הסכם ממון לאחר נישואים – דברים שחשוב שתכירו
הסכם ממון, המכונה גם "הסכם יחסי ממון" הוא הסכם שנעשה בין שני בני זוג נשואים או שעתידים להינשא, על מנת להסדיר את ענייני חלוקת הרכוש במקרה שהנישואים יגיעו אל קיצם.
לרוב מומלץ לערוך הסכם ממון לפני נישואים, ואז גם אישורו פשוט יותר. אך ניתן גם לערוך אותו במהלך הנישואים. מאמר זה יסביר מהן הסיבות הנפוצות לעריכת הסכם ממון במהלך הנישואים, איך ניתן לאשר אותו במקרה של בני זוג שנישאו דרך הרבנות או זוגות חד מיניים וכן כאלו שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל. כמו כן יוצגו המלצות רלוונטיות בנושא.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הוא חלופה מותאמת אישית לחלוקת הרכוש במקרה של פרידה של בני זוג נשואים. ברירת המחדל על פי החוק, היא חלוקת הרכוש בין בני הזוג באופן של איזון משאבים, כך שכל הרכוש המשותף והממון שנצברו מתחלקים באופן שווה בין בני הזוג.
מבחינת עיתוי, ניתן לערוך הסכם ממון לפני הנישואים וכן אחריהם. ההבדל בין שניהם בא לידי ביטוי במיקום בו מאשרים את ההסכם.
כמו כן ניתן לנסח הסכם ממון ללא אישורו, והוא תקף כהסכם בין בני הזוג בהתאם לחוק החוזים.
מדוע לערוך הסכם ממון במהלך הנישואים?
ישנם זוגות שהחליטו להתחתן בלי להקדיש מחשבה לצורך בעריכת הסכם לפני הנישואים. לעיתים אחד מהם מקים חברה וברצונו לשמור על יציבותה גם במקרה של גירושים. במקרים אחרים ישנן מתנות או ירושות מבני המשפחה שקבלתן מותנית בקיום הסכם ממון. במקרה אחר, הסכם הממון נערך כחלק מתהליך פרידה שבו מחליטים בני הזוג על חלוקה בשונה מהחלוקה המוצעת בחוק יחסי ממון. על כל פנים חשוב לדעת שהדבר אפשרי, וגם אחרי החתונה זה לא מאוחר מדי.
איך מאשרים הסכם ממון לאחר הנישואים?
ישנם הבדלים בתהליך אישור של הסכם ממון במהלך הנישואים לעומת הסכם ממון לפני הנישואים. בעוד הסכם של בני זוג לפני הנישואים יכול לקבל אישור נוטריון, שהוא פשוט יותר להשגה, אצל זוגות נשואים יש לקבל אישור של ערכאה משפטית כמו בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי.
בני זוג מאותו מין שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל יכולים לפנות רק לבית משפט לענייני משפחה. לעיתים, גם בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים והם לא מאותו מין נתקלים בקשיים מול בית הדין הדתי.
יש לשים לב, כי הבקשה לאישור ההסכם כרוכה בתשלום אגרה.
להתגבר על הקשיים שעלולים לעלות בעת ניסוח הסכם ממון
לעיתים עלולים לעלות קשיים שונים בעת ניסוח הסכם ממון במהלך הנישואים. מתוך הידיעה שנקודת המוצא של הסדר איזון המשאבים היא חלוקה שוויונית, בהסכם ממון בהכרח יהיה צד אחד שיוצא מופסד. לצד זה אין אינטרס לקדם את קיום ההסכם ולכן רצוי להסתייע בתיווך של עורך דין המתמחה בהסכמי ממון.
קושי אחר שעלול לעלות הוא שיח לא נעים שמקורו בתפיסות שונות שמושפעות מנקודת המוצא הכלכלית של כל אחד מבני הזוג. לעיתים, כאשר יש פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג, הדבר עלול להוביל לשיח לא נעים שעולה בעת ניסוח הסכם הממון.
כאשר הסכם ממון מנוסח לפני הנישואים לעיתים הדבר מוביל לפרידה. יחד עם זאת אם כבר החלטתם לבנות תא משפחתי, ואתם אחרי המיסוד של הקשר, חשוב שתנהלו את ניסוח ההסכם באופן מכבד ותזכרו שהוא לא מהות הקשר שלכם, אלא רק כלי שישמש אתכם אם תחליטו לפרק את הזוגיות.
הסכם הממון עלול לפתוח מחלוקות שלא חשבתם עליהן בכלל, ולהעלות קשיים בעקבות גילוי על פערים כלכליים או אינטרסים שונים של בני הזוג. חשוב שתבחרו בדמות שתלווה אתכם בתהליך, שתהיה מנוסה בעריכת הסכם ממון במהלך נישואים. אם בחרתם בעורך דין מומחה לדיני משפחה, שימו לב שמדובר בעורך דין המתמחה בהסכמי ממון ובעל ניסיון עשיר בתחום.
יתר על כן, חשוב שתסתכלו על הקשיים שעולים בעת עריכת ההסכם ככאלה שנועדו לחזק את הזוגיות. באמצעות יצירת שיח משותף, נבנים גם הערכים שלכם כזוג, ונפתחים נושאים כמו הצרכים שלכם בהווה ובעתיד. זוהי פלטפורמה מעולה לביסוס תקשורת מקרבת ופתוחה ביניכם. השתמשו בה באופן מקדם, וראו בכתיבת ההסכם הזדמנות לצלוח אתגר זוגי במשותף.