- פתיחת תיק גירושין חד צדדי - בשורה התחתונה
- פתיחת תיק גירושין חד-צדדי מתבצעת כאשר אחד מבני הזוג מעוניין להתגרש, אך הצד השני מסרב או אינו משתף פעולה.
- ההליך כולל הגשת בקשה מסודרת לבית הדין הרבני, המפרטת את עילות הגירושין והנסיבות המצדיקות את הפתיחה.
- במהלך התהליך בית הדין בוחן את הטענות, ומחליט על הדרכים להמשך ההליך בהתאם לחוק ולהלכה.
- פתיחת התהליך כרוכה בהגשת בקשה מסודרת ותשלום אגרה, ומומלץ להיעזר בליווי משפטי מקצועי.
ההחלטה להתגרש היא אף פעם לא פשוטה, בוודאי כשמדובר בהחלטה חד צדדית, כאשר אין הסכמה הדדית לגירושים. יחד עם זאת, אין מניעה לפתוח תיק גירושים באופן חד צדדי, ללא צורך בהסכמתו של הצד השני. מצב זה עלול להשפיע על הליך הגירושים, שממילא מאופיין כתהליך מורכב ומתיש מבחינה נפשית, ולכן ההליך מצריך ליווי צמוד של עורך דין מומחה לענייני משפחה, מיומן, מקצועי ובעל ניסיון בטיפול במצבים אלה.
פתיחת תיק גירושים חד צדדי היא אפשרות לפתוח בהליך גירושים, כאשר אחד מבני הזוג מרגיש כי כלו כל הקיצין, וכי לא נותרו בידיו ברירות אלא להתחיל בהליך גירושים באופן חד צדדי, אם משום שבן הזוג אינו מעוניין להתגרש, או משום שהנישואים הפכו להיות בלתי נסבלים. תיק גירושים חד צדדי אפשר לפתוח גם ללא ידיעתו של בן הזוג.
איך מתבצע פתיחת תיק גירושים חד צדדי?
כל תיק גירושים נפתח ראשית כל, בבקשה להליך ישוב סכסוך. את הבקשה להליך ישוב סכסוך ניתן לפתוח הן בית הדין הרבני והן בבית המשפט לענייני משפחה.
אי אפשר להגיש את הבקשה לשתי הערכאות. הבחירה באיזו ערכאה להגיש את בקשת הגירושים תלויה במגוון גורמים. עו"ד גירושים יידע לייעץ לכם לאיזה מבין שתי הערכאות עדיף לפנות. כל מקרה לגופו.
אם הגשתם את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה, ההליך המשפטי יתקיים שם, וידונו בנושאים של חלוקת רכוש, מזונות ילדים והסדרים בנושא משמורת ילדים.
בתום ההליך ועם קבלת פסק הדין, תוכלו להגיש בקשה לקיום גט בבית הדין הרבני. רק בית הדין הרבני מוסמך לעסוק בנושאים של נישואים וגירושים. גם אם בני זוג יהודים נישאו בנישואים אזרחיים ונרשמו במשרד הפנים כנשואים, את טקס הגט הם יחויבו לקיים בבית הדין הרבני.
מהן העילות לבקשה לפתיחת תיק גירושים חד צדדי?
העילות לגירושים חד צדדים נובעות בדרך כלל ממצבים המערערים באופן קיצוני את מערכת היחסים בין בני הזוג:
בגידה – של אחד מבני הזוג (לקריאה נוספת על השלכות דין גבר בוגד >>>)
אלימות – התעללות פיזית, נפשית, כלכלית או מילולית, מצד אחד מבני הזוג כלפי השני
התמכרות לסמים – של אחד מבני הזוג
חוסר תפקוד מתמשך – של אחד מבני הזוג
אי קיום מצוות התורה – כשמדובר בזוג שומרי מצוות ואחד מבני הזוג גורם לשני שלא לקיים את מצוות התורה
פרנסה – כשהבעל אינו מפרנס את האישה
עילת "מורדת" – אישה המסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה, או להתנהג כפי שמצופה ממנה כאישה נשואה.
עקרות – של אחד מבני הזוג
מומים ומחלות – של אחד מבני הזוג, שהיו קיימים לפני הנישואים, אך לא היו ידועים לצד השני.
חשוב להדגיש, שגם אם לא קיימות העילות שלעיל, אפשר להגיש בקשה חד צדדית לגירושים. במצב כזה, סביר להניח, שההליך למתן גט או לקבלתו יהיה ממושך יותר, ואף עלול להיתקל בסרבנות מהצד שלא יזם את הגירושים.
גם בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים, ועל פי ההלכה אינם נחשבים לנשואים, אם אחד מבני הזוג רוצה להתגרש, חלה עליו החובה להגיש בקשה לבית הדין הרבני לצורך הגט. מדובר ב"גט לחומרא", בגישה מחמירה על מנת לא לקחת סיכון, ולגרשם בכל מקרה.
מהן ההשלכות של פתיחת תיק גירושים חד צדדי?
כשפתיחת תיק גירושים אינה נעשית בהסכמה, זה עלול לגרום לצד השני להרגיש פגוע. מצב כזה עלול להערים קשיים מיותרים על בני הזוג ולפגוע גם בילדים.
אם מדובר באישה שפתחה בהליך גירושים חד צדדי, הגבר עלול לסרב לתת לה גט, ובית הדין הרבני יתקשה מאוד להכריח אותו להתגרש. אמנם קיימות כיום סנקציות שבית הדין יכול להטיל על סרבן גט, כמו גם על סרבנית גט, סנקציות כמו – צו איסור יציאה מהארץ, עיקול חשבונות בנק ועיקול נכסים, שלילת רישיון נהיגה ועוד, אך תמיד עדיף שלא להגיע למצבים אלה.
גבר סרבן עלול לאיים בסחיטה תמורת מתן הגט – כמו הקלה במזונות, תנאי משמורת טובים יותר ועוד.
כשגבר פותח בהליך גירושים חד צדדי, האישה הנפגעת עלולה אף היא שלא לרצות לקבל את הגט. למרות שבכך היא עלולה לפגוע בשמה הטוב, ואף יחול עליה דין נואפת, והיא לא תוכל להינשא כשתרצה, לגבר אתו ניהלה יחסים בעת היותה נשואה.
פתיחת תיק גירושים באופן חד צדדי היא ברירת מחדל, וחשוב לשקול בכובד ראש את המהלך כדי לא להביא להסלמה במצב. יחד עם זאת, כשאין ברירה, והמצב בין בני הזוג לא מאפשר השכנת שלום בית, מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד לענייני משפחה, שינחה אתכם וילווה אתכם בתהליך המורכב, שמעורבים בו רגשות קשים והשלכותיו על המשפחה, עלולות לעיתים להיות בלתי הפיכות.