צוואה לא שוויונית היא צוואה שנכתבה בידיעה מראש, שהמצווה יחלק באופן שאינו שווה בין היורשים. קיימות סיבות רבות היכולות להסביר מדוע הורים מחליטים להעדיף בכתיבת הצוואה יורש מסוים על פני אחרים.
יש משפחות בהן חלק מהילדים כבר מסודרים בחייהם בעוד חלק מהילדים עדיין זקוקים ליותר סיוע; משפחות בהן יש ילדים עם צרכים מיוחדים, שצריך לדאוג להם יותר מאשר לאחים האחרים; או מקרים שבהם הורים מצווים נתח קטן יותר מהירושה בהשוואה ליורשים האחרים, או אפילו מנשלים ילדים שלתפיסתם, לא טיפלו בהם, או לא עזרו להם מספיק בחייהם. בין אם הסיבות מוצדקות או לא, ההשלכות על בני המשפחה והיורשים עלולות להיות הרסניות.
מהן ההשלכות של צוואה לא שוויונית
צוואה לא שוויונית מעוררת אמוציות בקרב היורש שקופח, רגשות של כעס, עלבון, קנאה, ניכור. כל אלה עלולים לגרום לסכסוכים מתמשכים, עד כדי פרוק המשפחה ולא פחות מכך גם לעורר התנגדויות לצוואה ובכך לסכן את עצם קיום הצוואה.
סכסוכים עתידיים – צוואה לא שוויונית היא פתח למריבות ולסכסוכים עתידיים. גם אם היחסים בין בני המשפחה התנהלו על מי מנוחות, צוואה בלתי שוויונית עלולה לגרום לבקעים במערך המשפחתי ולגרום למריבות ולסכסוכים.
קרע משפחתי – חלוקה לא שוויונית של הרכוש בין היורשים עלולה לגרום למלחמות מתמשכות. רגשות הקיפוח והעלבון עלולים לפתח סכסוך מתמשך, שעלול להגיע להליך משפטי בין בני משפחה. רגשות הכעס והאכזבה מהעדפת בן משפחה אחד וחלוקה שאינה צודקת לתפיסת שאר בני המשפחה, עלולים לגרום לבני המשפחה החשים מקופחים, להתנגד לקיום הצוואה . בני המשפחה הפגועים יכולים לטעון שהצוואה נעשתה באופן שאינו חוקי, ולכן יש צורך לבטל אותה ולקיים חלוקה אחרת.
על מה כדאי לשים את הדגש בכתיבת צוואה לא שוויונית
ישנם מקרים רבים בהם צוואה אינה תקפה. על מנת להימנע ממצבים אלה בוודאי מומלץ לקבל עזרה מטעם עורך דין מומחה לצוואות ולדגשים הבאים בכתיבת צוואה:
- צוואה לא שוויונית מומלצת רק במקרים המצדיקים זאת. למשל, כשאחד היורשים הוא בעל צרכים מיוחדים ולא יכול לדאוג לעצמו, במקרה כזה מדובר בצוואה המשקפת צדק חלוקתי לעומת חלוקה שוויונית.
- לנמק בכתב בצוואה מדוע נעשתה החלטה על חלוקה שאינה שוויונית. חשוב לציין זאת בצורה ברורה בצוואה ולהסביר מה עומד מאחורי החלטה זו. אם למשל הילד שהוא פחות מסודר כלכלית לעומת האחרים, קיבל יותר, כדאי לציין את ההסבר הזה.
- האם לשתף את היורשים בהחלטה על כתיבת צוואה לא שוויונית בעוד המצווים בחיים, או לא? בסוגיה זו הדעות חלוקות. יש מי שיחליטו שלא מומלץ לשתף את היורשים בהחלטה, כדי למנוע סכסוכים מיותרים בין המוריש לבין האחים, ויש הסבורים כי כדאי לשתף את היורשים, כך שאם יהיו התנגדויות ניתן יהיה לתת את הדעת עליהן כבר בעת עריכת הצוואה ובהתאם להתייחס לדברים בצוואה עצמה.
- לבדוק את הצוואה כל כמה שנים – ככלל, מומלץ לבחון את הצוואה אחת לכמה שנים ולבדוק אם היא עדיין רלוונטית ומשקפת את רצונכם העכשווי בהתאם לנסיבות החיים המשתנות. יכול להיות שדברים השתנו ונדרשת חלוקה אחרת של הרכוש, או אפילו מצבו של היורש 'הפחות מסודר כלכלית' השתפר ועתה הוא מכלכל עצמו בכבוד, דבר שיניע את המצווה לכתוב צוואה חדשה שלא מקפחת אף לא אחד מהיורשים.