חוקי ירושה ללא צוואה

מה תרצו לדעת?

חוקי ירושה ללא צוואה: איך החוק קובע למי מתחלקת הירושה

אדם שנפטר מבלי לערוך צוואה לפני מותו מותיר אחריו עיזבון שמתחלק בין יורשיו על פי חוק הירושה. היורשים הם בן או בת הזוג והילדים, ובהעדרם, קרובי משפחה אחרים בהתאם לקרבת הדם שלהם אליו. החוק מתייחס למקרים השונים וקובע כיצד יש לחלק את הירושה.

חוקי ירושה ללא צוואה - משרד עורך דין עודד וולף
מאמר מקצועי - חוקי ירושה ללא צוואה - עורך דין עודד וולף

צוואתו של אדם מבטאת את האופן שבו הוא רצה שעזבונו יחולק לאחר מותו, ולכן יש לה קדימות מבחינת חוקי הירושה. אולם אם אדם לא ערך צוואה, לא ניתן, כמובן, לדעת מה היה רצונו ולכן עזבונו מחולק  לאחר מותו ליורשיו הטבעיים בהתאם לחוקי הירושה.

במרבית המקרים היורשים הם בן או בת הזוג והילדים. מחצית מהעיזבון הולכת לבן או בת הזוג והחצי השני מחולק באופן שווה בין הילדים. כאשר אין בן או בת זוג או ילדים, החלוקה נעשית בהתאם לקרבת הדם של קרובי משפחה רחוקים יותר למנוח, כפי שנפרט בהמשך.

מי זכאי לרשת אדם שנפטר?

החוק מגדיר את היורשים של האדם תחת המינוח "יורשים על פי דין". מדובר על בן או בת זוג, וכן כל הילדים של הנפטר, בין אם בעת הפטירה ההורים היו נשואים ובין אם לא.

כאשר אין בן או בת זוג או ילדים, מי שירש את הנפטר הם ההורים שלו, אחיו, נכדיו או קרובי משפחה רחוקים יותר, וכל זאת על פי מדרג שמפורט בחוקי הירושה.

יוצאי דופן שאינם יורשים

"יורש על פי דין" שרצח את המוריש מאבד את זכותו לרשת אותו. אם היורש רק ניסה לרצוח את המוריש ולא הצליח, הוא עדיין פסול מלרשת את הנפטר, אלא אם הנפטר סלח לו במפורש בכתב ורצה לכלול אותו בירושה. יורש שהוכח שהוא זייף את הצוואה האחרונה של המוריש, או העלים אותה, או שינה אותה, או הזיק לה בכל דרך אחרת, פסול מלרשת אותו.

במילים אחרות, פסולי הירושה הם אנשים שניסו להשפיע על ירושתם בצורה של רמאות ואף אלימות קשה ועד רצח. פסילתם כיורשים נועדה להרתיע אנשים מלזרז את מותו של אדם אותו הם צפויים לרשת, או לזייף צוואה כדי להשפיע על חלקם בה.

חלוקת ירושה בין בן או בת הזוג לבין הילדים

אדם שנפטר בזמן שיש לו בן או בת זוג שחלקו אתו משק בית משותף, בן או בת הזוג ירשו את החפצים ששימשו את שני בני הזוג, את המכונית המשותפת, הריהוט וכיוצא בזה.

בנוסף, בן או בת הזוג ירשו גם מחצית מהזכויות של הנפטר על הבית. אם מראש היו לבן או בת הזוג זכויות על מחצית מהבית, המשמעות היא שלאחר הפטירה, יש לבן או בת הזוג זכויות על 75% מערך הבית. עם זאת אם הבית כולו היה שייך לנפטר, אז בן או בת הזוג ירשו 50% מהזכויות על הבית.

את שאר הזכויות על הבית מחלקים באופן שווה בין כל ילדי הנפטר. יתרת העיזבון שכוללת את חשבונות הנפטר, חפצים יקרי ערך וכדומה, מחולקת  גם היא באופן דומה: מחציתה לבן או בת הזוג, ומחציתה מחולקת  שווה בשווה בין כל הילדים של הנפטר.

חלוקת הירושה אם לנפטר היה בן או בת זוג אך לא היו ילדים

כאשר אין ילדים, אך יש הורים, אז בן או בת הזוג יורשים שני שליש מעיזבון, וההורים  מתחלקים בשליש הנותר.

אם אין הורים או צאצאים של הילדים, אז הבאים בתור לרשת הם האחים או הסבים והסבתות. במקרה כזה בן או בת הזוג יורשים שני שליש מהעיזבון, ואילו האחים (או, אם הם כבר נפטרו, אז ילדי האחים), או הסבים והסבתות מתחלקים באופן שווה בשליש שנותר.

עם זאת חלוקה זו היא בתנאי שבן או בת הזוג היו נשואים לנפטר שלוש שנים לפחות לפני פטירתו, ושהם חיו ביחד בדירה שהיא חלק מהעיזבון של הנפטר. ומה אם אין סבים וסבתות, ואין אחים או צאצאי אחים? במקרה כזה בן או בת הזוג מקבלים את מלוא הירושה כיורשים יחידים.

חוקי ירושה ללא צוואה - מטעם עורך דין עודד וולף
מאמר בנושא חוקי ירושה ללא צוואה - עורך דין עודד וולף

מקרים מיוחדים

החוק מתייחס למקרים מיוחדים כמו למשל, בן מאומץ, אשר על פי החוק יורש את אביו המאמץ כאילו היה בנו. אותו דבר אם הבן המאומץ נפטר לפני האב – האב המאמץ יורשו כאילו היה בנו הביולוגי.

מקרה מיוחד אחר הוא שאדם נפטר ללא יורשים על פי דין. במקרה כזה המדינה היא היורשת על פי דין, והיא רשאית לקבוע יורש מקרוביו שאינו יורש על פי דין, או לקבוע יורשים אחרים, למשל, אם היה אדם שהנפטר תמך בו כלכלית עד ליום מותו, המדינה יכולה לקבוע שהנתמך יירש את הנפטר. או הפוך, אם אדם תמך בנפטר עד יום מותו, המדינה יכולה לקבוע שהוא יירש אותו.

קביעות אלה כמובן כרוכות בהליך משפטי ובירור של הקשר בין הנפטר ובין הנתמך או התומך, כדי שניתן יהיה לקבוע האם הם יכולים לרשת את הנפטר.

ישנם מקרים נוספים כמובן, ולא ניתן לסקור את כולם. מומלץ להתייעץ עם עורך דין לענייני ירושה כדי לקבל את התמונה הנכונה ביותר משום שכל מקרה לגופו.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מאמר לאתר - חוקי ירושה ללא צוואה - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן