מתי פותחים צוואה

מה תרצו לדעת?

מתי פותחים צוואה? כל מה שחשוב לדעת על פתיחת צוואה

לפי חוק הירושה הישראלי, אדם שנפטר מוריש את העיזבון שלו ליורשיו על פי צוואה שערך, או, אם לא ערך צוואה, ליורשים על פי דין. הגיוני וטבעי שאחרי שאדם נפטר יורשיו ירצו לפתוח את הצוואה שהשאיר אחריו כדי לדעת כיצד תתחלק הירושה.

מתי פותחים את הצוואה ואיך בדיוק מבצעים זאת? כל זאת במאמר שלפניכם.

מתי פותחים צוואה - משרד עורך דין עודד וולף
מאמר בנושא מתי פותחים צוואה - עורך דין עודד וולף

הנהלים לפתיחת צוואה מעוגנים בתקנות הירושה בהתאם לחוק הירושה הישראלי. פתיחת הצוואה מתרחשת רק לאחר מותו של בעל הצוואה. למעשה הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה הינה סודית ופרטית, והרשם לא יודיע על קיומה של הצוואה לאף אחד כל עוד המפקיד בחיים. ברגע שאדם נפטר, ניתן להגיש בקשה לרשם הירושות לעיון בצוואה.

המבקש לעיין בצוואה צריך לציין לרשם הירושות מה העניין האישי שלו או קרבתו למנוח, ואם הקרבה מצדיקה על פי הרשם אישור לעיון בצוואה, המבקש יקבל אישור זה, לאחר הליך מסוים שיתבצע על ידי הרשם. איך עושים זאת ומתי פותחים סוף סוף את הצוואה? על כך נסביר בהמשך הדברים.

מהי צוואה?

צוואה היא מסמך משפטי בו מפרט אדם את האופן שבו ירצה שיחולק עיזבונו לאחר מותו.  

עם זאת, לא כל צוואה היא מסמך כתוב. במקרים מסוימים צוואה יכולה להימסר גם בעל פה, ובלבד שהיו שני עדים ששמעו אותה. כמו כן, צוואה יכולה להיות גם מסמך כתוב בכתב ידו של בעל הצוואה וחתום על ידו.

איך אפשר לדעת אם לנפטר יש צוואה?

החוק הישראלי אומר שאדם שיש בידיו צוואה או יודע היכן נמצאת צוואה שלא הופקדה לרשם לענייני ירושה, חייב לדווח על כך לרשם ברגע שנודע לו על פטירת בעליה של הצוואה.

על פי התקנות, אם נודע לרשם לענייני ירושה על מותו של בעל צוואה שהופקדה אצל הרשם ולא הוגשה לרשם בקשה לצו קיום צוואה במשך שלושה חודשים מיום מותו של המצווה, על הרשם לעיין בצוואה שהופקדה אצלו ואז להודיע לזוכים על הצוואה בהתאם לנאמר בה.

לעתים לא ניתן להשיג את היורשים על פי הצוואה, וההודעה לא מגיעה ליעדה. במקרה כזה הרשם יפרסם ברשומות שקיימת צוואה של המנוח, על מנת שאלו יגישו בקשה לצו קיום צוואה.

ההליך לפתיחת הצוואה וקיומה

לאחר שאדם נפטר, היורשים שלו צריכים להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לקבלת צו קיום צוואה או צו ירושה (כנסו לפרטים על כמה זמן לוקח להוציא צו קיום צוואה) . אם הם לא יודעים אם הייתה לו צוואה או לא, הם יכולים לפנות לרשם לענייני ירושה ולבדוק אם הופקדה צוואה שלו. כאמור, על פי חוק, כל אדם שיש בידו צוואה של אדם שנפטר מחויב להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה ברגע היוודע לו על הפטירה.

אם הצוואה הופקדה, בעלי העניין יכולים לבקש לעיין בה, ואם הרשם לענייני ירושה יתרשם שהקרבה שלהם אכן מצדיקה עיון בצוואה – הם יוכלו לעיין בה. לעתים הרשם יאשר עיון רק בחלק מהצוואה שהוא רלוונטי למבקש, והכול בהתאם לתוכן הצוואה.

הרשם מחויב ליידע את כל הנהנים מן הצוואה על עצם קיומה אצלו וכן לנהל פרוטוקול של העיון בצוואה.

מימוש הצוואה

לאחר מותו של אדם שערך צוואה בחייו,  היורשים מן הסתם ירצו לממש את צוואתו. כדי לעשות זאת יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה. צו זה נחוץ כדי לממש את הצוואה אל מול גורמים שלישיים כמו גופים פיננסיים, בנקים, לשכת רישום מקרקעין וכדומה.

בקשה לצו קיום צוואה ניתן להגיש באופן מקוון או ידני לרשם לענייני ירושה אם ההגשה התבצעה באופן מקוון, יש להגיש את הצוואה המקורית בתוך 7 ימים מיום שיגור הטופס המקוון לרשם לענייני ירושה על ידי דואר רשום או ידנית.

להיוועצות פרטנית עם עו"ד צוואות >>>

מאמר מקצועי - מתי פותחים צוואה - עורך דין עודד וולף
מתי פותחים צוואה - מטעם עורך דין עודד וולף

מה כולל הליך בקשה לצו קיום ירושה?

הגשת בקשה לצו קיום ירושה כרוכה בתשלום אגרת פתיחת הבקשה וכן אגרת פרסום ברשומות. ההליך לא מסובך אך יכול להמשך מספר שבועות.

הוא כולל את הגשת כל המסמכים (לעתים נדרשים מסמכים משלימים, וזה מאריך את התהליך), פרסום ברשומות הרשמיים של מדינת ישראל וכן בתקשורת  והודעה על הגשת הבקשה – כדי לתת הזדמנות למי שאולי יש לו התנגדות לומר את דברו.

אם לא היו התנגדויות או מכשולים אחרים, יינתן הצו לקיום הצוואה. עם זאת, אם עלו התנגדויות, בחלק מהמקרים ההליך עובר לבית משפט לענייני משפחה לבירור ההתנגדויות ובחלק מהמקרים מוסמך לפסוק גם הרשם לענייני ירושה. הצו יינתן רק לאחר סיומו של ההליך המשפטי.

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עורך דין לענייני משפחה.
מומחה לענייני גירושים והפחתת מזונות,
עריכת צוואות מורכבות, ניהול ירושות ועיזבונות,
עריכת הסכמי ממון לפני חתונה ולידועים בציבור
ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 03-644-7924 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
מתי פותחים צוואה - עורך דין עודד וולף

עו"ד לענייני משפחה עודד וולף | גירושים | צוואות | ירושות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך

לייעוץ מידי התקשרו :
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן