הסכם ממון ידועים בציבור

מה תרצו לדעת?

הסכם ממון ידועים בציבור – כל מה שחשוב לדעת

הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור, או כמו שרוב האנשים קוראים לו "הסכם ממון ידועים בציבור" הוא למעשה הוא הסכם להסדרת רכוש בין ידועים בציבור שעליו חותמים בני הזוג כדי שבמקרה של פרידה לא תהיה מחלוקת באשר לחלוקת הרכוש ביניהם.

הסכם ממון בין ידועים בציבור נחתם על ידי הצדדים וניתן להביאו לחתימה גם בבית משפט לענייני משפחה ובכך הוא מקבל תוקף מחייב.

הרבה זוגות לא נשואים (ידועים בציבור) מעדיפים לערוך הסכם ממון לידועים בציבור, שיסדיר את מעמדם ויבטיח שבמקרה של פרידה הרכוש שלהם לא יחולק באופן עיוור ביניהם, אלא יוסדר על פי סיכום שנעשה ביניהם מראש, שמפרט את מעמד הרכוש שהיה ברשות כל אחד מהם לפני תקופת היותם יחד, הרכוש שצברו בתקופה המשותפת, וכן האופן שבו יחולק הרכוש המשותף בעת פרידה.

לפרטים נוספים על עו"ד מומחה לידועים בציבור >>

הסכם ממון ידועים בציבור - מטעם עורך דין עודד וולף
מאמר מקצועי - הסכם ממון ידועים בציבור - עורך דין עודד וולף

למה הכוונה "ידועים בציבור"?

ידועים בציבור הוא מעמד של זוג שחי יחד כמו זוג נשוי ושלא התחתן באופן רשמי.

ידועים בציבור יכולים להיות, למשל, זוגות חד מיניים שאין להם אפשרות להתחתן בארץ, זוגות של פסולי חיתון כמו למשל, כהן וגרושה או זוג מעורב של יהודי או יהודייה עם מי שאינו יהודי או יהודייה (ולכן הם אינם יכולים להתחתן ברבנות) וכמובן אנשים שמסיבות שונות אינם מעוניינים להירשם כנשואים.

עורך דין עודד וולף - הסכם ממון ידועים בציבור

מדוע צריך הסכם ממון בין ידועים בציבור?

עבור זוג שחי יחד ומנהל חיים של ידועים בציבור, הסדרת יחסי הרכוש בין הצדדים היא צעד מומלץ שיכול לשמור על האינטרסים של כל אחד מבני הזוג. הסכם פרידה, או הסכם ממון ידועים בציבור, הוא הסכם שבו מפורט האופן בו יחולק הממון והרכוש של הצדדים במקרה של פרידה.

ההסכם כולל פירוט של הרכוש ששייך לכל אחד מבני הזוג בנפרד, רכוש שהגיעו אתו לפני הזוגיות ורכוש שצברו לאורך הזוגיות, וכן את האופן שבו יחולק הרכוש המשותף במידה והזוגיות תתפרק.

הסכם הממון רלוונטי גם אם לא נפרדים, בכך שהוא מסדיר את השייכות של הרכוש של כל אחד מבני הזוג, ומסדיר את היחסים ביניהם. זוג שחי יחד לא בהכרח חולק את כל רכושו בצורה שוויונית. כל אחד מבני הזוג יכול למשל לנהל חשבון בנק נפרד, עסק נפרד, להרוויח משכורת אותה הוא מפקיד לחשבון פרטי שלו, או לנהל עסק שהכנסותיו שייכות לו בלבד, ולא לבן הזוג.

עם זאת, ישנו מאמץ כלכלי משותף לשני בני הזוג: הוצאות המגורים, חשבונות, מכונית משותפת, ריהוט שמשמש את שניהם וכיוצא בזה.

כנסו לפרטים נוספים על עו"ד להסכמי ממון >>

מדוע חשוב הסכם ממון?

הסכם ממון חשוב במיוחד אם יש פערים בין בני הזוג מבחינת רכוש אתו הגיעו לזוגיות, או פערי רכוש שנוצרו תוך כדי הזוגיות ובוודאי במקרה של "זוגיות פרק ב'" שבה כל אחד מהצדדים מגיע עם ילדים משלו ונכסים ורכוש משלו (למשל, אם אחד מבני הזוג פתח עסק והוא רוצה להבטיח את זכויותיו הבלעדיות על העסק).

כמובן שכל מקרה לגופו ואצל כל זוג יש צורך לחבר הסכם ממון מותאם אישית, שיכסה את המקרה הפרטי שלו ויבטיח ביטחון לכל אחד מהצדדים בנוגע לזכויות והחובות הכלכליות במסגרת החיים המשותפים ובמסגרת פרידה עתידית.

גם אם אין פערים כלכליים, וגם אם אף אחד מבני הזוג לא עשיר במיוחד, צריך להבין שהסכם ממון יכול למנוע סכסוכים משפטיים והרבה כאב לב במקרה של פרידה. זאת משום שהוא מסדיר, בתקופה בה שני בני הזוג אוהבים ומשתפים פעולה, היבטים שיכולים להיות קשים להסדרה בתקופת פרידה כאשר אין רצון טוב בין הצדדים.

מהו הסכם לחיים משותפים?

הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור הוא הסכם שמסדיר את היחסים בין ידועים בציבור בתקופת הזוגיות שלהם ואת האופן שבו יחלקו את חייהם, כלומר הרכוש, במקרה של פרידה.

הסכם לחיים משותפים הוא למעשה המקבילה של ההסכם המוכר יותר שעושים זוגות לקראת נישואים המכונה הסכם ממון. ההבדל הוא, שהסכם לחיים משותפים נעשה בין בני זוג שאינם נשואים, וכן שהוא לא מתייחס רק למקרה של פרידה אלא גם להסדרת היחסים בתקופת הזוגיות עצמה. למשל, כיצד מחולקת האחריות על תשלום חשבונות משותפים, מה הם הזכויות של הצדדים בחשבונות הבנק או בניהול עסק של שניהם או של אחד מהם ועוד. הוא מתאים לבני זוג שלא יכולים להתחתן, כמו בני זוג ששניהם מאותו מין, או פסולי חיתון מסיבות שונות, או בני זוג שלא מעוניינים להתחתן.

הסכם לחיים משותפים צריך להיות בהיר וברור, לכלול התייחסות לכל פרט שבמקרה שיכול להיות לגביו חילוקי דעות, ולכסות תרחישים שונים שיצוצו לאורך השנים וכמובן, גם תרחישים סביב פרידה אם תהיה בעתיד.

את ההסכם מנסח עורך דין לדיני משפחה שיש לו ניסיון רב והבנה בניסוח הסכמי ממון כך שבמקרה של חילוקי דעות יכול אף למנוע את הצורך בהליכים משפטיים בין הצדדים. כיוון שמדובר בזוג לא נשוי, אלא ידועים בציבור, מספיק לחתום על ההסכם ולהחתים את עורך הדין, אך ניתן לאשר את ההסכם גם בבית משפט לענייני משפחה, ובכך תוקפו מחוזק.

בית המשפט מוודא לפני החתימה ששני הצדדים מבינים את ההשלכות של החתימה ושהם חותמים מרצונם החופשי, ללא איומים מאף צד או כיוצא בזה.

ביטול הסכם ממון או הסכם חיים משותפים

הסכם ממון או הסכם חיים משותפים לא קל לבטל, במיוחד אם הוא נחתם ואושר על ידי בית המשפט. עם זאת, יש מקרים שאפשר לבטל בהם את ההסכם. מקרים אלו מיוחדים ויוצאי דופן אבל חשוב להכיר אותם.

כדי שההסכם יהיה תקף וחוקי, שני בני הזוג צריכים לחתום עליו מתוך הכרה צלולה והבנה של מה שהם חותמים עליו, הבנת ההשלכות עליהם, וכן מתוך רצון חופשי וללא לחץ או איום של מי מהצדדים. במקרה שההסכם נחתם למשל, כאשר אחד הצדדים סבל ממחלה נפשית שמנעה ממנו להבין את משמעות ההסכם, או שאחד הצדדים חתם מתוך מצוקה, כאשר הצד השני מאיים עליו לחתום, אפשר לפנות לבית המשפט כדי לבטל בדיעבד את ההסכם.

כמו כן, אם צד אחד הונה או רימה את הצד השני בעת חתימת ההסכם, אפשר לטעון שהחתימה לא נעשתה מתוך הבנה של המצב לאשורו, לכן יש לבטל את ההסכם בעילה של מרמה, הונאה או מצג שווא.

מדובר בתהליך משפטי שבו צריך להוכיח את עילת הביטול בבית המשפט. אם בית המשפט ישתכנע שאכן בעת חתימת ההסכם לא התמלאו התנאים המחויבים לשם מתן תוקף להסכם, ניתן יהיה לבטלו.

הסכם ממון ידועים בציבור - משרד עורך דין עודד וולף
מאמר בנושא - הסכם ממון ידועים בציבור - עורך דין עודד וולף

מה ההבדל בין הסכם ממון להסכם חיים משותפים?

ישנם כמה הבדלים בין הסכם ממון להסכם לחיים משותפים. נציין כאן את המרכזיים שבהם.

ראשית, הסכם ממון מקובל לעשות אצל זוג לקראת נישואים או זוג שכבר נשוי. לעומת זאת, הסכם חיים משותפים נעשה אצל זוגות שלא יכולים או לא רוצים להתחתן, כמו זוגות חד מיניים, זוגות בני דתות שונות ועוד.

הבדל מרכזי נוסף הוא רוחב ההסדרה שמייצג ההסכם: בהסכם ממון מסדירים את יחסי הממון במקרה של פרידה בין בני הזוג. לעומת זאת, בהסכם חיים משותפים ההסדרה היא לא רק של הפרידה אלא גם של החיים הזוגיים של הצדדים, גם אם הזוגיות לא תחווה כלל קשיים והזוג לא ייפרד.

לבסוף, יש הבדל גם בהליך הבירוקרטי שקשור בהסכמים. הסכם ממון לקראת נישואים או במהלכם צריך לקבל אישור נוטריון או בית משפט לענייני משפחה. לעומת זאת, הסכם חיים משותפים לא צריך אישור. בני הזוג ועורך הדין שניסח אותו חותמים עליו, ובזה זה מספיק. עם זאת, משתדלים שכן תופיע חתימת נוטריון שמחזקת ונותנת משנה תוקף להסכם.

שאלות נפוצות

עורך דין עודד וולף עונה לשאלות נפוצות

הסכם הממון בתוקף כל עוד הוא עומד בתנאי החוק, וכל עוד בהסכם עצמו אין תנאי שבמידה והוא מתמלא ההסכם כבר לא בתוקף. כלומר, אם אחרי שההסכם נכתב ונחתם עבר חוק חדש בישראל שגורם לחלק מההסכם או כולו לא להיות חוקי, כמובן, ההסכם כבר לא בתוקף (או לפחות, החלק שאינו חוקי יותר לא בתוקף). כמו כן, במקרה השני, יכול להיות תנאי בהסכם שאם הוא מתמלא ההסכם כבר לא יהיה בתוקף. למשל, אם הזוג קבע שבמקרה שייוולד להם ילד משותף, ההסכם כבר לא יהיה תקף – אז ההסכם תקף עד להולדת ילד משותף. זוג גם יכול להחליט מראש על תאריך תפוגה של ההסכם, כמו למשל, עד ששני בני הזוג יוצאים לפנסיה, או עד תאריך מסוים שמוסכם על שניהם. אם לא נקבע תנאי כזה, הרי שההסכם בתוקף, שריר וקיים ומחייב את הצדדים, כמובן.

הסכם ממון הוא מסמך שנכתב ונחתם בהסכמה בין הצדדים, ואושר בבית משפט. אם שני הצדדים מעוניינים לעשות בו שינוי, הם יכולים לפנות לבית המשפט. כל עוד השינוי נעשה בהסכמת שני הצדדים, אין שום בעיה. עם זאת, לא ניתן לעשות שינוי בהסכם ממון במעמד צד אחד.

הסכם ממון שנעשה לפני הנישואים צריך חתימה של נוטריון, ואילו הסכם ממון בתוך הנישואים צריך אישור של בית משפט. האישור ניתן אחרי שבית המשפט מוודא שההסכם נחתם מרצון חופשי, ללא איומים או לחץ, ושהחותמים מבינים את ההשלכות של ההסכם עליהם. אחרי החתימה, ההסכם מחייב את שני הצדדים, ולא ניתן לשנות אותו אלא רק אם זה בהסכמה של שני הצדדים.

אפשר לעשות הסכם ממון בנישואים ואף מומלץ לעשות כך. אחוז הגירושים הגבוה היום, ואחוז הסכסוכים החריפים בין בני זוג שנפרדים, מלמדים שכדאי לעשות הסכם ממון, גם אם כרגע בני הזוג נשואים. הסכם ממון בנישואים מאפשר לקבוע כבר מראש, בתקופה שבה הזוגיות טובה, איך יגמר הליך חלוקת הרכוש במקרה של פרידה בין הצדדים. קביעה כזאת מראש תמנע מלחמות משפטיים וכעסים במקרה של פרידה, כי כל אחד יודע מה צפוי לו כלכלית ואיך הפרידה תוסדר.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
הסכם ממון ידועים בציבור - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן