מזונות אישה לאחר גירושים

מה תרצו לדעת?

כל מה שחשוב לדעת על מזונות אישה לאחר גירושים

מזונות אישה הם סכום חודשי שמשלם גבר לאשתו כחלק מחובותיו לפרנס את משפחתו. לא תמיד נפסקים מזונות לטובת האישה, וישנם מקרים בהם היא אינה זכאית למזונות. המזונות ישולמו לאישה כל עוד היא נשואה עד שתקבל גט והגירושין יכנסו לתוקף. מי זכאית? איך יודעים? הכול במאמר לפניכם.

החוק בישראל רואה בגבר כמי שמוטלת עליו האחריות לפרנס את משפחתו. נדמה כי כולם מכירים את נושא חובת מזונות הילדים המוטלת לרוב על הגבר. אבל נושא מזונות האישה פחות מוכר בציבור. אישה יכולה לתבוע מזונות מבעלה כל עוד היא עדיין נשואה לו. צריך לזכור שהליך גירושין יכול לקחת לעתים שנים ארוכות, ולכן מדובר בזכאות לתמיכה משמעותית עבור האישה, ובהוצאה משמעותית לגבר. רוצים לדעת מתי משלמים מזונות אישה? מי זכאית? מה אומר חוק מזונות אישה? המשיכו לקרוא.

מאמר - מזונות אישה לאחר גירושים - מטעם עורך דין עודד וולף
מאמר בנושא - מזונות אישה לאחר גירושים - עורך דין עודד וולף

מי זכאית למזונות אישה?

הזכאות למזונות אישה משתנה בהתאם לשייכות הדתית והעדתית של הזוג. מזונות אישה בבית דין רבני אינם זהים למזונות אישה בבית דין שרעי (מוסלמי) או דרוזי. במקרה של זוג יהודי, אישה זכאית למזונותיה כל עוד היא לא מרוויחה כל צרכה בעצמה.

בית הדין יבדוק מה גובה הכנסותיה ומה הם הצרכים הריאליים בהתאם לרמת החיים אליה הורגלה, ויקזז מהמזונות את הסכום שהיא יכולה להרוויח בעצמה. במקרים רבים המשמעות היא שאישה עובדת לא תהיה זכאית למזונות אישה.

לעומת זאת, אם הזוג הוא מוסלמי, אין זה משנה אם האישה עובדת או לא. היא זכאית למזונות אישה בכל מקרה. כמובן, בשני המקרים זכותה של האישה לקבל את מזונותיה רק כל עוד היא נשואה כחוק לבעלה, כלומר, עדיין לא קיבלה גט. כמו כן, יוצא מכך שמקרה של מזונות אישה שנישאה בשנית אינו אפשרי, משום שכדי להינשא שנית עליה קודם לקבל גט ומכאן כבר איבדה את זכאותה למזונות.

מזונות אישה ללא השתייכות דתית

מזונות אישה נפסקים בדרך כלל בערכאות משפטיות דתיות כמו בית דין רבני או בית דין שרעי למשל. עם זאת, גם בית המשפט יודע לתת מענה. למשל, מזונות אישה בנישואים אזרחיים נפסקים בדומה למזונות אישה שנשאה כדת משה וישראל. זאת משום שלמרות שהחתונה לא התקיימה כדת וכדין, הרי שהנישואין מוכרים על ידי המדינה והרבנות, והאישה נחשבת כמו אישה נשואה על כל כללי המסורת היהודית מבחינה משפטית.

עתה, בוודאי תשאלו, האם ידוע בציבור זכאית למזונות? ובכן, התשובה כאן כבר יותר מורכבת. בתקופה שבה בני הזוג חיים ביחד, בית המשפט יכול לחייב את האיש לשלם מזונות אישה. עם זאת, לאחר פרידה ייפסקו מזונות לזמן מסוים שנחשב לזמן שיקום, שבו השניים נפרדים והאישה לומדת לפרנס את עצמה. כמובן, כל זאת רק אם הוכח שהיא אינה יכולה לספק את צרכיה וכי בקשר בין בני הזוג הידועים בציבור האיש פרנס את האישה וכלכל אותה.

ליצירת קשר עם עו"ד מומחה לידועים בציבור >>>

מזונות אישה לא נשואה

לכאורה אישה לא נשואה אינה זכאית למזונות. אלא שכאמור, בית המשפט מבין שישנם מקרים שבהם היחסים בין האיש והאישה זהים ליחסים של זוג נשוי, ויש ביניהם למעשה הסכם של חלוקת תפקידים שבו האיש מפרנס והאישה נושאת בעול הבית.

במקרה כזה, כאשר הזוג נחשב כידועים בציבור (כנסו למאמר על מתי נחשבים ידועים בציבור), ייתכן שלאישה מגיע מזונות אישה בתקופה שבה הזוג חי ביחד, ולתקופה נוספת לאחר הפירוד שבה האישה מקבלת "מזונות שיקום". 

מאמר - מזונות אישה לאחר גירושים - עורך דין עודד וולף
מזונות אישה לאחר גירושים - משרד עורך דין עודד וולף

חישוב מזונות אישה

אין סכום קבוע למזונות אישה וכל מקרה נבחן לגופו על ידי הערכאה המשפטית. עם זאת, כדי לחשב את גובה מזונות האישה בית הדין יבחן כמה פרמטרים. קודם כל בית דין רבני יבדוק אם האישה עובדת, וכמה היא מרוויחה. את הסכום שהיא מרוויחה הוא יקזז מדמי המזונות שמגיעים לה.

כאמור, בבית דין שרעי לא בודקים כמה האישה מרוויחה כי לפי ההלכה המוסלמית על הגבר לשלם לה מזונות אישה כל עוד הם נשואים, ללא קשר להכנסותיה העצמיות. הדבר הבא שצריך לבדוק הוא את גובה המזונות הנחוץ לאישה כדי לספק את צרכיה. החישוב מתבצע על פי הוכחה של ההוצאות של האישה בתקופת החיים המשותפים לפני הליכי הגירושין, כלומר, בטרם תבעה האישה את מזונותיה.

על האישה להציג קבלות על הוצאות בתחומי החיים השונים, וכדאי להראות גם דברים שנחשבים למותרות, כמו לימודים, קוסמטיקה וטיפוח אישי או עוזרת בית. יש לזכור כי מזונות האישה אמורים לאפשר לה להמשיך לחיות ברמת החיים אליה התרגלה בחיים המשותפים עם בעלה, ולכן כדאי בתביעה לכלול כל הוצאה שהייתה לה, בכל תחום.

אל מול הוצאות האישה בית הדין יבדוק גם את ההכנסות של בעלה ועד כמה הוא יכול לעמוד בתמיכה באורח חייה. פסיקת המזונות תיקח בחשבון לא רק את המשכורת הנוכחית של הבעל אלא גם את פוטנציאל ההשתכרות שלו.

 מה צריך לעשות כדי לקבל מזונות אישה?

כדי לקבל מזונות אישה, האישה צריכה להגיש תביעה בבית דין שתואם את הדת שלה ושל בעלה. אם בני הזוג אינם בני אותה דת, אפשר לפנות לבית משפט לענייני משפחה.

בתביעה האישה צריכה לפרט את כל פרטי המקרה, ומה סכום המזונות שהיא מבקשת. עליה לציין כמה היא מרוויחה מעבודתה, וכמה בעלה מרוויח, וכן מה פוטנציאל ההשתכרות שלו. אם יש לאחד מבני הזוג או לשניהם הכנסות מנכסים, האישה צריכה לציין גם את זה בתביעה.

בנוסף, עליה לתאר בתביעה את רמת החיים אליה התרגלה ולצרף קבלות על הוצאות הבית, הוצאות אישיות, דמי שכירות או משכנתא, וקבלות על כל הצרכים שתיארה כחלק מרמת החיים שלה.

חשוב לצרף גם תלושי משכורת אם היא עובדת. מומלץ להגיש את התביעה בעזרת עורך דין שמתמחה בתביעת מזונות שידע לתאר את הדברים בשפה המשפטית הדרושה, וכן יסייע לאישה לעשות סדר כך שכל המסמכים הנחוצים הוגשו ושהקבלות והתלושים המצורפים לתביעה מתאימים ותומכים את מה שמתואר בתביעה.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 08-8585287 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מאמר מקצועי בנושא מזונות אישה לאחר גירושים - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

השירותים שלנו:

דילוג לתוכן