגג שלו.
מן הצד השני, אם מדובר בייפוי כוח בנושאי רכוש, מיופה הכוח לא יכול להיות אדם פושט רגל, או אדם עם חובות גדולים שבנק ישראל הגדיר אותו כלקוח מוגבל חמור. מגבלה נוספת היא שעורך הדין שמטפל בהליך מתן ייפוי כוח מתמשך לא יכול להיות בעצמו מיופה הכוח. בכך נשארת הפרדה בין הליך ייפוי הכוח ובין מיופה הכוח עצמו. בנוסף, אדם אחד לא יכול להיות מיופה כוח ליותר משלושה אנשים שהם לא קרובי המשפחה שלו. בכך החוק מונע מצב של "מסחור" של מיופי כוח שיהפכו את ייפוי הכוח לעסק או ימעלו באמון הממנה בשל אינטרסים אישיים.
כדי לערוך ייפוי כוח מתמשך גם הממנה וגם מיופה הכוח צריכים להיות מעל גיל 18. יש לפנות לעורך דין שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח, כלומר, נטול אינטרסים אישיים בתהליך, ושהוא מאושר על ידי האפוטרופוס הכללי לעריכת ייפוי כוח מתמשך, אישור אותו קיבל לאחר הכשרה ייעודית. מדובר בהכשרה מיוחדת של עורכי דין ייפוי כוח מתמשך.
נבהיר כי גם עו"ד מומחה לענייני משפחה וגם עו"ד מומחה לצוואות אינם רשאים לערוך ייפוי כוח מתמשך אלא אם קיבלו את ההסמכה לכך מהאפוטרופוס הכללי.
אני מזמין אתכם לצפות בסרטון הקצר, בו אני מסביר על הנושאים הבאים: מה זה בעצם ייפוי כוח מתמשך? אצל מי עורכים מסמך ייפוי כוח מתמשך? באילו נושאים ניתן למנות מיופי כוח?
כדי לערוך ייפוי כוח מתמשך יש לפנות לעורך דין שעבר הכשרה מיוחדת ויש לו אישור לערוך ייפוי כוח מתמשך מהאפוטרופוס הכללי.
עורך הדין חייב להיות אדם שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח. במסגרת התהליך עורך הדין יוודא שהממנה עורך את ייפוי הכוח תוך הבנת המשמעות המלאה של ההליך, את ההשלכות של ההליך לטווח הקצר והארוך, וגם את האפשרויות האחרות שיש לפניו (למשל, מינוי תומך החלטה, או אפוטרופוס).
עורך הדין יסביר לממנה את כל הנושאים שאפשר לכלול בייפוי הכוח, וכן את האפשרות להכניס הנחיות מקדימות של הממנה. לאחר חתימה על טופס ייפוי הכוח יצרף הממנה מסמכים נדרשים, לפי הנחיות עורך הדין.
המסמכים הנדרשים יכולים להיות חוות דעת של מומחה שמעיד שהממנה כשיר לערוך ייפוי כוח, מסמך של הנחיות מקדימות, ועוד, לפי רצונו של הממנה. עורך הדין שעורך את ייפוי הכוח מגיש אותו במערכת ממשלתית מקוונת, וכן ניתן להגיש גם במסירה אישית לאפוטרופוס הכללי. עותק של ייפוי הכוח יישאר אצל עורך הדין. לאחר הטיפול בבקשה, יתקבל אישור של הבקשה, או לחילופין בקשה להשלמת מסמכים או דחייה של הבקשה.
ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף מרגע שהתמלאו התנאים לכניסתו לתוקף על פי מה שצוין בו. למשל, מרגע שהממנה מאבד יכולות כלשהן בשל מצב רפואי, או מגיל מסוים, או תאריך מסוים, על פי מה שקבע הממנה.
כמובן, כדי שייפוי הכוח יכנס לתוקף צריך שמעבר לתנאים הרשומים בו הוא גם יאושר על ידי האפוטרופוס הכללי לפי הנהלים (ראו לעיל את הפירוט על אופן עריכת ייפוי הכוח לפרטים נוספים).
אז אומנם שניהם עוסקים בנושאים לא מאוד נעימים, ואומנם בשניהם ניתן להשאיר הנחיות ל"יום שאחרי", ובהרבה מובנים הם משלימים אחד את השנייה, אבל יש ביניהם הבדל משמעותי גדול.
אני מזמין אתכם לצפות בסרטון (פחות מ 2 דקות) בו אני מסביר על ההבדל המהותי בין צוואה לייפוי כוח מתמשך.
ייפוי כוח נשאר בתוקף כל עוד לא הוגש ייפוי כוח אחר שמבטל אותו או שאחד הסעיפים בייפוי הכוח עצמו מבטל אותו.
לדוגמה, ייפוי כוח יכול לכלול סעיף שמגביל את ייפוי הכוח לתקופה ספציפית (עד תאריך מסוים), או למשך זמן מוגבל (למשל, שלוש שנים). בכל שלב יכול הממנה לבטל את ייפוי הכוח – הן לפני שייפוי הכוח נכנס לתוקף והן אחרי, ונדרשת לשם כך רק הודעה מטעם הממנה שתועבר על ידי מי שערך את ייפוי הכוח, והוא יעביר את ההודעה לאפוטרופוס הכללי.
ישנו יוצא דופן אחד: אם הממנה ציין בייפוי הכוח סעיף שלפיו ייפוי הכוח יהיה בתוקף גם אם הוא יבקש לבטלו, הרי שניתן יהיה לבטל את ייפוי הכוח רק בבית משפט. כמו כן, לא רק הממנה יכול לבטל את ייפוי הכוח. קרובי משפחה או חברים קרובים של הממנה יכולים לפנות לבית משפט בבקשה לביטול ייפוי הכוח, ובנוסף, גם היועץ המשפטי לממשלה או מי מטעמו, או בית המשפט עצמו מיוזמה שלו יכולים לבטל ייפוי כוח. כמובן, יהיה צורך בהצגת נימוקים לבקשת הביטול, ובית המשפט ידון ויחליט.
ייפוי כוח מתמשך נותן למיופה הכוח סמכות להחליט בענייניו של הממנה בכל נושא ועניין שהוזכר בייפוי הכוח. עם זאת, ישנן מגבלות ויוצאי דופן שלא נכללים בסמכויות מיופה הכוח.
נושאים רפואיים לפי חוק החולה הנוטה למות דורשים מתן ייפוי כוח בהליך נפרד. בנוסף, ישנן פעולות שאם לא היה להן אזכור מפורש בייפוי הכוח – מיופה הכוח לא יכול לעשות, להלן כמה מהן:
החלפת מסלול השקעה פנסיוני או מעבר בין גוף פנסיוני אחד לאחר; הסכמה להליכים פסיכיאטריים כולל אשפוז או שחרור מאשפוז, טיפול או אפילו בדיקה פסיכיאטרית; תרומות, מתנות או הלוואות בסכומים מסוימים (100,000 ₪) ועוד.
כמו כן, יש דברים שמיופה כוח לא יכול לעשות, אפילו אם בייפוי הכוח הממנה נתן לו סמכות לעשות זאת. ביניהם אפשר לציין מתן גט – הליך שכמובן אדם צריך לעשות באופן אישי; הסכמה למסירת ילד של הממנה לאימוץ; השתתפות בבחירות במקומו של הממנה; עריכת צוואה; קביעת מוטבים בקופות גמל, פנסיות ועוד.
את המסמך המצולם שאתם רואים, שלח משרד המשפטים אל כל עורכי הדין שמוסמכים לעסוק בייפוי כוח מתמשך. המסמך מדגיש מגמה מדאיגה – רבים מהמסמכים שהופקדו אצל האפוטרופוס הכללי נמצאו חסרי סמכות מפורשת והנחיות מקדימות. בעיקרו של דבר, משרד המשפטים מתריע שמסמכים שכאלה, נטולי תוכן משמעותי, עשויים לא לשרת את מטרתם המיועדת בעת הצורך.
חשוב להבין שבכדי לערוך ייפוי כוח מתמשך יסודי ונכון – מסמך ייפוי כוח שיבטא במדויק את הרצונות שלכם, מסמך שייתן מענה משפטי מדויק, חשוב שתפגשו את עו"ד לפגישה אחת ארוכה ומשמעותית (כשעה וחצי ואף יותר).
אני ממליץ לבצע את הפגישות אצלכם בבית ולא במשרד. לא מדובר כאן על עריכת מסמך פשוט, מדובר כאן על שיח עמוק שאנו מקיימים על הנושאים הכי רגישים, מצבים משפחתיים ומכאן להבנה עמוקה של הרצונות שלכם והמצב הנוכחי – לרוב את הפגישות הללו אני מקיים בביתכם ולא במשרד. כן, אני מגיע אליכם.
איך התהליך ממשיך? לאחר המפגש אצלכם בבית, אני ממשיך את העבודה במשרדי וזאת בכדי לתרגם לשפה המשפטית את ההנחיות והרצונות שלכם.
בשלב הבא, אני שולח אליכם גרסה ראשונית למעבר, קוראים, שואלים עוד שאלות, תיקונים נוספים עד לגיבוש המסמך הסופי והמלא. לאחר שהמסמך מוכן, מתקיימת עוד פגישה אחת לחתימות שלכם וחתימות של מי שהוגדרו כמיופה הכוח.
בשורה התחתונה, יש חשיבות מכרעת לתקינותו של התהליך, שהמסמך יהיה מקצועי ומייצג את העקרונות והצרכים שלכם באופן מלא ומוקפד, שיהיה קביל מבחינה משפטית ביום שתידרשו לכך,
לכן, כשאתם מחפשים עו"ד לייפוי כוח מתמשך, תבחרו עו"ד שלא יגביל אתכם במשך הפגישה,
עו"ד שלא יגביל אתכם במספר הפגישות,
תבחרו עו"ד שיהיה לכם נח איתו, שתתחברו אליו,
עו"ד שיישב אתכם כמה שנדרש כדי להבין את המורכבות והייחודיות של המשפחה שלכם, של הצרכים שלכם.
תבחרו נכון, כי בסוף, מדובר בחיים שלכם.
עו"ד עודד וולף – מוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך וצוואות "פרימיום"
בהחלט אפשרי. יותר מכך, אפילו אני ממליץ על כך. מעבר לעניין הקושי בניידות לאנשים בוגרים, הרבה מעדיפים שאגיע לביתם כי שם הם מרגישים נח יותר ובמיוחד כשמדובר בנושאים כל כך רגישים כמו ייפוי כוח מתמשך.
בהחלט כן. מסמך ייפוי כוח מתמשך מקצועי אמור לטפל ולהתייחס לכל ההיבטים ובכל הנושאים כמו רכוש, עניינים אישיים, עניינים רפואיים ועוד.
יש הבדל מהותי. ייפוי כוח מתמשך כוחו יפה ליום שבו אדם מאבד את צלילות דעתו או כמו שנקרא בשפה המקצועית "אינו יודע בדבר" לעומת צוואה שנכנסת לתוקף רק ביום שבו אדם הולך לעולמו.
ייפוי כוח מתמשך כולל בתוכו סמכויות שנותן הממנה למיופה הכוח בכל הנושאים שמפורטים בייפוי הכוח. לפיכך, אפשר למנות מיופה כוח באופן חלקי, כלומר, למנות אדם שיקבל החלטות עבור הממנה רק בנושאים מסוימים ולא באחרים. כמו כן, אפשר למנות מספר מיופי כוח, כשלכל אחד מהם הממנה נותן ייפוי כוח בעניינים מסוימים. באופן זה, ייפוי הכוח הוא חלקי אצל כל אחד ממיופי הכוח וסמכותם מוגבלת רק לנושאים שצוינו לכל אחד.
אם הממנה רוצה לבטל את ייפוי הכוח, כל מה שהוא צריך לעשות זה לפנות למיופה הכוח ולאפוטרופוס הכללי ולהודיע על רצונו לבטל את ייפוי הכוח. אם הרצון לבטל את ייפוי הכוח מגיע ממישהו אחר, אזי יש לפנות לבית משפט עם נימוקים לביטול, והנושא יידון ויוחלט על ידי בית המשפט.
ייפוי כוח מתמשך הוא הליך משפטי שאותו יכול לערוך רק עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת. כמו בהליכים משפטיים אחרים, קשה לנקוב מראש במחיר משום שבכל ייפוי כוח יש משתנים שמשפיעים על המחיר: המורכבות של המקרה, הסעיפים שנכללים בייפוי הכוח, מספר מיופי הכוח, מצבו של הממנה ומספר הפגישות שנדרשות כדי לסייע לו בתהליך ולוודא שהוא מבין אותו עד תומו, וכן כדי להעלות על הכתב את כל רצונותיו שיקבלו ביטוי בייפוי הכוח (תיק נכסים, חשבונות, קרנות, רכוש ועוד). התקשרו אלינו לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית וקבלת הצעת מחיר מותאמת.
עורך דין לענייני משפחה – עודד וולף, מוביל בייצוג בהליכי גירושים, ייצוג בענייני מזונות, ייצוג יורשים ומתמחה בעריכת צוואות, ירושות, הסכמי ממון, הסכמי גירושים וייפוי כוח מתמשך.
מעבר לידע והניסיון המקצועי בעולמות המשפט, עו"ד עודד וולף, מביא אתו ראיה אנושית ומקצועית רחבה המייצרת ערך מוסף ומשמעותי לכל לקוחותיו בתחום דיני המשפחה. מוזמנים ליצור קשר לשיחת ייעוץ ללא התחייבות ובגובה העיניים.
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין – עודד וולף
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה