חלוקת רכוש בגירושים

מה תרצו לדעת?

ההחלטה על גירושים משפיעה, במקרים רבים, כמעט על כל היבט בחיים. מלבד אובדן מערכת היחסים הזוגית, ישנה השפעה על המצב הכלכלי, על היחסים עם הילדים, על ניהול הזמן, ולעתים קרובות אף על מקום המגורים והעבודה.

כאשר זוג מתגרש הוא צריך לחלק את כל ההיבטים השונים שהיו משותפים בחייהם. במסגרת זאת נכללת גם חלוקת הרכוש בגירושים. למעשה, כל הרכוש שהיה לבני הזוג בתקופת הנישואים, למעט יוצאי דופן, נחשב למשותף, ונחלק בניהם.

חלוקת רכוש בגירושים – כל מה שחשוב שתדעו

חוק יחסי ממון בין בני זוג

חוק יחסי ממון קובע שבמקרה של פרידה, יש שתי אפשרויות שיסדירו את חלוקת הרכוש בין בני הזוג. אפשרות ראשונה היא אם יש בניהם הסכם כתוב – כלומר, הסכם ממון – אזי הרכוש נחלק לפי מה שנקבע בהסכם. זאת הסיבה שמאוד מומלץ לבני זוג לעשות הסכם ממון עוד לפני הנישואים, או תוך כדי הנישואים, ולהסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה או מוות של אחד מבני הזוג.

עם זאת, במקרה שבו אין הסכם ממון, החוק כמובן מסדיר את האופן שבו הרכוש צריך להתחלק. הסעיף בחוק שמתייחס לכך נקרא "הסדר איזון משאבים", ועליו נסביר בפסקה הבאה.

לקריאה על הסכם ממון בין ידועים בציבור >>

חלוקת רכוש בגירושים - מטעם עורך דין עודד וולף
מאמר בנושא חלוקת רכוש בגירושים - עורך דין עודד וולף

הסדר איזון משאבים

"הסדר איזון משאבים" הוא שם הפרק השני בחוק יחסי ממון בין בני זוג. על פי החוק, אם אין לזוג הסכם ממון, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מהנכסים המשותפים. יוצאי דופן הם נכסים שניתנו לאחד מבני הזוג בירושה או כמתנה, תשלומי ביטוח לאומי או פיצויים שנפסקו רק לאחד מבני הזוג ומשולמים על שמו, וכן נכנסים שבני הזוג החליטו עליהם בהסכם שהם לא יתחלקו בניהם.

עם זאת, גם לגבי נכסים אלה בן הזוג יכול לדרוש חלק אם ישנן נסיבות שלטענתו מוכיחות שהיה שיתוף בנכסים. מכאן אפשר להבין שהחוק לא מכסה את כל המקרים, וחשוב להתייעץ עם עו"ד מומחה לענייני משפחה, כיוון שכל מקרה לגופו.

כיצד מחלקים רכוש משותף?

ישנן דרכים שונות לחלק את הרכוש המשותף, וצריך להבדיל בין סוגי רכוש – נדל"ן, רכב, חשבונות בנק, פיקדונות, עסק ונכסים להשקעה. באופן כללי בית המשפט יעדיף שלא לחלק רכוש ונכסים ממש בפועל – למשל, לקבוע שכל אחד מבני הזוג יחיה בחצי מהבית המשותף, או ינהל מחצית מהעסק שלהם – כיוון שברור שחלוקה כזאת דורשת שיתוף פעולה מלא וסנכרון בין הצדדים, והיא לא תוכל להתקיים בפועל על רקע הסכסוך והיחסים שמאפיינים זוגות שמתגרשים.

לכן בית המשפט מתייחס לשווי הכספי של הנכסים, ואת השווי מחלק בין הצדדים. כך הצדדים יוכלו למכור את הבית המשותף שלהם ולהתחלק בשוויו, או לחילופין צד אחד ישלם לצד השני מחצית משווי הבית. לצורך הערכת שווי הנכסים יש צורך לעתים בהערכת שמאי מקצועי.

שיטת שתי הרשימות

תהליך גירושים הוא תהליך רגשי ארוך ומורכב ולעתים גם לאחר הסכמה על אופן חלוקת הנכסים, נותר קושי בחלוקת הרכוש שאליו יש קשר רגשי לצדדים. לא תמיד אפשר להעריך שווי של ריהוט, פריטים עיצוביים, ספרים ישנים או חפצים אחרים בעלי היסטוריה וערך רגשי.

כאשר מדובר בסכסוך בעצימות נמוכה או בינונית, הצדדים יכולים בדרך כלל להגיע להסכמה ללא צורך בהתערבות משפטית. עם זאת, ישנם מקרים שבהם בית המשפט יתערב כדי למנוע החרפה והדרדרות של הקרע בין הצדדים. אחת הדרכים המקובלות לחלק רכוש שאי אפשר לאזן תמורה שווי כספי, היא על ידי שיטת שתי הרשימות.

בשיטה זו, בשלב הראשון אחד הצדדים מכין שתי רשימות שבהן מופיע כל הרכוש (בכל אחת מחצית מהרכוש המשותף). רשימות אלה צריכות להיות שקולות בשווין ככל האפשר. בשלב השני, הצד השני בוחר את הרשימה המועדפת עליו. כיוון שצד אחד עורך את הרשימות והצד השני בוחר, סביר להניח שהרשימות יהיו מאוזנות ושוויוניות. שהרי אם רשימה אחת שווה יותר מהרשימה השנייה, בן הזוג שבוחר בין הרשימות יבחר לעצמו את הרשימה השווה, ואילו עורך הרשימה עצמו יישאר עם הרשימה השווה פחות.

חלוקת רכוש בגירושים - משרד עורך דין עודד וולף
מאמר מקצועי - חלוקת רכוש בגירושים - עורך דין עודד וולף

מתי מתקיים הסדר איזון משאבים?

לרוב הסדר איזון משאבים נעשה כחלק מהסכם הגירושים או בסמיכות לקבלת הגט. עם זאת, במקרים שבהם מדובר בסכסוך ברמת עצימות גבוהה בין הצדדים, בית משפט יעדיף להקדים את איזון המשאבים אפילו שהצדדים עדיין נשואים, מתוך הבנה שהתהליך עצמו מגביר את עוצמת הרגשות והסכסוך, ויש לסיימו מהר ככל האפשר.

לעתים ישנם חילוקי דעות בין הצדדים גם בנוגע למשמורת על הילדים ונושאים אחרים שמעכבים את סיום הנישואים במשך שנים, ולא ניתן לדחות במשך כל הזמן הזה את הסדר איזון המשאבים. לכן למשל, אם הצדדים חיים בנפרד במשך תשעה חודשים לפחות, בית המשפט יכול להורות על הסדר איזון משאבים.

ישנם מקרים נוספים שבהם בית המשפט יכול להקדים את ההסדר: אם עברה שנה או יותר מהיום שבו החל הליך משפטי לקראת גירושים, או אם עברה שנה או יותר מהיום שבו החל הליך משפטי שקשור לחלוקת הרכוש בין בני הזוג, אם יש אלימות בין הצדדים או שמדובר בסכסוך חריף שבית המשפט מתרשם שחלוקת הרכוש תקדים את סיומו, ויש מקרים נוספים. אם אתם מתעניינים בהקדמת הסדר איזון משאבים מומלץ להתייעץ עם עורך דין גירושים, שיוכל להעריך אם במקרה שלכם יש סבירות שבית משפט יורה על הקדמת ההסדר.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מאמר - עורך דין עודד וולף חלוקת רכוש בגירושים

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן