כל מה שצריך לדעת על ניסוח הסכם ממון על דירה עם משכנתא
הרבה בני זוג לפני נישואים מחליטים לעשות הסכם ממון לפני הנישואים. הסכם הממון מציע חלוקה שונה של הרכוש במקרה של פרידה וגירושים, במקום איזון משאבים. בני זוג שעורכים הסכמי ממון הם בעיקר כאלו שיש ביניהם פערים כלכליים גדולים. למשל במקרה שאחד מבני הזוג כבר בעלים של דירה. אך מה קורה במקרה שעל הדירה יש משכנתא? מאמר זה יסביר את המורכבות ואת הדרכים האפשריות להתמודדות באמצעות ניסוח הסכם ממון.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הוא הסכם שנעשה בין בני זוג לפני או במהלך הנישואים, שמטרתו להסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה. זאת, במידה ובני הזוג בוחרים לחלק את הרכוש באופן שונה מהקבוע בחוק יחסי ממון. לפי חוק זה, במקרה של גירושים, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית השווי של הרכוש והממון המשותפים שנצברו במהלך נישואיהם. החלוקה מתבצעת בפועל בהתאם לעיקרון של איזון משאבים.
הסכם הממון קובע את אופן חלוקת הרכוש בדרך מפורטת בין בני הזוג, והוא תקף רק גבי בני זוג נשואים או כאלו שמתכננים להתחתן. כלומר, גם בני זוג שנישאו או מתכננים להינשא בחו"ל יכולים לערוך הסכם ממון. עם זאת, גם ידועים בציבור יכולים להסדיר את מערכת היחסים הכלכלית ביניהם בהסכם שנקרא "הסכם חיים משותפים".
מה קורה לדירה עם משכנתא אם אין הסכם ממון?
התפיסה המקובלת של אנשים שבבעלותם דירה עם משכנתא, אומרת שגם אם שני בני הזוג חיים בדירה, אבל המשכנתא שולמה ומשולמת רק על ידי צד אחד – היא בבעלותו הבלעדית. זו טעות, שכן ישנם גורמים רבים שלפיהם בית המשפט יכול להכריע לגבי חלוקת זכויות הבעלות בדירה.
במקרה שאין הסכם ממון, דירה עם משכנתא יכולה להיחשב בבעלות שני בני הזוג אם הם מתגוררים בה שנים רבות ומגדלים בה ילדים. לכן, במקרה של גירושים, בן הזוג שהתגורר בדירה בלי לשלם עליה את המשכנתא, יוכל לטעון לבעלות של חמישים אחוז בדירה, ואם הטיעונים שלו יתקבלו – בית המשפט יפסוק כך. הדרך היחידה להימנע מחוסר הודאות הזה בעת פרידה- היא באמצעות כתיבת הסכם ממון.
באילו מקרים כדאי להגן על זכויות בדירה באמצעות הסכם ממון
- דירה שהתקבלה כמתנה או ירושה. חוק יחסי ממון קובע כי דירה שהתקבלה באופן זה לטובת אחד מבני הזוג נחשבת כרכוש נפרד שלו. עם זאת, החוק לא מציג מענה חד משמעי לסיטואציות כמו מגורים של בני הזוג בדירה, שיפוצים נרחבים בה שמומנו ע"י שני בני הזוג, עליית ערך והשקעות נוספות.
- דירה שאחד מבני הזוג לקח עליה משכנתא לבדו לפני תחילת הזוגיות.
- דירה שאחד מבני הזוג השקיע בה הון ראשוני גבוה במיוחד ביחס לבן הזוג השני.
איך הסכם ממון מגן על זכויות במקרה של דירה עם משכנתא?
הסכם ממון מגדיר באופן ברור וחד משמעי את אופן חלוקת הזכויות במקרה של פרידה. ניתן להגדיר את החלוקה באופן "יבש" כך שמוגדר מה חלקו היחסי של כל אחד מבני הזוג בדירה. כמו כן, ניתן להגדיר חלוקה שמתבססת על ההשקעה לאורך השנים, על עליית הערך של הנכס וכן שימושים שונים בו. ישנם זוגות שמשקיעים בדירה כספים בריהוט ובתשלומי חשבונות, וכך יוצא שגם אם בן זוג אחד לקח את המשכנתא על עצמו – בן הזוג השני משקיע את הונו בדירה גם כן. במקרים אלו, יכול להיות שיתבצע חישוב מיוחד לחישוב זכויות משתנה. חישוב כזה יקח בחשבון את משך השנים שבני הזוג חיים בדירה, את ההשקעה השונה של כל אחד מהם וכך יוכל להציג את ההמלצה לגבי חלוקת הזכויות בדירה.
כלומר, גם הדרכים להגן על זכויותיכם בדירה מורכבות ומשתנות בהתאם לנסיבות חייכם. אין שיטה אחת גורפת המומלצת לעריכת הסכם ממון על דירה עם משכנתא, ולכן יש לתפור חליפה של הסכם ממון שתהא מותאמת למידותיכם.
לסיכום, המטרה של הסכם ממון היא למנוע מחלוקת עתידית בנוגע לזכויות בדירה ובחלוקת רכוש בין בני זוג. אם יש בבעלותכם דירה עם משכנתא מלפני הנישואים, או אם אתם רוצים לדאוג לחלוקת רכוש שונה ביניכם במקרה של פרידה – חשוב שתתייעצו עם עורך דין המתמחה בהסכמי ממון (עו"ד מתחום דיני המשפחה) שילווה אתכם בניסוח ועריכת הסכם ממון. עורך דין מנוסה בתחום, יוכל לתת שירות שיכלול ליווי צמוד ומקצועי, לצד מתן פתרון יצירתי למקרים שונים המתבסס על היכרות עם הכלים המשפטיים והניסיון בשטח.