כמה זמן לוקח להוציא צו קיום צוואה? כל מה שחשוב לדעת
צו קיום צוואה הוא צו שניתן על ידי הרשם לענייני ירושה או על ידי בית דין דתי, אשר קובע שיש לחלק את העיזבון של נפטר בהתאם לצוואתו.
את הבקשה לצו יכולים להגיש היורשים הרשומים בצוואה, או עו"ד לענייני משפחה מטעמם. הצו נחוץ כדי שניתן יהיה לחלק את עיזבונו של הנפטר בהתאם לצוואתו. ההליך אורך זמן וכולל כמה שלבים עליהם נסביר במאמר זה.
כאשר אדם נפטר הוא מותיר אחריו עיזבון שכולל את כל רכושו והונו, ואשר אמור להתחלק בין יורשיו החוקיים.
בעוד שחלוקת חפצים פיזיים שהמנוח השאיר אחריו לרוב אינה דורשת את התערבותו של צד שלישי, הרי שחלוקת נכסים פיננסיים או נכסים של הנפטר – שנמצאים בבנקים, קרנות או רשומים בלשכת רישום המקרקעין, דורשת את אישורם של הגופים השונים.
כדי שגופים אלה יפעלו בהתאם לצוואה שהותיר אחריו הנפטר, צריך שהצוואה תיכנס לתוקף באמצעות צו קיום צוואה. אז איך עושים את זה וכמה זמן זה לוקח? כל התשובות במאמר זה.
מהו עיזבון ואיך מחלקים אותו?
עיזבון הוא הכינוי לכל מה שאדם משאיר אחריו לאחר מותו. אדם בא מעפר ואל עפר ישוב, וכל רכושו לא בא אחריו לקבר. על פי החוק הישראלי עיזבון של אדם עובר ליורשיו על פי דין או בהתאם לצוואה שערך, ובמקרים מיוחדים גם על פי דין וגם על פי הצוואה.
צו ירושה הוא מסמך משפטי שקובע מיהם היורשים על פי דין, והוא ניתן כאשר הנפטר לא ערך צוואה. במדינת ישראל ישנם כללים ברורים באשר לזהות היורשים של נפטר שלא ערך צוואה, בהתבסס על קשר דם לפי מדרג של קרבה שהחוק קובע. לעומת זאת, אם אדם ערך צוואה לפני מותו, חלוקת העיזבון שלו תתבצע על פי רצונו בלבד כפי שהביע אותו בצוואתו וללא תלות בקשר דם או כל תנאי אחר.
הגשת בקשה לצו קיום צוואה
כאשר נפטר השאיר אחריו צוואה יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה או לבית הדין באזור השיפוט שהיה מקום מושבו של הנפטר.
על פי חוק, מי שיש אצלו צוואה של אדם שנפטר, חייב לדווח עליה ולהגישה לרשם לענייני ירושה מיד כששמע על מותו של בעל הצוואה. כמו כן, לפני הגשת בקשה לקיום צוואה חובה ליידע את כל היורשים על פי הצוואה ולשמור אישור על הודעה זו – אם על ידי דואר רשום, או תצהירים של היורשים.
אם היורשים אינם בני משפחתו של הנפטר יש להודיע לילדים ולבן הזוג של הנפטר על הגשת הבקשה, ולהציג אישור על הודעה זו. את הבקשה יכולים להגיש היורשים על פי הצוואה או עורך דין מטעמם.
המסמכים הנחוצים לצורך הבקשה
בהגשת בקשה לצו קיום צוואה יש צורך להצטייד מראש בכל המסמכים הדרושים. אם ההגשה לא תהיה מלאה, הדבר עלול לעכב את קבלת הצו ואת מימוש הצוואה. המסמכים כוללים שורה של דרישות אותן אפשר למצוא באתר השירותים והמידע הממשלתי.
המסמכים שיש להגיש כוללים את הצוואה המקורית, כמובן, ואם היא איננה ניתן להגיש בקשה להוכחת הצוואה בהעתק; אם יש יורשים שמוזכרים בצוואה וכבר נפטרו יש להגיש את תעודות הפטירה שלהם או הוכחה שנפטרו; אישור שנשלחה הודעה בדואר רשום או אישור שמבקשי הצו הודיעו לזכאים על פי הצוואה באופן אישי על הגשת הבקשה לקיום צו הירושה;
אם הבקשה נשלחת על ידי עורך דין שמייצג את המבקש, נדרש ייפוי כוח; יש לצרף את אישור תשלום האגרה ודמי פרסום; אם יש יורשים שאינם מעוניינים בירושה יש לצרף "תצהיר הסתלקות" חתום על ידי היורש המוותר על חלקו ועל ידי עורך דין שמאמת את התצהיר.
כמו כן, ישנם מסמכים נוספים שיש לצרף במקרים שונים, למשל, אם הנפטר לא היה ישראלי, או אם הצוואה המקורית נמצאת מחוץ לישראל ואין אפשרות להגיש אותה, וכן אם היורשים רוצים שצו קיום הצוואה יועבר ללשכת רישום מקרקעין.
כמה זמן יעבור עד שתקבלו את צו קיום הצוואה?
כפי שאתם בוודאי מבינים מתוך רשימת המסמכים, מדובר על תהליך בירוקרטי שבהכרח אורך זמן.
ראשית יש לוודא שהבקשה הוגשה באופן תקין. מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני משפחה שיוכל לעזור לכם להגיש את הבקשה ללא עיכובים מיותרים של השלמת מסמכים. יש להגיש את הצוואה המקורית בתוך שבעה ימים מיום הגשת הטופס המקוון אם באמצעות דואר רשום ואם בהגשה אישית למשרדי הרשם במחוז אליו השתייך הנפטר.
בשלב הבא מזכירות הרשם לענייני ירושה תעביר את הבקשה לפרסום ברשומות הרשם ובעיתון. אם לא הוגשה התנגדות לצו, והרשם לא ראה סיבה להעביר את הטיפול בבקשה לבית משפט לענייני משפחה, צו קיום הצוואה יינתן ליורשים בתוך 40 יום מיום שהגישו את הצוואה המקורית, ובמקרים מסוימים בתוך 50 יום.
השורה התחתונה
ניתן לסכם שהתהליך המלא בדרך כלל לוקח כשלושה חודשים עד לקבלת הצו, אם אכן כל המסמכים הוגשו כשורה ואין מורכבות מיוחדת בתיק. לרוב, עורך דין מומחה לענייני צוואות יכול לסייע לייעול ההליך. עם זאת, כל מקרה לגופו. אם יש צורך בהשלמת מסמכים חוזרת ונשנית, או אם עלו התנגדויות וההליך עבר לבית משפט, זה עלול לארוך הרבה יותר זמן.