כל מה שחשוב לדעת על עריכת הסכם ממון לפני נישואים
הסכם ממון, או בשמו המלא – הסכם יחסי ממון, בא להגדיר את אופן חלוקת הנכסים של בני זוג שהתחתנו עם סיום נישואיהם. ללא ההסכם, במקרה של גירושים או פטירה, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית משוויו של הרכוש המשותף והממון שנצברו במהלך הנישואים. הדבר נעשה על פי עיקרון הסדר איזון משאבים.
בני זוג אשר מעוניינים לחלק את הרכוש באופן שונה מהסדר איזון המשאבים שחל עליהם במקרה של פרידה, חייבים לערוך הסכם יחסי ממון ולציין זאת במפורש. ניתן לערוך הסכם ממון לפני נישואים או לערוך הסכם לאחר נישואים, כלומר לאחר החתונה. עם זאת, למועד עריכת ההסכם ישנה השפעה על האופן שבו מאשרים אותו. במאמר זה נציג את הסכם הממון, מי כותב אותו ומהן הסיבות לכך. כמו כן נציג את שלבי ההליך לאישורו ונדבר על הרגישות שבבחירת איש המקצוע שילווה אתכם בתהליך.
מי יכול לעשות הסכם ממון?
הסכם ממון מתאים לבני זוג שנישאים – בין אם בנישואים דתיים או בנישואים אזרחיים. ההסכם רלוונטי גם לבני זוג מאותו המין. ניתן לערוך את ההסכם לפני הנישואים, בין אם בארץ ובין אם בחו"ל וגם אחריהם.
בני זוג שאינם נשואים אך חיים כידועים בציבור יכולים להסדיר את מערכת היחסים הכלכלית בין בני הזוג באמצעות הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור שלמעשה מתפקד כהסכם יחסי ממון לכל דבר ועניין.
להיוועצות פרטנית עם עו"ד מומחה לידועים בציבור >>
למה לערוך הסכם ממון?
ברירת המחדל בחוק היא חלוקה לפי איזון משאבים, כלומר ניסיון ליצור איזון והשוואה בין הנכסים שנצברו אצל שני בני הזוג. עם זאת, ישנם זוגות שבוחרים מלכתחילה לערוך הסכם שיבסס חלוקת משאבים שונה. יכולות להיות לכך מספר סיבות. המקרה המוכר ביותר בו נידונה עריכת הסכם ממון הוא מקרה של פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג. במקרה כזה, לעיתים קרובות הצד החזק יותר כלכלית הוא הצד שלרוב יוזם את ההסכם.
סיבה אחרת היא למשל בקשה של המשפחה או הצבת תנאי במקרה של העברת מתנה או נכס, שאחד התנאים להעברתו הוא קיום הסכם ממון. במקרה אחר בו לאחד הצדדים יש נכסים עסקיים כמו חברה והוא מעוניין שהיא תישאר יציבה גם במקרה של פרידה. מקרה שלישי הוא מקרה שבו אחד מבני הזוג מגיע לזוגיות כפרק ב' ויש לו אינטרסים שונים לשמור עליהם כמו ילדים מנישואים קודמים.
ויש גם מקרים בהם האינטרס הוא לגמרי משותף. מקרה שטיפלתי בו, זוג ידועים בציבור, שניהם גרושים והגיעו לזוגיות פרק ב' עם ילדים מהנישואים הקודמים. כמו כן, כל אחד מבני הזוג הגיע עם רכוש רב משלו, והאינטרס היה שבבוא היום, הרכוש שלו יועבר במלואו לילדיו והרכוש שלה יועבר במלואו לילדיה – לשניהם היה אינטרס משותף וזהה לערוך הסכם ממון ביניהם שיסדיר זאת (במקרה הזה של ידועים בציבור עם ילדים מנישואים קודמים מאוד חשוב שתהיה גם צוואה, כי הסכם הממון תופס רק במקרה של פרידה בחיים)
מה השלבים לעריכת ולאישור הסכם ממון
השלב הראשון בעריכת ההסכם הוא שלב כתיבתו. זהו נושא מורכב שכן הוא נוגע בנושאים רגישים מאוד הקשורים לחלוקת הרכוש לאחר הפרידה. במקרים רבים בשלב כתיבת ההסכם עלולות לעלות אמוציות ולהתקיים התנגשויות של ערכים ורצונות. לכן, מומלץ לערוך אותו בעזרה של איש מקצוע מיומן, עו"ד משפחה שמצד אחד יש לו את הניסיון בליווי תהליך רגיש שכזה וכמובן יש לו את המקצועיות הדרושה כך שההסכם יהיה מקצועי ויאפשר לגשר על הפערים ולייצר הבנות הדדיות במקום שצפויים בו מחלוקות או נקודות רגישות.
הסכם שנערך לפני הנישואים, ניתן לאשר אצל נוטריון או לחילופין בבית המשפט או בבית הדין הדתי לפי דתם של בני הזוג. בני זוג מאותו מין, יכולים לאשר את ההסכם אצל נוטריון.
לאחר שהנוטריון או בית המשפט נוכחו לדעת שגיבוש ההסכם נעשה מרצונם החופשי של בני הזוג, וכי הם מבינים את משמעותו ותוצאותיו – ההסכם יאושר ואם הוא אושר בבית משפט הוא יקבל תוקף של פסק דין מחייב.
במידה וההסכם נכתב ונחתם על ידי בני הזוג, אך לא אושר כדין על ידי נוטריון או בית המשפט, הוא עדיין עשוי להיחשב כהסכם על פי חוק החוזים.
מה עושים במקרה שרוצים לשנות את ההסכם לאחר שנחתם?
במקרה שההסכם נערך ונחתם לפני שהקשר מתמסד, ולאורך השנים הנסיבות משתנות, כך שהן מצריכות שינוי של ההסכם. במקרה כזה ניתן לדון שוב בפרטי ההסכם, להציע שינויים ובהסכמה של שני הצדדים לשנותו.
על כך פנים, כשעורכים את ההסכם חשוב להבין שיש לשמור על הגינות מסוימת בין בני הזוג, ולקחת בחשבון שכל אחד משתתף בהוצאות הכלכליות כמיטב יכולתו. לעניין זה, גם שיתוף בתחזוקת הבית מהווה עילה לחלוקה משותפת. לכן, חשוב להפגין הוגנות ושיתוף פעולה בעת השיח המשותף.
לסיכום, כיוון שמדובר בנושא רגיש שעלול לעורר מחלוקות רבות, מומלץ לבחור בעורך דין שיוכל להוביל אתכם לשיח מכבד ולהבטיח לשני בני הזוג ודאות כלכלית ובטחון לעתיד. חשוב לבחור בעורך דין מנוסה, שבקיא בתקדימים של בית המשפט לענייני משפחה, ניסח כבר הסכמי ממון רבים ויודע להציע פתרונות יצירתיים לסיטואציות שנראות מורכבות.