גירושים הם תהליך מורכב ומאתגר במהותו, כל שכן כשבני זוג מתגוררים בחו"ל ומחליטים לעשות צעד, ולהתיר את הנישואים. ההחלטה מציבה את בני הזוג בפני מערכת ייחודית של אתגרים ושיקולים.
הליך גירושים בחו"ל: המורכבות וההשלכות
לא כל בית דין רבני בחו"ל מוכר על ידי הרבנות בארץ, ולכן יש לתקף אותם ברבנות.
גם זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים חייבים להתגרש על פי הדין היהודי.
יש צורך לאשר את הגט בישראל, כדי שהגירושים יהיו תקפים בארץ.
חלה חובת הסדרת הגירושים גם מבחינה אזרחית על פי החוק במדינה בה מתגורר הזוג.
על מנת להתמודד עם כל האתגרים באופן היעיל ביותר, באופן שיקל על הסיטואציה המורכבת ממילא, מומלץ לפנות לעורך דין לענייני משפחה, שיוכל לסייע בכל שלבי ההליך ולאחריו, עד לקבלת ההכרה בגירושים בארץ.
איך להתגרש בחו"ל באופן היעיל ביותר?
לאור מורכבות התהליך, מפורטים השלבים הנדרשים לקבלת גט ולאישורו:
לקבל מידע עדכני על בתי דין רבניים מוכרים באזור מגורי הזוג – בשלב הראשון, עורך הדין שמלווה את הזוג, יקבל את רשימת בתי הדין באזור מגורי הזוג, ויוודא שבית הדין הרבני שפונים אליו, מוכר על ידי הרבנות הראשית. רק הכרה של הרבנות הראשית בגירושים, תאפשר לבני הזוג להיחשב כגרושים בישראל.
עורך הדין, ידגיש בפני בני הזוג, שלא כל הליך גירושים שנעשה בקהילות היהודיות בחו"ל, יקבל הכרה על ידי הרבנות הראשית. לכן, הצעד הראשון הוא, לקבל מהרבנות את רשימת בתי הדין המוכרים באזור המגורים של בני הזוג בחו"ל. עורך הדין יידע לעדכן את הזוג לגבי רשימת בתי הדין המוכרים, המתעדכנת חדשות לבקרים.
חשוב להדגיש, כי רק לאחר הליך זה ניתן יהיה לשנות את הסטטוס של המצב המשפחתי במשרד הפנים.
לאשר את הגט – לאחר קבלת הגט בבית הדין הרבני המוכר, יסייע עורך הדין המלווה את הזוג לקבל את אישור הגט על ידי בית הדין הרבני בארץ.
לקבל הכרה דתית לגירושים גם בנישואים אזרחיים – נישואים אזרחיים מחייבים אף הם גירושים ברבנות. לכן אם לבני הזוג חשוב שהם יוכרו כגרושים בישראל, הם חייבים גם כן, לקיים את הליך הגירושים בבית דין רבני באזור מגוריהם בחו"ל, המוכר על ידי הרבנות הראשית.
כאשר אין הסכמה להתגרש, אפשר להגיש תביעת גירושים בבית הדין בישראל. במקרה כזה, בני הזוג יחויבו להגיע לישראל ולנהל את הדיונים בארץ.
להתגרש פעמיים. גם בהליך דתי יהודי, וגם בהליך אזרחי – במקביל להליכים הנ"ל יסייע עורך הדין לבני הזוג להתיר את הנישואים מבחינה אזרחית. בני הזוג חייבים להתגרש בגירושים אזרחיים על פי חוק המדינה שבה הם מתגוררים, בנוסף לגירושים בבית דין יהודי המוכר על ידי הרבנות. זוגות שאינם מתגרשים בהתאם לחוק המדינה בה הם נמצאים, לא יוכלו להינשא בשנית. הם עלולים להיות מואשמים בביגמיה, שנחשבת לעבירה פלילית ברוב מדינות המערב.
לייעוץ פרטני על מקרה ספציפי, מוזמנים ליצור קשר עם עורך דין לגירושים >>
גט על ידי שליח
כשאחד מבני הזוג נמצא בארץ והשני שנמצא בחו"ל, אינו רוצה או אינו יכול להגיע לארץ לסידור הגט, קיימת אפשרות לבצע את הגירושין באמצעות שליח. עורך הדין המלווה את הזוג, יפנה לבית הדין הרבני בארץ בבקשה למנות שליח לצורך מסירת הגט מטעם בן הזוג (שליח לאיש) או לצורך קבלתו על ידי האישה (שליח לאישה).
במקרים שבהם האישה נמצאת בארץ ויש קושי באיתור בן הזוג בחו"ל, בית הדין הרבני שולח אנשים מטעמו לאתר אותו. משהצליחו לאתרו, מאפשרים לו באמצעות בית דין נייד המוקם אד הוק לתת הרשאת "כתבו ותנו" לנציג בית הדין, המתירה לשליח בית הדין לתת גט במקומו לאשתו, ולסדר את הגט בישראל.
מה לגבי דמי מזונות?
כל עוד הזוג מתגורר בחו"ל, נושא המזונות מתנהל ונקבע על פי הדין המקומי של המדינה שבה הוא מתגורר. על בני הזוג להגיש תביעה לבית המשפט באזור המגורים באמצעות עורך דין מקומי. עם קבלת פסק הדין, אפשר ליישם ולאכוף אותו בישראל, לצורך גביית דמי מזונות.
במקרה שהאישה והילדים חזרו לארץ, תוגש התביעה למזונות לבית המשפט לענייני משפחה בישראל. עם הינתן פסק הדין ניתן יהיה לאכוף אותו גם בישראל וגם במדינה שבה מתגורר האב.
אם בן הזוג מסרב לשלם את דמי המזונות, אפשר להפעיל את ההוצאה לפועל בישראל, שתפעיל את מערך ההוצאה לפועל במדינה שבה מתגורר הבעל. ערכאה זו יכולה אף לעקל חלק ממשכורתו של בן הזוג, ולהעבירה לבן הזוג שחזר לארץ.
מה לגבי משמורת ילדים?
הדין במשמורת ילדים דומה מאוד לכל מה שקשור לדמי מזונות, ואף הוא נקבע בהתאם לדין המקומי.
אם אחד מבני הזוג מחליט לחזור לישראל לאחר הגירושים בחו"ל, עדיין אפשר לאכוף בישראל את פסק הדין שניתן בחו"ל. כדי לאכוף את פסק הדין יש להגיש בקשה לאכיפת פסקי חוץ (תשי"ח – 1958), המתקיים בהתאם לתנאים שלהלן: הפסק ניתן במדינה שלפי דיניה בתי המשפט שלה היו מוסמכים לתתו; הפסק אינו ניתן עוד לערעור; החיוב שבפסק ניתן לאכיפה על פי הדינים של אכיפת פסקי דין בישראל, ותכנו של הפסק אינו סותר את תקנת הציבור; הפסק הוא בר-ביצוע במדינה בה הוא ניתן.