גירושים בהסכמה ברבנות

מה תרצו לדעת?

גירושים בהסכמה ברבנות – כל מה שצריך לדעת

החלטתם לסיים את מערכת היחסים בהסכמה? קודם כל הרשו לנו לחזק אתכם שעשיתם את הבחירה הנכונה. אתם עתידים לחסוך זמן, כסף והמון מאבקים. אם כבר ערכתם הסכם גירושים ותהיתם מה השלב הבא – הנה כל מה שתצטרכו לדעת על ההכנות, השלבים בפועל וההחרגות בדרך לתעודת הגירושים המיוחלת.

גירושים בהסכמה ברבנות - עורך דין עודד וולף
מאמר מקצועי - גירושים בהסכמה ברבנות - עורך דין עודד וולף

כאשר בני זוג גבר ואישה יהודים מעוניינים להתגרש בישראל, הדרך היחידה שלהם לעשות זאת היא באמצעות בית הדין הרבני. גם זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל יכולים להתגרש רק בבית הדין הרבני. אם נישאו במדינה אשר החוק המקומי בה מאפשר להתגרש ללא צורך בפנייה לבית הדין הרבני – הם יכולים להתגרש שם. לעומתם, בני זוג מאותו מין שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל, מופנים לצורך גירושיהם לבית המשפט לענייני משפחה.

הגירושים בבית הדין הרבני כוללים מספר שלבים בירוקרטיים וטקסיים שיש להיערך אליהם מראש. יש שני דברים משמעותיים שעליכם לבדוק לפני שמגיעים לבית הדין הרבני. הראשון הוא קיומו של הסכם גירושים. השלב שבדרך כלל גוזל את מירב הזמן הוא הכנת ההסכם.

 לצורך התחלת התהליך בבית הדין הרבני יש להקפיד להכין הסכם גירושים מאושר שקיבל תוקף של פסק דין. את ההסכם ניתן להכין בעצמכם. עם זאת, על מנת לוודא שהנוסחים לא יהיו נתונים לפרשנויות, ושהוא יכלול בהירות מרבית לגבי העתיד שיובילו לטרטורים בבית המשפט, רצוי לבצע אותו בליווי איש מקצוע, עורך הדין גירושים או המגשר, אשר יעגן את כלל הנושאים והסוגיות בהסכם הגירושים.

מאמר - גירושים בהסכמה ברבנות - עורך דין עודד וולף
גירושים בהסכמה ברבנות - מטעם עורך דין עודד וולף

ניתן להעביר את ההסכם לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה קודם לכן, או לצרף אותו לאישורו על ידי בית הדין הרבני. הדבר השני הוא הדרישות של בית הדין הרבני לגבי הרישום בספח. בחלק מבתי הדין יש הקפדה על כך שבני הזוג יהיו רשומים כנשואים בספח תעודת הזהות. בדקו אם בית הדין שתכננתם להתגרש בו דורש זאת, ואם כן ודאו שעדכנתם את מצבכם האישי לפני ההגעה. 

נקודה חשובה נוספת שבית הדין הרבני מוודא, היא שבני הזוג אינם מתגוררים תחת אותה קורת גג – אחרת לא יאפשר להתחיל בתהליך.   

מהם השלבים בפועל בעת גירושים בהסכמה ברבנות:

  1. יש לערוך הסכם גירושים ולדאוג שיקבל תוקף של פסק דין.
  2. יש לפנות אל מזכירות אחד מבתי הדין הרבניים בארץ ושם למלא טופס בקשה מוסכמת לגירושים – ולהגישו. על שני בני הזוג לחתום על הבקשה.
  3. לבקשה יש לצרף את הסכם הגירושים – בין אם אושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה ובין אם מיועד לאישור בית הדין הרבני.
  4. את הבקשה ניתן להגיש פיזית כמצוין לעיל או באמצעות פקס או דואר אלקטרוני. במידה ומגישים באופן שאינו פיזי יש לציין מספר טלפון לחזרה לצורך גביית האגרה.
  5. בנוסף יש לצרף את צילומי תעודות הזהות כולל הספח של שני בני הזוג.
  6. במועד הגשת הבקשה יש לשלם אגרה באמצעות כרטיס אשראי. אם בני הזוג כבר פתחו תיק בעניין גירושיהם בבית הדיר הרבני – הם אינם נדרשים לשלם את האגרה. בנוסף, ניתן להגיש בקשה לפטור מהאגרה במידה והמצב הכלכלי של בני הזוג לא מאפשר להם לשלם אותה.
  7. יש לקבוע מועד לאישור ההסכם (גם אם אושר בבית המשפט) ולסידור הגט. ניתן לאחד את שני המועדים בבקשה מפורשת מהמזכירות.
  8. לסידור הגט יש להגיע עם קרוב משפחה מדרגה ראשונה של כל אחד מבני הזוג. כלומר, הורה, אח או אחות. במידה ואין קרובי משפחה, בית הדין יאפשר להביא עד שהוא חבר ילדות, או חבר קרוב עם היכרות טובה עם בן הזוג. חלק מבתי הדין הרבניים מסתפקים בשיחה טלפונית עם העד, בדקו זאת טרם הדיון מול מזכירות בית הדין.
  9. מסמכים עימם יש להגיע לבית הדין הרבני: כתובה, תעודת נישואים. בנוסף כל אחד מבני הזוג צריך להביא תעודות זהות כולל ספח, ותמונת פספורט.
  10. הדיון יתקיים לרוב בפני דיין אחד. בסיום הדיון הדיין יחל בהליך סידור הגט. הליך זה כולל בירור שמות הצדדים (בשלב זה מעורבים העדים), כתיבת הגט על ידי סופר מטעם בית הדין ומסירתו לאישה.
  11. הדיין יסביר מהן ההגבלות ההלכתיות החלות על הזוג הגרוש.
  12. עם סיום התהליך תוכלו לפנות למזכירות כדי לקבל שני מסמכים: תעודת גירושים (מותנה בתשלום אגרה) ומעשה בית הדין. האחרון הוא תעודה הלכתית המאשרת את הגירושים.
  13. הגט שנכתב במהלך הטקס נקרע ונגנז על ידי בית הדין.

השלבים שצוינו כאן הם ההליך הכללי, אך כמו כל הליך משפטי – יש לו סייגים רבים. כך למשל, אם אחד מבני הזוג מתגורר בחו"ל ניתן להתגרש באמצעות שליח (גירושים בחו"ל), אם בני הזוג נישאו בחו"ל והאישה מעוניינת להינשא לכהן לאחר מכן, התהליך צריך להיעשות באופן אחר ובשיתוף הדיינים, אם בני הזוג נישאו בנישואי פרגוואי (ללא נוכחות פיזית) ניתן לבקש מבית הדין להוציא פסק דין לפיו הצדדים אינם נשואים ולכן אין צורך לסדר גט. כלומר, בסיטואציות מורכבות הדין שונה מהתהליך שתואר פה.

במידה ויש לכם התלבטות או שאלות לגבי הסטאטוס שלכם, מומלץ לפנות לעורך דין גירושים על מנת להתייעץ אתו ולהבין איך כל אחת מההחרגות האלו עשויה להשפיע על תהליך הגירושים שלכם.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 08-8585287 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מאמר גירושים בהסכמה ברבנות - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

השירותים שלנו:

דילוג לתוכן