גירושים בהריון

מה תרצו לדעת?

קשרי נישואים רבים בישראל מגיעים לסיומם, וזה לרוב לא פשוט. בין אם ללא ילדים, עם ילדים בגילאים שונים או אף בזמן הריון. החלטתם להתגרש ובת הזוג בהריון? הדבר מעלה שאלות רבות, איך זה משפיע על המזונות? האם זה משנה את התהליך מבחינת הגט? איך זה משפיע על הסכם הגירושים ועל האפשרות להינשא בשנית? אם מצאתם את עצמכם תוהים לגבי אחת או יותר מהשאלות האלו – המאמר הזה הוא בשבילכם.

גירושים בהריון – כל מה שצריך לדעת

הליך גירושים מתקיים במספר שלבים, הזהים בסדר שלהם הן בהריון והן לא בהריון. ההבדלים שיש להתייחס אליהם חלים בתוך השלבים עצמם ולעיתים בעיתוי שלהם כפי שיתואר בהמשך. בשלב הראשון יש לנסח הסכם גירושים.

גירושים בהריון - מטעם עורך דין עודד וולף
גירושים בהריון - מאמר עורך דין עודד וולף

בהריון כתיבת הסכם גירושים עשויה להיות מאתגרת מבחינה רגשית, אך יותר מכך היא כוללת מורכבות משפטית שיש לתת עליה את הדעת. בשלב זה יש צורך להתייחס להסדרי משמורת וזמני שהייה שמתאימים לצרכים של תינוק בן יומו. בהקשר זה ניתן לחלק את ההסכם כך שיבחין בין תקופות שונות – בין התקופה שקרובה ללידה ובין גילאים מאוחרים יותר. לעיתים קרובות כאשר מדובר בילדים, נושא הסדרי הראייה מהווה נקודת מחלוקת משמעותית בכתיבת ההסכם.

הדבר נכון על אחת כמה וכמה כשמדובר בגירושים בזמן הריון, שלעיתים מלווים ברצון לנקום ולהרחיק את ההורה השני מילדו העתידי. הדבר הנכון לילד, במידה ולא מדובר במערכת יחסים אלימה, הוא מעורבות של שני ההורים בהליך גידולו ובשגרת חייו. יתר על כן, מומלץ להתייחס לעלויות הבדיקות השונות במהלך ההיריון וכן לדמי מזונות עבור התינוק בהסכם. הסעיפים הקשורים לתינוק ייכנסו לתוקף רק לאחר הלידה כמובן.

בכתיבת ההסכם יש לשים לב שהנוסחים אינם ניתנים לפרשנויות שונות שעלולות להוביל לחילוקי דעות בהמשך. מומלץ להכינו בליווי של איש מקצוע מנוסה, כמו עורך דין לענייני גירושים, שידע לכוון אתכם לגבי סוגיות שעלולות לצוץ בהמשך, ולמנוע את המאבק עליהן בכך שיעגן אותן בהסכם. הסכם שכתוב כהלכה ובאופן מקצועי, ייצור אצל הצדדים תחושת יציבות וביטחון לעבור לשלב הבא. לאחר כתיבת הסכם הגירושים והחתימה עליו, יש להביאו לאישור בית דין (רבני, או בית משפט לענייני משפחה) לקבלת תוקף של פסק דין. גם כאשר ההליך נעשה דרך תביעה, הוא צפוי להסתיים בפסק דין. לאחר מכן, עובר התהליך לרבנות.

ברבנות אין הבדל בפתיחת תיק גירושים במידה והאישה בהריון. גם מבחינת אישור ההסכם וסידור הגט ההתנהלות זהה בהריון ושלא בהריון. לעיתים בית הדין הרבני יבקש מבני הזוג לשקול לדחות את ההליך עד לאחר הלידה. הדבר נובע מתוך נקודת מוצא לפיה חלק מהמריבות מקורן בשינויים רגשיים שנובעים מההריון.

לפי הנחה זו, שינויים אלו עשויים להסתיים לאחר הלידה ולכן המניע של בית הדין לדחות את קבלת ההחלטה לעיתוי הנ"ל. עם זאת, אם בני הזוג מפגינים נחישות להתגרש ומגישים בקשה לגירושים בהסכמה, בית הדין הרבני לא יעכב את ההליך. סיבה אחרת לכך שבית הדין יסייע לקדם את הליך הגירושים, הוא במקרה שמדובר ביחסים אלימים בין בני הזוג, המסכנים את האישה ואת העובר.

השלב הבא לאחר כתיבת הגט הוא מעמד הסברת ההגבלות ההלכתיות שחלות על הזוג. במעמד זה, ניתנות הגבלות שונות אם מדובר באישה בהריון. כך למשל, בגירושים רגילים, ההגבלות מדברות על איסור על האישה להינשא בשלושה חודשים לאחר הגירושים.

 

גירושים בהריון - עודד וולף
מאמר בנושא - גירושים בהריון - עודד וולף

מטרת הגבלה זו היא לבחון האם האישה בהריון, ואז הילד יתייחס לבעל הראשון. הדבר נועד למנוע הגדרה של ממזרות, שהיא כתם חמור על ילד שנולד מחוץ לנישואים, ומשליכה לא רק על הילד אלא על ילדיו העתידיים. במעמד הסברת ההגבלות, אם האישה בהריון, ההגבלה על נישואיה כדת וכדין לגבר אחר מתארכת לכדי שנתיים שהם 24 חודשים מהלידה עצמה.

 הרציונל העומד בבסיס איסור זה, הוא הרצון לאפשר לרך הנולד את האפשרות לינוק במשך כל התקופה מבלי שהאישה תיכנס להריון נוסף. במקרים חריגים ניתן להציג אישור מרופא על הפסקת ההנקה לבית הדין ולבקש להינשא טרם הסתיימה התקופה.

לאחר סיום שלב הצגת ההגבלות, בני הזוג יכולים לפנות למזכירות בית הדין הרבני על מנת לקבל שני מסמכים המאשרים את הגירושים. הראשון הוא תעודת גירושים והשני הוא מעשה בית הדין. שימו לב שקבלת המסמכים מותנית בתשלום אגרה, ויש להיערך לכך מבעוד מועד.

לסיכום, ניתן להתגרש בהריון. הדבר מתאפשר הן מבחינה חוקית והן מבחינה הלכתית. עם זאת, כיוון שבבית הדין הרבני ישנה עדיפות לדחיית קבלת ההחלטה עד לאחר הלידה, מומלץ לבקש גירושים בהסכמה ולהגיע עם הסכם מוכן.

את הסכם הגירושים תוכלו לכתוב בעצמכם, יחד עם זאת מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני משפחה שיוכל לספק לכם מענה מקיף, המתבסס על ניסיון מקצועי רב שנים. כך, תוכלו לעבור את שלב כתיבת ההסכם באופן מיטבי, ולצאת לפרק החדש בחייכם בהקדם עם הרוגע המרבי ותוך ידיעה שכלל הנושאים החשובים להווה ולעתיד מכוסים בהסכם.

שימו לב שהסכם גירושים בהריון הוא מורכב מבחינה משפטית, ומטרתו להבטיח הן את רווחת ההורים ולשים במרכז את טובת הילד שטרם נולד. בעת כתיבת הסכם בעיתוי כל כך רגיש לבני הזוג, חשוב לבחור עו"ד לענייני משפחה שתתחברו אליו, ויוכל להעניק לכם מענה רגיש ומקצועי כאחד בתהליך המורכב שאתם עוברים.   

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מאמר גירושים בהריון - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן