מהם התנאים עבור כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך?
אחת הדאגות של אנשים העורכים ייפוי כוח מתמשך היא הכניסה שלו לתוקף. מהם התנאים לכניסתו? מה התהליך ומה המסמכים שמקבלים על מנת לאשר שהתבצע כהלכה? מאמר זה יסביר מהו ייפוי כוח מתמשך, איך מחליטים מתי ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף, ומה עוד צריך לדעת כשעורכים את המסמך.
מהו ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח הוא מסמך משפטי, באמצעותו ממנה אדם בגיר (מעל גיל 18) את מי שיקבל עבורו החלטות במצבים בהם הוא לא יוכל לקבלן בעצמו. במסגרת ייפוי כוח מתמשך ניתן לכתוב הנחיות מוגדרות, וכן ניתן גם לאפשר למיופה הכוח להפעיל שיקול דעת באופן עצמאי כחלק מהליך קבלת ההחלטות.
ייפוי כוח מתמשך יכול להגדיר את מיופה הכוח במקום אפוטרופוס, במקרה שהאדם הממנה יאבד את הכשרות המשפטית שלו.
מי יכול להיות מיופה כוח?
מיופה כוח רשאי לקבל החלטות ולהוציאן לפועל בכל עניין שהוסמך לו, למעט סייגים מסוימים ופעולות שיש לבצע באופן אישי כמו מתן גט, הצבעה בבחירות ועוד.
מיופה כוח הוא אדם שהסכים לקבל את התפקיד, והוא מעל גיל 18. מיופה כוח לא יכול לקבל את התפקיד אם: מונה לו אפוטרופוס, הוא משמש כמיופה כוח ליותר משלושה אנשים, הוא עורך הדין שדאג להחתמת הייפוי כוח המתמשך ועוד סיבות שעשויות לפגוע ביכולת של מיופה הכוח לבצע את תפקידו. כמובן, שהוא בעצמו צריך להיות כשיר לקבל החלטות.
אילו החלטות ניתן לקבל במסגרת ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך יכול לעסוק בעניינים אישיים הכוללים גם את העניין הרפואי ובענייני רכוש. ניתן להגדיר שהוא עוסק רק בחלק מהנושאים. עם זאת, ישנן פעולות שעל מנת לבצע אותן יש לקבל הסמכה מפורשת במסגרת ייפוי הכוח. ביצוע פעולות או שינויים במוצרים פנסיוניים, מתן הסכמה לטיפול פסיכיאטרי, בדיקה פסיכיאטרית או אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי. כמו כן יש הגבלה על מתן תרומות, מתנות או הלוואות בהתאם להנחיות החוק.
גם אם פעולות אלו כלולות בתחום שמיופה הכוח קיבל סמכויות לפעול לגביו – הוא לא יוכל לבצען ללא הסמכה מפורשת.
כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך
על מנת שייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף צריך להתקיים אחד משני תנאים לפי מה שנקבע בייפוי הכוח. הראשון הוא שמתקיימים תנאים מסוימים שייפוי הכוח קובע שבזמן שהם מתקיימים הייפוי נכנס לתוקף כמו כניסה של המייפה למצב סיעודי, או לחילופין לאשפוז פסיכיאטרי וכדומה. התנאי השני שיכול להיכנס לתוקף הוא המועד שבו האדם הממנה לא מסוגל להבין בנושא אשר ייפוי הכוח ניתן לשמו.
כלומר, ייפוי הכוח לא נכנס לתוקף על פי החלטת המיופה בלבד. עם זאת, ניתן להחליט למשל, כי ייפוי הכוח המתמשך יכנס לתוקף בקיום החלטה משותפת של משפחתו של הממנה ביחד עם מיופה הכוח. .
במקרה בו לא הוגדרו הוראות מפורשות או תנאים לכניסת ייפוי כוח מתמשך לתוקף, נדרשת חוות דעת רפואית, לפיה הממנה לא מסוגל להבין עוד בעניינים אשר לשמם נערך ייפוי הכוח המתמשך.
בעת כניסה לתוקף של הייפוי, על מיופה הכוח להודיע על כך לאנשים הבאים:
- האנשים שנקבעו במסמך על ידי הממונה
- האנשים שאחראיים על מגוריו של הממנה (קרובי משפחתו במידה ומתגורר אצלם או למנהל המעון במידה ומתגורר במעון)
- האדם המיודע אם נקבע שיהיה כזה
- באם נקבעו מיופי כוח חלופיים – יש לעדכנם.
לאחר מכן, יש להודיע לאפוטרופוס הכללי באמצעות הצהרה על כניסת ייפוי כוח מתמשך לתוקף. ניתן לעשות זאת באופן מקוון או בקבלת קהל במשרדי האפוטרופוס לפי מקום מגוריו של הממנה. להצהרה יש לצרף מסמכים רלוונטיים כמו חוות דעת רפואית או מסמך אחר שנדרש.
לאחר מכן האפוטרופוס ישלח אישור או דחיה למיופה הכוח לגבי הכניסה לתוקף. המסמך יישא את חותמת האפוטרופוס הכללי וכן תאריך ההפקדה ותאריך הכניסה של ייפוי הכוח המתמשך לתוקף. את המסמך יש להציג לכל דורש והוא יכובד על ידי הגופים האמורים בתחומים שהוגדרו במסמך.
פקיעת תוקף של ייפוי כוח מתמשך
כאשר מתקיים אחד המצבים הבאים ייפוי הכוח המתמשך יפקע:
- מימוש תנאי מסויים שנקבע מראש בייפוי הכוח
- מיפה הכוח או מיופה הכוח נפטר
- מיופה הכוח כבר לא עומד בתנאים שנדרשו לקבלת הייפוי, בעקבות שינוי במצבו
- אם מיופה הכוח מונה לתפקיד בגלל מקצועו ורשיונו נשלל
- מיופה הכוח הוציא הודעה בכתב על כך שהוא אינו מעוניין עוד בתפקיד.
- בין מיופה הכוח למייפה הכוח היה קשר נישואין והוא פקע.