מהו ייפוי כוח מתמשך?
מסמך משפטי המאפשר לאדם ("הממנה") למנות מראש אדם אחר ("מיופה הכוח") שיקבל החלטות ויפעל בשמו בעתיד, במקרה שהממנה לא יהיה מסוגל עוד לקבל החלטות בעצמו עקב מצב בריאותי או בעקבות ירידה קוגניטיבית.
ייפוי הכוח מקנה סמכויות בתחומים שונים כגון ניהול רכוש וכספים, קבלת החלטות רפואיות, או כל עניין אחר הקשור לרווחתו האישית של הממנה. הוא נועד לאפשר לאדם לתכנן את עתידו ולהבטיח שרצונותיו יכובדו ויתגשמו בפועל, גם במקרה שבו ייגרע כושרו המנטלי. ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף כאשר הממנה מאבד את כשירותו לקבל החלטות בעצמו, בשונה מיפויי כוח רגילים הנכנסים לתוקף עם החתימה עליהם.
מי מוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך?
על פי חוק ייפוי כוח מתמשך, התשע"ו-2015, כל אדם בגיר (מעל גיל 18) ובעל כשירות משפטית רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך. עם זאת, החוק מציב תנאים נוספים שנועדו להבטיח שהממנה מבין את משמעות המסמך וחותם עליו מרצונו הטוב:
על הממנה להיות כשיר לחתום על ייפוי הכוח בעת עריכתו. הכשירות כוללת הבנה של מהות ייפוי הכוח והשלכותיו על חייו של הממנה.
ייפוי הכוח חייב להיחתם בפני עורך דין אשר הוסמך לכך במיוחד, אשר מוודא את זהות הממנה ואת כשירותו המנטלית, ומסביר לו את תוכן המסמך ומשמעותו.
הממנה חייב לחתום על ייפוי הכוח מרצונו החופשי, ללא כפייה או השפעה בלתי הוגנת מצד אחרים.
על עורך הדין לבדוק בקפידה את כשירותו של הממנה ואת הבנתו את מהות הפעולה, ולוודא שהמסמך משקף נאמנה את רצונותיו האמיתיים.
מקרים נפוצים בהם נצטרך ייפוי כוח מתמשך
ככל שתוחלת החיים עולה, כך גדל הסיכוי לפתח ירידה ביכולות המנטליות בגיל מבוגר. ייפוי כוח מתמשך מאפשר תכנון מראש למצב כזה.
מחלות כרוניות או מחלות קשות עלולות לגרום לאדם להיות מרותק למיטה או מחוסר הכרה, ולמנוע ממנו לנהל את ענייניו בעצמו.
ייפוי כוח יכול לקבוע מראש את העדפות הממנה לגבי טיפולים רפואיים שונים, החייאה, הארכת חיים ועוד, למקרה שלא יוכל להביע את רצונו.
ייפוי כוח יכול להתייחס גם לנושאים כמו מקום מגורים, הסדרי טיפול, קשר עם בני משפחה ועוד, ולהבטיח שרצונות הממנה בנושאים אלו יכובדו.
גם מי שסובל ממגבלה מסוימת אך עודנו בעל כשירות, יכול לנצל ייפוי כוח מתמשך כדי לתכנן את עתידו.
בכל המקרים הללו ואחרים, מינוי מראש של מיופה כוח מהימן שמכיר את רצונות הממנה הוא הדרך הטובה ביותר להיערך לאי-ודאות העתידית. עם מסמך משפטי נכון ומפורט, אפשר להבטיח המשכיות בקבלת החלטות חשובות גם במצבי חולי או ירידה תפקודית.
כיצד עורכים ומפקידים ייפוי כוח מתמשך - שלב אחרי שלב
- מומלץ ראשית להתייעץ עם עו"ד אשר הוסמך לערוך ייפויי כוח מתמשך, שיסביר את מהות התהליך ויסייע בניסוח הרצונות והצרכים הספציפיים של הממנה.
- ייפוי הכוח נערך בכתב. יש לציין בו את פרטי הממנה ומיופה הכוח או מיופי הכוח, היקף הסמכויות המועברות, והנחיות ספציפיות לגבי מימושן.
- על הממנה לחתום על ייפוי הכוח בפני עורך דין שהוסמך לכך. העו"ד יזהה את הממנה, יוודא את כשירותו לחתום, ויסביר לו את מהות המסמך ומשמעויותיו המשפטיות. לאחר החתימה, על עוה"ד לאמת את חתימת הממנה.
- לאחר חתימת הממנה ומיופי כוחו על המסמך, עורך הדין מפקיד באופן מקוון את המסמך באתר האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים אשר ינהל מרשם ממוחשב של כל ייפויי הכוח המתמשכים.
- בשלב זה ייפוי הכוח עדיין אינו בתוקף. הוא ייכנס לתוקף רק כאשר הממנה יאבד את כשירותו ומיופי כוחו יפעלו לשם הפעלת המסמך. בנושאים הרכושיים בלבד, ניתן להפעיל את ייפוי הכוח המתמשך גם כשהממנה עדיין כשיר לקבל החלטות. .
כדי שייפוי הכוח המתמשך יהיה ערוך כראוי, ימנה בעיות לאחר הפעלתו וישקף נאמנה את רצון הממנה, מומלץ מאוד בעורך דין שזה עיקר עיסוקו והוא בעל ניסיון וידע רב בכל העדכונים והחידושים המתקבלים בנושא זה מעת לעת.
עשוי לעניין אותך | עלות מסמך ייפוי כוח מתמשך >>
אפוטרופסות בהשוואה לייפוי כוח מתמשך
מדובר בשני מנגנונים משפטיים המשמשים לניהול ענייניו של אדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו, אך קיימים ביניהם הבדלים מהותיים:
ייפוי כוח מתמשך | אפוטרופסות |
---|---|
ייפוי כוח מתמשך נערך ביוזמת האדם עצמו ומרצונו החופשי, בעודו כשיר ובריא | הליך מינוי אפוטרופוס מתחיל בדרך כלל ביוזמה של אדם אחר (קרוב משפחה או רשות) כאשר האדם כבר אינו כשיר |
בייפוי כוח מתמשך האדם בוחר בעצמו את מיופה הכוח או מיופיי הכוח ואת היקף סמכויותיהם ואופן פעולתם (במשותף, ביחד ולחוד) | באפוטרופסות, לעומת זאת, בית המשפט הוא שממנה את האפוטרופוס לפי שיקול דעתו |
ייפוי כוח מתמשך מאפשר להתאים את הוראות המסמך לצרכיו הספציפיים של האדם באמצעות מתן הנחיות מקדימות שקובע הממנה בכל אחד מתחומי האחריות (רכושי, רפואי ואישי) | אפוטרופסות, מנגד, היא מנגנון קבוע הקשור בדרישות החוק. |
ייפוי כוח מתמשך לא מצריך מעורבות של בית המשפט | מינוי אפוטרופוס כרוך בהליך משפטי שעלול להיות יקר ולהימשך זמן רב |
הליך עריכת ייפוי כוח מתמשך זול יותר | ניהול הליך מינוי אפוטרופוס והתדיינויות משפטיות עתידיות יקר יותר |
בייפוי כוח האדם שומר על זכותו לאוטונומיה ולהגדרה עצמית | באפוטרופסות יש יותר פגיעה בכבודו ובחירותו של האדם |
באופן כללי וכאשר הדבר אפשרי, עדיף לערוך ייפוי כוח מתמשך מאשר להסתמך על מינוי עתידי של אפוטרופוס. בכל מקרה, חשוב להיוועץ בעו"ד מומחה כדי למצוא את הפתרון המשפטי המיטבי למצבו הספציפי של האדם.
עורך דין עודד וולף מומחה בעריכת ייפוי כוח מתמשך
עם ניסיון רב בתחומי דיני המשפחה, ועשרות רבות של ייפויי כוח מתמשכים שערך ללקוחותיו, עו"ד עודד וולף צבר מוניטין של מקצוענות, אמינות ויסודיות. לאורך השנים זכה להכרה והוקרה על תרומתו לקידום המודעות הציבורית לנושא ייפוי הכוח המתמשך.