מזונות משמורת משותפת

מה תרצו לדעת?

מזונות משמורת משותפת – כל מה שחשוב לדעת

אחד הדברים שמעסיקים את מי שחושב על תהליך גירושים או מי שכבר נמצא ממש בתוך התהליך, הוא שאלת מזונות הילדים.

כאשר נקבעת משמורת מלאה לאחד הצדדים, המשמעות היא שהורה אחד יהיה עסוק בגידול הילדים ופחות פנוי לפרנס, ולכן לרוב ההורה השני יחויב בתשלום מזונות. אבל מה קורה כשההורים חולקים ביניהם באופן שווה את גידול הילדים? האם יש מזונות במשמורת משותפת? כל התשובות במאמר זה.

מזונות משמורת משותפת - משרד עורך דין עודד וולף
מאמר בנושא מזונות משמורת משותפת - עורך דין עודד וולף

אחת מנקודות המחלוקת הנפוצות בין זוגות בתהליך גירושים היא שאלת המזונות. דמי מזונות הם תשלום שעל צד אחד לשלם לצד השני בגין הוצאות גידול הילדים. גובה המזונות אינו אחיד ובכל מקרה התשלום שונה בהתאם למשכורות של הצדדים, לצרכי הילדים וגם למשך הזמן שהילדים שוהים עם כל אחד מההורים. אז איך נעשה חישוב מזונות במשמורת משותפת? כל התשובות בהמשך.

קודם כל חשוב להבין את המונח "משמורת משותפת". בקביעת המשמורת על הילדים אפשר לקבוע משמורת מלאה או משותפת. במשמורת משותפת הילדים חולקים את זמנם בין שני ההורים באופן שווה או כמעט שווה. במשמורת מלאה הילדים נמצאים רוב הזמן עם הורה אחד – ההורה המשמורן – שמטפל בכל צרכיהם, ומבקרים את ההורה השני בזמנים קבועים ומצומצמים במשך השבוע.

מה ההבדל בין משמורת משותפת להסדרי שהות?

משמורת משותפת קובעת שהילדים יחלקו את זמנם בין שני ההורים, אולם היא לא קובעת במדויק באיזה ימים ושעות הם יהיו אצל כל הורה.

הסדר כזה יכול להיות מוצלח אם ההורים גרים קרוב אחד לשני והילדים יכולים לעבור עצמאית בין הבתים. גם עם ילדים קטנים יותר הסדר כזה יכול לעבוד אם בין ההורים יש תקשורת מצוינת והם יכולים להסיע את הילדים בהתאם לרצונם.

עם זאת, לרוב טוב יותר לילדים שיהיה להם סדר קבוע. גם להורים קביעת זמנים קבועים חשובה כדי למנוע מריבות וחיכוכים, או מצב שבו בפועל הורה אחד נמצא כל הזמן עם הילדים. הסדרי ראייה, או זמני שהות, כפי שמקובל לקרוא לזה היום, הם לוח זמנים מסודר שקובע בדיוק מתי הילדים צריכים להיות אצל כל הורה. מקובל לקבוע במסגרת זמני השהות גם את הסדרי הבאת הילדים, כלומר, מי נוסע ומי אוסף.

חישוב המזונות במשמורת משותפת

גובה דמי מזונות במשמורת משותפת תלוי בגיל הילדים, בזמני השהות שנקבעו ובגובה המשכורת של כל הורה.

עבור ילדים עד גיל 6 האב נושא בחובת פרנסתם, ללא קשר לגובה הכנסות האם. עם זאת, כיום גם עם ילדים מתחת גיל 6 יש התחשבות באב במקרה בו הוא חולק עם האם את זמני השהות באופן שווה או קרוב לכך, והכנסותיהם דומים.

עם זאת יש עדכונים: במשמורת משותפת חוק חדש קובע שלגבי ילדים בגיל 6 עד 18, שני ההורים אחראיים על פרנסת הילדים. לכן כדי לחשב את גובה המזונות צריך להתייחס לשני סוגי הוצאות על הילדים: הוצאות שתלויות בזמני השהות (כמו מזון, מוצרי היגיינה, הוצאות חשמל, מים וכדומה) והוצאות שלא תלויות בזמני השהות (כמו בגדים, צעצועים, ספרי לימוד, חוגים וכו').

את ההוצאות שתלויות בזמני השהות מחלקים באופן יחסי בהתאם לזמני השהות של כל הורה. על ההוצאות שלא תלויות ההורים אחראיים שווה בשווה, תוך התחשבות בפערי שכר ביניהם, אם ישנם.

להיוועצות פרטנית למקרה שלכם עם עו"ד מומחה לענייני מזונות >>>

חישוב המזונות במשמורת משותפת - עורך דין עודד וולף

הוצאות על מדור במשמורת משותפת

בעבר היה נהוג שהאב נושא בעול תשלום מדור במשמורת משותפת, אולם כיום, אם האב מטפל שווה בשווה בילדים כמו האם, ואם הכנסות האב והאם דומות, הרי שלא יהיו תשלומי מדור. זאת משום שהאב משלם הלכה למעשה את מחצית מהוצאות המדור כאשר הילדים נמצאים אצלו חצי מהזמן, ולא הגיוני שיצטרך לשלם לאם בזמן שהילדים שוהים אצלה, כאשר המשמורת היא משותפת.

עם זאת, אם להורים יש פערי שכר משמעותיים ביניהם, הרבה פעמים יוטל על ההורה המשתכר משכורת גבוהה יותר (האב או האם) בתשלום מדור, על מנת ליצור איזון בין ההורים, שכן לא סביר שלילד יהיו את כל המותרות בבית אחד ובבית השני יחיה בדלות בפער גדול מתנאי המחיה שלו בבית ההורה השני.

משמורת משותפת נקודות זיכוי וחלוקת הוצאות אחרות

חלוקת עול פרנסת הילדים בצורך שוויונית בין שני הורים במשמורת משותפת יכולה להביא איתה דילמות ואתגרים. למשל, בקרב הורים גרושים, רק הורה אחד יכול לקבל נקודות זיכוי מס. מי מההורים יקבל את נקודות הזיכוי? איך יחלקו את ההוצאות השוטפות שאינן תלויות בשהות? הרי לא ניתן לתאם כל קנייה ולחשב שכל הורה יקנה דברים בגובה הוצאה דומה למה שההורה השני הוציא.

כדי לפתור זאת בית משפט קובע בדרך כלל הורה מרכז אחד. ההורה המרכז קונה את צרכי הילדים, וההורה השני משלם לו מחציות מהוצאות אלה כנגד קבלות.

לגבי נקודות הזיכוי – אם יש משמורת משותפת מלאה, כלומר, חלוקה שוויונית של זמני השהות, כל הורה מקבל נקודות זיכוי מס חוץ מאשר על סעיף "השתתפות בכלכלת הילדים" שאותו אף הורה לא מקבל. עם זאת, אם הורה אחד נושא יותר מהשני בנטל הטיפול בילדים, לרוב נקודות הזיכוי ניתנות להורה אשר מקבל בגין הילדים את קצבת הילדים מביטוח לאומי. מספר נקודות הזיכוי משתנה בהתאם לגיל הילדים.

כדי לחלק את נקודות הזיכוי בין הילדים יש לפנות לפקיד שומה עם פסק הדין שמראה שאכן מתקיימת משמורת משותפת באופן מלא, וכן הסכמה של שני הצדדים לחלוקת נקודות הזכות באופן שווה ביניהם.

מאמר מקצועי - מזונות משמורת משותפת - עורך דין עודד וולף
מזונות משמורת משותפת - מטעם עורך דין עודד וולף

משמורת משותפת מרחק מגורים

משמורת משותפת לא יכולה להתקיים בכל תנאי. לנגד בית המשפט עומדת קודם כל טובת הילדים, ורק אחר כך רצונם של ההורים.

מרחק מגורים הוא אחד הדברים שיכולים להשפיע מאוד על חיי הילדים, ולכן בית משפט לוקח אותו בחשבון בעת קביעת המשמורת. אם ההורים גרים קרוב, יש אפשרות שבית משפט יקבע משמורת משותפת. עם זאת, אם המרחק בין ההורים עולה על 20 ק"מ, או מעל חצי שעת נסיעה, ברוב המקרים בית המשפט לא יאפשר להורים לחלוק משמורת משותפת. הסיבה היא שבמרחק כזה הילד קרוע בין בתי ההורים, מרכז חייו מתחלק לשני מקומות והוא יחווה חוסר יציבות רב.

יהיה קשה להורים לשאת במשותף בנטל ההסעות לחוגים, למסגרות, לחברים, כשהמרחק הוא כל כך גדול. לכן, חשוב שמי שמעוניין להיות במשמורת משותפת ידאג מבעוד מועד לגור קרוב להורה השני ולייצר את האפשרות הטכנית לחלוק את גידול הילדים איתו או איתה.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מזונות משמורת משותפת - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן