ירושה על פי דין

מה תרצו לדעת?

 ירושה על פי דין: מדריך שימושי לצעדים הראשונים

רוב האנשים ימצאו את עצמם עוסקים בשאלת הירושה תוך כדי שהם נמצאים בתקופה רגשית קשה של פרידה והסתגלות לאובדן אדם אהוב. כדי להקל על הבלבול אספנו בשבילכם במקום אחד את הדברים שהכי חשוב להבין בנושא חלוקת הירושה.

- ירושה על פי דין מטעם עורך דין עודד וולף
מאמר מקצועי - ירושה על פי דין עורך דין עודד וולף

כשאדם נפטר הוא נקבר בתכריכים בלבד, והוא אינו לוקח אתו דבר לעולם שכולו טוב. כל הונו ורכושו נותרים אחריו כירושה והם מחולקים בהתאם לחוק הירושה הישראלי או בהתאם לצוואה שהשאיר.

האם בן הזוג של הנפטר יכול להמשיך לגור בבית המשותף? איך מחולקת ירושה בין הילדים? האם האחים של הנפטר זכאים לחלק מהעיזבון? החוק קובע מדרג מאוד ברור של יורשים, ועונה על כל השאלות הללו ועוד. אספנו בשבילכם את כל המידע החשוב ביותר במאמר זה.

סדר היורשים על פי חוק הירושה

כאשר אדם נפטר מבלי שערך צוואה לפני מותו, העיזבון שלו – כלומר כל ההון והרכוש שצבר בימי חייו – עוברים בירושה ליורשיו החוקיים.

חוק הירושה קובע כי בן הזוג של הנפטר זכאי למחצית מהירושה, ואילו המחצית השנייה מחולקת  באופן שווה בין ילדיו. כמו כן, בן הזוג יכול להמשיך להשתמש בחפצים המשותפים – אשר יעברו ליורשים האחרים רק לאחר מות בן או בת הזוג. אם האדם נפטר ללא בן או בת זוג, אז רק הילדים יורשים אותו, והירושה מתחלקת באופן שווה ביניהם. ואם לא היו לו ילדים? הירושה מתחלקת 2/3 לבן או בת הזוג, ו 1/3 מחולק בחלקים שווים בין הורי הנפטר, אחיו ואחיותיו. אם אין הורים או אחים, מי שיורש הם הסבים והסבתות של הנפטר.

נפטר שיש לו בן זוג אך ללא ילדים

חשוב לציין שלפי חוק הירושה, בני זוג יכולים להיות מי שהיו נשואים, אך לא בהכרח. גם מי שהיו ידועים בציבור נחשבים לבני זוג לצורך ירושה (לייעוץ פרטני עם עו"ד ידועים בציבור).

במקרה של ידועים בציבור, בן הזוג יורש מחצית מהירושה, כמו במקרה של זוג נשוי, ואילו המחצית השנייה מתחלקת באופן שווה בין ילדי הנפטר, או 1/3 בין הוריו, אם אין ילדים. אם לא היו לנפטר הורים וגם לא ילדים, החלוקה משתנה: בן הזוג (או בת הזוג) מקבל 2/3 מהעיזבון, והשליש הנותר מתחלק באופן שווה בין אחיו ואחיותיו של המנוח. אם גם לא היו אחים ואחיות, היורשים יהיו הסבים והסבתות, או קרובי משפחה רחוקים יותר.

פטירת אדם ללא משפחה

כאשר אדם נפטר ללא יורשים קרובי משפחה כלל, העיזבון שלו עובר למשמורת של המדינה, לידי האפוטרופוס הכללי.

העיזבון נשמר במשך תקופה של מספר שנים, שבמהלכה ישנה הזדמנות לקרובי משפחה כלשהם לטעון לזכותם על הירושה. אם לאחר תקופה זו לא היו שום דורשים לירושה, הירושה עוברת לידיה של המדינה. וועדת עיזבונות של המדינה אחראית על כספים מסוג זה, אותם היא מעניקה לגופים לתועלת הציבור על פי קריטריונים שנקבעים מדי שנה.

חלוקת ירושה לילדי הנפטר

חלוקת הירושה בין הילדים אמורה להיות שווה בשווה, כל עוד אין צוואה שבה הנפטר ביקש להוריש באופן אחר. אם אחד מהילדים אינו בין החיים, הרי שהחלק שהיה אמור הילד לרשת מתחלק באופן שווה בין ילדיו. כלומר, במקרה שסב נפטר ואחד מבניו אינו בין החיים – הנכדים יורשים את החלק שהיה אמור להיות של אביהם או אימם שאינם בין החיים.

מה ההבדל בין צו ירושה לצו קיום צוואה?

כאשר אדם נפטר, כאמור, עזבונו מתחלק בין יורשיו. אם הוא ערך צוואה לפני מותו, אזי הירושה צריכה להתחלק לפי רצונו, כפי שהביע אותה בצוואה. אם הוא לא השאיר צוואה, הירושה תתחלק בהתאם לחוק הירושה, לקרובי משפחתו כפי שתיארנו לעיל.

כאשר אדם נפטר ללא צוואה, יורשיו מגישים בקשה למתן צו ירושה. מדובר בהליך שיכול לארוך מספר שבועות שבמהלכו מוגשת הבקשה, הבקשה נבדקת, נערכת בדיקה משפטית ופרסום שמיועד לוודא שאין טוענים נוספים לירושה, ולבסוף יוחלט אם יינתן צו ירושה או לחילופין, התיק יעבור לבית משפט במקרה של התנגדויות.

בבקשה לצו קיום צוואה ישנו הליך דומה,  ובמהלכו מעבר להגשת הבקשה, לבדיקתה ופרסומה, יש צורך גם בהגשת הצוואה המקורית עד שבעה ימים מהגשת הבקשה המקוונת. בסופו של דבר, אם הצוואה נבדקה ולא קמו התנגדויות לאחר פרסומה ומתן הזדמנות לטוענים אחרים לירושה לעצור את התהליך – יינתן צו קיום צוואה.

ירושה על פי דין - משרד עורך דין עודד וולף
מאמר בנושא - ירושה על פי דין עורך דין עודד וולף

אילו עיכובים עלולים להתעורר בתהליך?

ראשית, בעת הגשת הבקשה הרבה פעמים ישנם עיכובים בגלל סיבות טכניות של מסמכים לא מלאים, או היעדר צוואה מקורית, או שחסרה חתימה וכדומה.

תמיד מומלץ להתייעץ פרטנית עם עו"ד מומחה לענייני ירושות בכדי להימנע מעיכובים מסוג זה. קשיים משמעותיים יותר עולים כאשר לאחר הפרסום מתברר שישנם יורשים שטוענים לחלק שלהם בירושה. לא פעם הנושא צריך להתברר בבית משפט, ואז הדבר יכול לארוך זמן רב, אם כי כל מקרה לגופו.

נשמח לסייע בכל מקרה ספציפי, מוזמנים ליצור אתנו קשר לכל שאלה או הבהרה נדרשת בנוגע למקרה האישי שלכם.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מאמר לאתר - ירושה על פי דין עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן