- הסכם גירושים - בשורה התחתונה
- הסכם גירושין מסדיר את כל ההיבטים המשפטיים והכלכליים של הפרידה, כולל מזונות, משמורת ילדים, חלוקת רכוש והתחייבויות נוספות.
- ההסכם נחתם בהסכמה הדדית בין בני הזוג, ומטרתו להבטיח פרידה מכובדת תוך מניעת מחלוקות עתידיות.
- בית המשפט או בית הדין הרבני מאשרים את ההסכם, כדי להעניק לו תוקף משפטי מחייב.
- ליווי עורך דין מקצועי מבטיח ניסוח מדויק וברור, שמגן על זכויות שני הצדדים ומספק ודאות משפטית.
הסכם גירושים הוא הסכם שמעגן את כל ההסכמות בין בני זוג שמעוניינים להתגרש. הוא מהווה מעין חוזה בין בני הזוג לשעבר בכל הנוגע לגירושים. הסכם גירושים מסדיר את הנושאים שנמצאים במחלוקת, כדוגמת זמני שהייה, מזונות וחלוקת רכוש, ובכך מסיים את הסכסוך בין בני הזוג המתגרשים.
עריכת הסכם גירושים
כאשר זוג מחליט להתגרש, ישנן החלטות רבות שהזוג צריך להגיע אליהן במשותף כדי שכל צד יוכל להתחיל חיים חדשים. לא סתם הכינוי השגור המתאר את הרצון להתגרש הוא "לפרק את החבילה". החיים המשותפים הם אכן מעין חבילה שבני הזוג קשורים בתוכה בסבך של קשרים משפחתיים, רגשיים וכלכליים, וכדי להתיר את הסבך יש צורך בהסכם שיעגן את האופן שבו יחולקו כל אחד מן הקשרים הללו בין בני הזוג.
האם חייבים הסכם גירושים?
עריכת הסכם גירושים הוא צעד כמעט הכרחי בכל תהליך הגירושים, למרות שהוא לא חובה. אפשר לקבל גט גם בלי הסכם גירושים, אך זה עלול להיות תהליך ארוך ומייגע הרבה יותר והוא גם ישאיר בין הצדדים יחסי תלות ומתחים שיקשו על ניהול החיים. בין אם מדובר בהסכם גירושים הורות משותפת ובין אם בהסכם גירושים משמורת מלאה, ואפילו אם מדובר בהסכם גירושים ללא ילדים בכלל, הסכם יכול לעזור להוריד את המתח בין הצדדים וליצור הסכמות שאפשר יהיה לחיות איתן בשלום שנים רבות.
איך מוציאים הסכם גירושים?
עריכת הסכם גירושים יכולה להיות בהסכמה ללא מתווכים, ניתן לערוך אותו בעזרת עורך דין אחד, או עורך דין לכל אחד מהצדדים, או בתהליך של גישור. אין דרך אחת נכונה. עם זאת, מומלץ לכל הפחות להתייעץ עם עורך דין כדי שהסכם הגירושים יכסה ככל האפשר את תחומי החיים השונים, וכך ימנע בעתיד מריבות, ויכוחים ואף הליכים משפטיים בנושאים שלא הוסכם עליהם מראש.
אישור הסכם גירושים
כדי שההסכם יהיה מוכר כמסמך משפטי מחייב ששני הצדדים חייבים לשמור אותו, יש צורך באישור הסכם גירושים בבית משפט או בית דין רבני. לאחר עריכת ההסכם על כל פרטיו – לרוב בעזרת עורך דין לענייני משפחה – הצדדים צריכים להגיע לבית המשפט ולהציג את ההסכם לפני שופט. השופט יוודא שההסכם מקובל על שני הצדדים ולעתים גם יעבור על הסעיפים תוך שהוא מוודא שאין בו שום דבר שיוצא מגדר הסביר. ברוב המקרים מדובר בהליך פשוט ומהיר שבו הצדדים מביעים את הסכמתם לכתוב בהסכם, ובית המשפט או בית הדין הרבני מאשר אותו כהסכם מחייב.
גירושים בהסכמה עם ילדים
גירושים בהסכמה הם הדרך המהירה והטובה ביותר לסיים את הנישואים. הדבר נכון שבעתיים כשמדובר בגירושים עם ילדים. גירושים הם משבר לילדים לא פחות מאשר משבר להורים. עם זאת, ככל שתהליך הגירושים מסתיים מהר יותר, ובהסכמה, כך הילדים נפגעים פחות. ההורים צריכים לזכור שבתוך המשקעים והרגשות שלהם אחד כלפי השני יש ילדים שזקוקים לביטחון משניהם, לאהבה, אכפתיות ודאגה משני ההורים. כאשר עורכים הסכם גירושים בהסכמה עם ילדים, חשוב להכניס להסכם התייחסות לזמני השהייה ותשלומי המזונות.
מה חשוב שיהיה בהסכם עם ילדים?
זה לא משנה אם מדובר בהסכם גירושים עם 2 ילדים או הסכם גירושים עם 3 ילדים, ברגע שההסכם מתייחס גם לילדים חשוב להכניס אליו ככל האפשר את כל הסעיפים שיאפשרו לכם לגדל את הילדים יחד עם כמה שפחות ויכוחים. זמני שהייה ומזונות הם סעיפים חשובים, וכדאי גם להתייחס למקום המגורים של ההורים ושל הילדים. מומלץ להתייחס גם לפרטים קטנים כמו מי אוסף ומי מחזיר, חלוקת החגים, הוצאות מיוחדות, המסגרות החינוכיות. אל תסתמכו על הסכמות בעל פה שקיימות כרגע, כי דברים יכולים להשתנות. כדאי לעגן ככל האפשר את הדברים כאשר הם בהסכמה, ולא למצוא את עצמכם רבים בבית משפט בהמשך הדרך על נושאים שכבר הסכמתם עליהם בעבר.
איך יודעים מה לכלול בהסכם?
עורך דין גירושים מנוסה יוכל להנחות אתכם ולתת לכם קווים כלליים. כדאי גם להתייעץ עם חברים ומכרים שלהם יש ילדים בוגרים, ולנסות להתייחס בהסכם גם לסוגיות שיכולות לעלות כאשר הילדים יתבגרו בכמה שנים. הסכם טוב הוא הסכם שמונע קונפליקטים לאורך זמן. עם זאת, זכרו שיש צורך גם בגמישות לאורך השנים, ונכון יהיה להשאיר ערוץ הידברות מכבד ולא לסמוך רק על הצמדות לסעיפי ההסכם. בסופו של דבר, ככל שעורכים הסכם יותר מהר, כך היחסים בדרך כלל עולים על מסלול רגוע יותר. אפילו אם אין הסכמה על דברים עקרוניים, אפשר לערוך הסכם עם מה שכן מסכימים. כך למשל, אפשר אפילו לערוך הסכם גירושים ללא מזונות, אם זאת סוגיה שאין עליה כל הסכמה, ולהשאיר את נושא המזונות להחלטת בית המשפט.
הפרת הסכם גירושים
הסכם גירושים מחייב את בני הזוג כמו פסק דין, והפרה שלו תחייב את הצד המפר בסנקציות שונות. אז מה עושים אם אחד הצדדים הפר את הסכם הגירושים? תלוי מהי אותה הפרה. אם אחד הצדדים הפר את זמני השהייה, ניתן להגיש תלונה במשטרה על הפרת ההסכם, ואף לפנות לבית המשפט בגין ביזיון בית המשפט – שהרי ההסכם המאושר הוא כמו פסק דין, והפרתו נחשב לביזיון בית המשפט. בית המשפט או בית הדין יכולים להטיל סנקציות על הצד המפר, כגון פיצוי כספי שישולם לצד השני על כל הפרה של ההסכם. אם ההפרה היא בנושאים כספיים כמו תשלומי המזונות או חלוקת הרכוש, ניתן לפנות להוצאה לפועל שיכולים לפעול בדרכים שונות בהן עיקול חשבון הבנק או רכוש, שלילת רישיון ואף מעצר של הצד שהפר את ההסכם.
הסכם גירושים חלוקת רכוש
הסכם גירושים כולל בתוכו לרוב גם פרק הנוגע לחלוקת הרכוש בין הצדדים. חלוקת הרכוש יכולה להתבצע בשיטות שונות, בהסכמה בין הצדדים. ניתן למשל, להעריך את שווי הרכוש המשותף, ואז צד אחד יפצה את הצד השני במחצית מהסכום, והצד השני יישאר עם כל הרכוש המשותף. ישנם מקרים בהם צד אחד מקבל את העסק המשפחתי והצד השני מקבל את הבית המשותף. האפשרויות הן רבות, וכל עוד מדובר בהסכמה ובחלוקה סבירה, ההסכם יכול להסדיר את כל ענייני הרכוש. כאשר מחלקים את המטלטלין נהוג בדרך כלל להתחשב גם בחלוקת הסדרי השהות, כך שאם למשל צד אחד מקבל משמורת מלאה על הילדים, חפציהם של הילדים יהיו בידי ההורה המשמורן, ושאר הרכוש המשותף יתחלק בין הצדדים באופן שווה. נושאי חלוקת רכוש יכולים להיות אמוציונליים ולעורר חילוקי דעות, וכדאי להיעזר בעורך דין כדי ליצור הסכם ענייני, מכבד והוגן.
ביטול הסכם גירושים
ביטול הסכם גירושים הוא צעד חריג שכמעט לא יאושר בבית משפט למעט בנסיבות יוצאות דופן. עילות שיכולות להצדיק ביטול הסכם גירושים הן כאשר ההסכם נחתם תוך הטעיה גסה של צד אחד, הסתרת מידע או הצגת מידע שקרי, או מקרים של חתימה תחת איומים כבדים או חוסר הבנה של הנאמר בהסכם. ככלל, עדיף להימנע מביטול ולהעדיף פתיחת הסכם גירושים על ידי פנייה לבית משפט לשינוי פרטים ספציפיים כמו למשל, שינוי זמני שהייה או מזונות בשל שינוי בנסיבות.
עורך להסכם גירושין – עודד וולף בעל ניסיון רב
- ליווי משפטי מקצועי בניסוח הסכמי גירושין
- התאמה אישית לצורכי שני הצדדים
- ניסיון רב בניהול תהליכי גירושין מורכבים
- שמירה על כבוד הדדי ויציבות כלכלית