מתי הסכם ממון לא תופס

מה תרצו לדעת?

מתי הסכם ממון לא תופס ואין לו תוקף – כל הסיבות

ערכתם או חושבים לערוך הסכם ממון? מעבר לצד המעשי של כתיבתו, חשוב שתשימו לב לכל ההיבטים הטכניים שעלולים לפגוע בתוקפו של ההסכם. המאמר הבא יסביר לכם למה חשוב לתת תוקף להסכם ממון, מה הסיבות שבגללן הסכם הממון לא בתוקף וטיפים שחשוב לשים לב אליהם.

מאמר בנושא - מתי הסכם ממון לא תופס - מטעם עורך דין עודד וולף
מאמר בנושא לאתר - עורך דין עודד וולף - מתי הסכם ממון לא תופס

למה לערוך הסכם ממון?

הסכם ממון זהו הסכם שנערך בין בני זוג לפני או אחרי נישואים, על מנת להסדיר את חלוקת נכסיהם ורכושם במקרה של פרידה וסיום הנישואים. הסכם ממון רלוונטי לכל סוג של נישואים: חד מיניים, דתיים או אזרחיים מכל סיבה שהיא. עם זאת, הוא לא בתוקף עבור בני זוג שהחליטו לקבל מעמד של ידועים בציבור. בני זוג אלו יכולים לערוך הסכם לחיים משותפים שיסדיר זאת.

הסכם ממון ניתן לערוך לבדכם וניתן להסתייע בעורך דין לענייני משפחה, עורך דין המתמחה בהסכמי ממון יכול לשמש כגורם מקשר, שמסייע לחשוב על פתרונות יצירתיים לחלוקה, וכן להעלות נושאים שלא חשבתם עליהם לבדכם.

ללא הסכם ממון, חלוקת הרכוש והנכסים הכלכליים מתבצעת על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, שקובע כי כלל הרכוש המשותף מתחלק באופן שווה בין בני הזוג במקרה של פרידה, כלומר על פי איזון משאבים. זוגות המעוניינים בחלוקה שונה לרוב הם אלו שעורכים הסכם ממון.  

למה חשוב שלהסכם הממון יהיה תוקף משפטי?

במקרה של פרידה המובילה לגירושים, ישנן שתי דרכים לחלק את הרכוש: באופן שווה על פי חוק יחסי ממון, או באופן לא שווה. הדרך היחידה לאכוף חלוקה באופן שונה מחוק יחסי ממון, היא אך ורק אם נערך הסכם ממון בין בני זוג ונחתם כדין. במידה ויש לכם אינטרסים כלכליים שאתם רוצים להגן עליהם, למשל אם אתם בזוגיות שניה ויש לכם ילדים מנישואים קודמים, או ירושה שמותנית בהסכם ממון – רצוי שתערכו אחד ותוודאו שהוא בתוקף על פי הכללים הנדרשים. 

במידה וההסכם לא אושר על ידי נוטריון או בית משפט – הוא לא יחשב הסכם ממון לפי החוק. אף על פי כן, הוא יכול להיחשב כהסכם תקף בין הצדדים על פי חוק החוזים. 

איך דואגים שהסכם הממון יהיה בתוקף?

  1. עורכים את ההסכם וחותמים עליו.
  2. חשוב שבמעמד החתימה יציינו פרטים נוספים כמו תאריך וכן אימות של החותמים. למידע נוסף על מבנה של הסכם בתוקף – רצוי להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה.
  3. אם אתם לפני נישואים – ניתן לאשר את ההסכם אצל נוטריון, רשם נישואים, או אף בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי של בני הזוג (בית דין רבני ליהודים, בית דין שרעי למוסלמים בית דין דרוזי וכן הלאה). לקריאה נוספת על הסכם ממון לפני נישואים >>
  4. אם אתם אחרי חתונה – תוכלו לאשר את הסכם הממון בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין דתי. במידה ואתם בני זוג חד מיניים או כאלו שנישאו או עתידים להינשא בנישואים אזרחיים – תוכלו לאשר את הסכם הממון אצל נוטריון לפני הנישואים, או בבית המשפט לענייני משפחה אחרי הנישואים. לקריאה נוספת על הסכם ממון אחרי נישואים >>
  5. משלמים אגרה לבית המשפט.
  6. לאחר שבית המשפט או הנוטריון נוכחים שבני הזוג גיבשו את ההסכם מתוך רצון חופשי, והם מבינים את משמעויות ההסכם ותוצאותיו – מתקבל האישור לתוקפו של ההסכם.

מה הסיבות שהסכם ממון לא יהיה בתוקף?

ישנן מספר סיבות המובילות לכך שהסכם ממון לא יהיה בתוקף:

  1. חסרה בו חתימה, תאריך או תוכן מהותי.
  2. הוא לא הובא לאישור הגורמים הרלוונטיים.
  3. הוא הובא לאישור אך לא אושר.
  4. הוא לא נכתב ונחתם מתוך תום לב, או שנחתם תחת איומים.
  5. אחד מבני הזוג לא הבין את המשמעות של ההסכם וההשפעה שלו על חלוקת הרכוש לאחר הפרידה.
מאמר של עורך דין עודד וולף - מתי הסכם ממון לא תופס
מאמר מתי הסכם ממון לא תופס - משרד עורך דין עודד וולף

מה חשוב לדעת כדי לתת תוקף להסכם ממון?

חשוב שהסכם הממון יכיל מספר דברים:

  1. מבנה צורני הכולל את כל המידע הנדרש על מנת להכניס הסכם משפטי לתוקף.
  2. הוכחה ששני בני הזוג הבינו את משמעות ההסכם.
  3. הוכחה שבני הזוג חתמו על ההסכם מרצונם החופשי.
  4. חתימות מהימנות.
  5. תשלום אגרה רלוונטית.

במידה ואחד מהדברים הללו לא בוצע כראוי – התוקף של הסכם הממון בסכנה. 

לסיכום, הסכם ממון הוא הסכם שנחתם בין בני זוג, ומסדיר את ענייני חלוקת הרכוש בין בני הזוג במקרה של גירושים. אם יש ביניכם פערים מהותיים לפני הנישואים, או רצון לשמור על אינטרסים מסוימים מסיבה של ילדים מנישואים קודמים, או התניות מסוימות – חשוב מאוד שתערכו הסכם ממון. עם זאת, עריכת ההסכם לבדה לא מבטיחה את כניסתו לתוקף כהסכם ממון. חשוב שההסכם יאושר על ידי ערכאה משפטית  ויעמוד בכל הדרישות המשפטיות והתבחינים הנדרשים על מנת שיקבל תוקף.

אז אם כבר השקעתם בעריכת  ההסכם, הקפידו על כניסתו לתוקף כראוי.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מאמר לאתר -מתי הסכם ממון לא תופס - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן