קיימתם מערכת יחסים משמעותית ואפילו דאגתם להיות מוכרים כידועים בציבור מבחינת הרשויות, וכעת אתם נפרדים? הבשורה הטובה שיש לנו – היא שזה הרבה יותר פשוט מגירושים ברבנות. בכל מקרה, הסיטואציה מעוררת שאלות ותהיות רבות, ולכן ריכזנו כאן את כל מה שתצטרכו לדעת כאשר אתם מתירים קשר של ידועים בציבור.
כל מה שצריך לדעת על ביטול ידועים בציבור
ידועים בציבור הם בני זוג שחיים כמו זוג נשוי אך אינם יכולים או אינם מעוניינים להינשא בארץ. כך למשל, זוגות חד מיניים, זוגות בהם בני הזוג מעורבים מבחינה דתית, זוגות של כהן וגרושה ועוד. כיוון שבישראל אין אפשרות להינשא בנישואים אזרחיים, מוסד הידועים בציבור מהווה חלופה לכך. זוגות ידועים בציבור זכאים להרבה מהזכויות ואף חלים עליהם הרבה מהחובות של זוגות נשואים.
למה לקבל הכרה רשמית של ידועים בציבור?
קודם כל, יכול להיות שאתם ידועים בציבור מבלי להגדיר זאת בעצמכם (ראו בהמשך את הסעיף לגבי ההכרה במעמד). יש זוגות שבוחרים להגדיר את עצמם כדי למסד את הקשר ביניהם באופן סמלי. סיבה אחרת היא כדי להיות זכאים לזכויות של זוגות נשואים, כמו האפשרות לרשת את בן הזוג, לאמץ ילדים יחד, להתמודד למכרזים של מחיר למשתכן כזוג ועוד. על כל פנים, יש לשים לב שלמעט זכויות, על זוגות ידועים בציבור חלות גם חובות בדומה לזוגות נשואים.
איך מקבלים הכרה של ידועים בציבור?
ניתן לקבל הכרה של ידועים בציבור בעזרת מספר דרכים. הראשונה היא תעודה המצהירה על היחסים כידועים בציבור. כך למשל, ניתן להפיק מטעם ארגון משפחה חדשה תעודת זוגיות, או להוציא תעודת חיים משותפים מטעם ארגון הויה.
לנישאים בחתונה רפורמית ניתן להפיק תעודת חופה וזוגיות. שלוש התעודות הללו מאפשרות הצגה בפני הרשויות והכרה של ידועים בציבור. לרוב במעמד הפקת התעודות, יומלץ לכם על יצירת הסכם משותף כמו הסכם זוגיות או הסכם ממון ייעודי לידועים בציבור. מומלץ מאוד להסתייע בשירות של עו"ד מומחה לענייני ידועים בציבור. ניסוח הסכם כזה, שכן הוא משמעותי לקיום הסדרים במהלך הזוגיות ואף משמעותי יותר במקרה של פרידה.
דרך שנייה היא באמצעות רישום במוסד לביטוח לאומי כידועים בציבור. הדבר נעשה בצורה פשוטה באמצעות מילוי שאלון באתר. במועד הקליטה של המעמד, בני הזוג זכאים מבחינת הביטוח הלאומי לכלל הזכויות של זוגות נשואים.
דרך שלישית, נעשית לרוב במקרה בו יש צורך לערב את בית המשפט לענייני משפחה. במקרה של תביעה, ניתן להציג ראיות לקיומו של קשר של ידועים בציבור. לשם כך יש לעמוד במספר תנאים; מגורים משותפים וניהול משק בית משותף, זוגיות בעלת אופי מחייב, וסממנים של חיים זוגיים משותפים (כמו היכרות של בני המשפחה וחברים כבני זוג, תכנון תכניות משותפות וכן הלאה). עם זאת, התנאים הללו נבחנים על ידי בית המשפט בגמישות מסוימת ותוך התחשבות בנסיבות חייהם של בני הזוג. (למידע נוסף מתי נחשבים ידועים בציבור >>)
איך מבטלים מעמד של ידועים בציבור?
כיוון שידועים בציבור אינם נחשבים נשואים, ביטול של המעמד, בניגוד לגירושים, אינו דורש את עירוב בית הדין הרבני. הפרידה נעשית בהתאם להסכמים שבני הזוג חתמו ביניהם. כך למשל, במידה וחותמים על הצהרה בנוכחות עורך דין כמו בהפקת התעודה של משפחה חדשה, יש לחתום על תצהיר פרידה. בחלק מהמקומות יבקשו מכם להחזיר את התעודות שקיבלתם במעמד הפרידה.
במקרים מסוימים בהם התקיים טקס דתי המדמה נישואים, יש אפשרות שבית הדין הרבני יכיר בנישואים ולכן ידרוש "גט לחומרא". עם זאת, ברוב המקרים, הממסד אינו מכיר בידועים בציבור כזוגות נשואים ולכן התרת הקשר נעשית באופן מזורז, ולא מותנית במתן גט.
בזמן פרידה חשוב לשים לב להסכמות שנעשו באופן רשמי בזמן מיסוד המעמד, כמו הסכם זוגיות או הסכם ממון, ולפעול על פי ההחלטות שחתמתם עליהן מבעוד מועד.
במידה ולא נחתם הסכם באופן רשמי, ישנם מספר חוקים שמסדירים פרידה במקרה של ידועים בציבור. לכן, הדבר חושף אתכם לתביעות שונות שעליכם להיערך אליהן.
ראשית, על בני הזוג חלה חזקת השיתוף, שאומרת שהרכוש המשותף שנצבר אצלם במהלך החיים המשותפים – הוא משותף לשניהם ולכן עליו להתחלק באופן שווה בזמן הפרידה. חזקה זו כוללת רכוש של מיטלטלין כמו ריהוט, נכסים כלכליים שנצברו כמו כסף, זכויות בעבודה (כמו פנסיה, קרן השתלמות, מניות ועוד) וכן נכסים שרכשתם במשותף.
בזמן הפירוק אין חשיבות למידת ההשקעה הכלכלית של כל צד בזמן רכישת הנכס, אלא מספיק שהוא נרכש מקופה משותפת. במידה והנכס היה בבעלות של אחד מהצדדים לפני היחסים ונשאר רק על שמו, או הועבר אליו בירושה, ייתכן שתחול עליו חזקת השיתוף במקרה שניכרת כוונת שיתוף.
שנית, במקרה של פרידה עם ילדים ניתן לתבוע מזונות ילדים כמו במקרה של גירושים כשיש ילדים. כמו כן יש להסדיר נושאים כמו משמורת וחלוקת זמני השהות בין ההורים. מזונות אישה לעומת זאת לא מכוסים מבחינה חוקית בהקשר של ידועים בציבור, אך אם הם מכוסים מכורח הסכם או רצון משותף של בני הזוג ניתן לקבלם.
ההמלצה שלנו במקרה של פרידה היא לערוך הסכם פרידה, שיכלול הסכמות חשובות ויעגן בתוכו מידע רלוונטי על חלוקת הרכוש והמועד לפרידה. הסכם שייכתב בידי עורך דין מנוסה לענייני משפחה, עשוי למנוע תביעות בבית המשפט כהמשך לפרידה, ובכך לחסוך לכם זמן וכסף רב.
לסיכום, פרידה של זוג היא אף פעם לא נעימה. במקרה של ידועים בציבור, התהליך עשוי להיות קצר יותר מבחינת הסמכות הדתית של בית הדין הרבני, אך היא עשויה לכלול חילוקי דעות ותביעות כמו אצל זוגות נשואים שמתגרשים. על מנת להימנע מכל אלו מומלץ לערוך הסכם במסגרת מיסוד הזוגיות, או לכל הפחות לסיים את הפרידה תוך עריכת הסכם פרידה משותף שמסדיר את העניינים ביניכם.