זכויות ידועה בציבור בדירה

מה תרצו לדעת?

חייתם יחד בדירה שבבעלות אחד מכם כידועים בציבור ועכשיו אתם מתכננים להיפרד? מסתבר שבתנאים מסוימים לבת הזוג יש זכויות בדירה. כן כן, חזקת השיתוף מאפשרת זאת גם אם הדירה לא רשומה על שמה. אז לפני שנפרדים, חשוב שתבינו את מצבכם ואת ההשלכות שנגזרות ממנו. במאמר זה נסביר על המהות של ידועים בציבור ואת חזקת השיתוף.

חזקת השיתוף מציגה את התנאים לפיהם אחד מבני הזוג זכאי לזכויות בדירה (ולמעשה של כל נכס המשותף לבני הזוג), גם אם היא הייתה בבעלות יחידה של בן הזוג השני לפני הזוגיות. כמו כן, נציג המלצות להתמודד עם הסיטואציה.

זכויות ידועה בציבור בדירה - מטעם של עורך דין עודד וולף
זכויות ידועה בציבור בדירה - מאמר מטעם של עורך דין עודד וולף

זכויות ידועה בציבור בדירה – מי נחשבים ידועים בציבור?

אז קודם כל, חשוב להסביר את המינוח ידועים בציבור. מושג זה אינו מוגדר בחוק, אך מתייחס לבני זוג שמנהלים במשותף משק בית ואינם נשואים. הקשר מתקיים ממטרה של קשירת גורל ורצון לחיים משותפים. ניתן לקבל את המעמד של בני זוג ידועים בציבור בשלוש דרכים; הראשונה היא דרך רישום בביטוח לאומי.

 רישום זה מאפשר החלה של זכויות וחובות דומות לזוגות נשואים. דרך שנייה היא באמצעות הוצאת תצהיר המעיד על כך שבני הזוג הם ידועים בציבור. תצהיר זה ניתן למלא באמצעות ארגונים שונים כמו ארגון משפחה חדשה, ארגון הויה או התנועה הרפורמית. רצוי לבחון את העלויות של התצהירים ואת הצרכים אותם הוא משרת, בטרם קבלת ההחלטה על הגוף אליו תפנו.

דרך שלישית להיות מוכרים כידועים בציבור היא דרך בחינה של נסיבות החיים והבנה האם הן עומדות בתבחינים של בית המשפט לכך. דרך זו משמשת להכרעה בסוגיות משפטיות, במידה ולא נעשה רישום פורמלי של בני הזוג כידועים בציבור.   

בני זוג שלרוב נרשמים כידועים בציבור משתייכים לשני סוגים כאלו שלא מעוניינים להינשא בארץ או כאלו שאינם יכולים לעשות זאת. כך לדוגמה כאלו שיש ספק לגבי יהדותם, מעורבים מבחינה דתית, בני זוג חד מיניים, פסולי חיתון ועוד. המוסד של ידועים בציבור מהווה חלופה מקומית לנישואים אזרחיים שלא קיימים בארץ. עם זאת, ניתן להתחתן בחו"ל ולהיות מוכרים כזוג נשוי לכל דבר.

מהי חזקת השיתוף?

חזקת השיתוף היא כלל משפטי, מבוסס על פסיקה של בית המשפט והוא מסדיר את חלוקת הרכוש בזמן פרידה של בני זוג מאותו מין או בני זוג ידועים בציבור. חזקה זו חלה גם על בני זוג שנישאו לפני 1.1.1974. על מנת לטעון את החלת חזקת השיתוף בנוגע לנכסים שנצברו במהלך חיים משותפים בין בני זוג, יש להוכיח את קיומם של תנאים מסוימים.

חזקת השיתוף קובעת כי כל הנכסים והרכוש שנצברו במהלך חיים משותפים של בני זוג, הינם בבעלותם המשותפת. דהיינו, כל אחד מהם זכאי ל-50ֵֵֵֵֵֵ% מכלל הרכוש והנכסים אשר נצברו בזמן חייהם המשותפים. על מנת שהחזקה תחול,  על בני הזוג לנהל אורח חיים תקין במשותף וכן לנהוג במאמץ כלכלי במשותף.

 כלומר, החיים של בני הזוג צריכים להתקיים תחת קורת גג אחת, וכן יש להוכיח השתתפות במשותף בפרנסת המשפחה ובניהול קופה משותפת ביניהם. יש לשים לב כי בהקשרים אלו יכולות להתקיים הקלות מסויימות וסייגים על ידי בית המשפט. כך למשל, פרנסת המשפחה יכולה לכלול גם פרנסה באמצעות עבודה אך גם פרנסה המתקיימת דרך ביצוע עבודות בבית.

כמו כן, קניית הנכס לא חייבת להתקיים באופן שוויוני אלא מספיק שהתקיים מאמץ משותף לרכישתו. גם לגבי הקופה – היא אינה חייבת להתקיים בחשבון בנק משותף, אלא מספיק שכספים משני החשבונות משמשים לצרכי המשפחה והבית, כדי להראות קיום קופה משותפת.

יתר על כן, במקרים מסוימים, בית המשפט יכול להכריז על קיומו של שיתוף חלקי או מלא בנכסים, גם אם הם נתונים לבעלות אחד מבני הזוג, כמו למשל דירה.

עם זאת, החזקה עשויה להתבטל במקרה שהצדדים מוכיחים שהתכוונו שלא יהיה שיתוף ביניהם באופן כללי או ביחס לנכסים ספציפיים. דרך לעשות זאת היא באמצעות עיגון בהסכם של חיים משותפים או הסכם ממון (לקריאה נוספת על הסכם ממון בין ידועים בציבור), או לחילופין בהתנהגות.    

זכויות ידועה בציבור בדירה - עודד וולף
זכויות ידועה בציבור בדירה - עודד וולף

מהן הזכויות של ידועה בציבור על פי חזקת השיתוף?

חזקת השיתוף יכולה לחול על כל נכס או זכות בעלי שווי כלכלי, כמו דירת מגורים משותפת, זכויות סוציאליות כמו קרן פנסיה, פיצויי פיטורים, קופת גמל, וכן על נכסי קריירה כמו מניות, אופציות ועוד. יתר על כן, חזקת השיתוף יכולה כאמור לחול גם על נכס הרשום רק על שם אחד מבני הזוג, במידה וניתן ללמוד מהנסיבות כי הייתה כוונת שיתוף לגביו.

כך למשל, אם בני הזוג גרים ביחד לאורך זמן בדירת מגורים הרשומה בטאבו על שמו של אחד מבני הזוג בלבד חזקת השיתוף עשויה לחול כיוון שנראית פה כוונת שיתוף בנכס. כך גם במקרה של חשבון בנק שרשום רק על שם אחד מבני הזוג, אך נעשה בו שימוש משותף. 

על מנת לתבוע זכויות בנכסים ולממש את חזקת השיתוף, יש להוכיח לערכאה השיפוטית כי התקיימו תנאים לתחולת החזקה. לאחר שהוצגו ראיות לשיתוף, הנתבע יכול לסתור אותן על ידי ראיות מנוגדות.

מהן ההמלצות שחשוב לדעת וליישם בהקדם?

ההמלצה החשובה ביותר היא למסד את הקשר. כלומר,  לעגן אותו במסגרת הסכם כלשהו שיאפשר לכם לדעת לאן פניכם מועדות. במידה ואתם בזוגיות כזו שנראה שהקשר רציני והחלטתם לקשור את גורלכם ביחד – פנו לאחד מהארגונים או עורך דין מומחה להסכמי ממון, וצרו הסכם זוגיות והסכם ממון שיעגן את המקרים החיוניים להמשך חייכם. הסכמים אלו הם בעלי חשיבות גדולה יותר אם יש ביניכם פער כלכלי משמעותי.

לסיכום, באם נכנסתם לקשר וביססתם אותו מבלי לעגן את זכויותיכם בהסכם, דעו שחזקת השיתוף היא לא סוגיה פשוטה המתקיימת שחור על גבי לבן. מדובר בנושא מורכב, בעל סייגים רבים ותקדימים שונים שנפסקו לאורך השנים בבית המשפט. לכן, בכל מקרה מומלץ להתייעץ בנושא עם עורך דין לענייני משפחה שיסייע לכם לבסס תיק בהתאם לרצונות ולצרכים שלכם.  

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מאמר מקצועי - זכויות ידועה בציבור בדירה - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן